Osobiście zakładałem, że spokojnie pobiją wyni Starrupture, czyli blisko 7tys. w peaku i zakładałem, że w trakcie playtestów błyskawicznie wejdą do top70-80, a po ich zakończeniu zobaczymy miejsca bliżej top50 jak Starrupture. W końcu gatunek jest super popularny. Tymczasem nawet nie dobili do 3tys. grających. Na wishlist bardzo powoli się przesuwa. Raptem 171 miejsce na teraz. Nie wierzę, że nawet wejdą do top100 po zakończeniu playtestów. Totalne rozczarowanie i przy tej kapitalizacji niestety nie mam złudzeń jaka będzie reakcja rynku.
Dlaczego nie dodałeś, że Starrupter jest na Steam od czerwca 2023 roku, a 15tys followers uzyskał po 15 miesiącach?
To VM tyle ma kolego od 20 sierpnia.
Jeśli nie wiesz, to ci powiem, że peak zależy od gatunku gry i wielkości dema. W Star Rapture jest OTWARTY ŚWIAT, eksploracja, mozolne zbieranie surowców, budowanie i walka oraz nabijanie leveli. Mozesz sobie tam godzinami konstruować co chcesz. VM totalnie odwrotnie - liniowe demo z jednym bossem i w dodatku pre-alpha. Jak ludzie grają krótko, to liczba graczy jednocześnie, czyli peak też jest mniejszy. Obie spółki musiałyby podać liczbę unikalnych graczy, żeby to móć porównać. Nie każdego też interesuje ogrywanie pre-alpha, bo najczęściej takie wersje mają sporo błędów i są słabo zoptymalizowane.
Totalnie chybiona teza. Przyrosty na wishlist doskonale pokazują jak marne jest zainteresowanie playtestami. Osobiście jestem w szoku, bo po pierwszych reakcjach na gamescomie wydawało się, że może zainteresowanie pójść lawiną. Tymczasem mamy kolejną gierkę, która wygląda, że przepadnie w tłumie.
Mam obie spółki w portfelu więc śledzę obie gry. Spójrz jeszcze raz w którym roku StarRupture pojawił się na Steam i ile potrzebował, żeby zdobyć 15k followersów (czyli tyle, ile ma teraz VM).
Żadna gra tworzona teraz przez polskie studia notowane na GPW, która ma stronę na Steam nie ma nawet podjazdu do VM, jeśli chodzi o dynamikę przyrostów. Lotf2 nie będzie miał premiery na Steam, a Wiedźmin 4 nie ma jeszcze strony na Steam. StarRupture jest na drugim miejscu za VM, a reszta gier to liga podwórkowa.
Czy ty jesteś na gamingu od wczoraj? To co piszesz to są jakieś totalne halucynacje. Gdyby występowała opisana przez ciebie zależność to najlepiej byłoby wystawić kartę steam 5 lat przed premierą i wtedy top3 wishlist pewne! LOL
W ogóle nie ogarniasz tematu. Starrupter jest na Steam od czerwca 2023r. 15tys followers zdobył dopięro we wrześniu 2024r. A VM ma tyle po 50 dniach. Czy ty kumasz o co chodzi? Poza tym to gra strategiczna, gdzie testerzy pewnie grali godzinami. W VM pewnie godzinka i tyle. Po trzecie Starrupter ma premię w styczniu, a VM pewnie za rok. Do końca roku mamy 80 dni i pewnie wejdziemy do pierwszej setki w nowym roku. Nie ogarniasz podstaw weryfikacji danych.
Jeśli chodzi o WL to właśnie wyprzedziliśmy Star Wars Zero Company i już daleko w tyle zostawiliśmy Darksiders 4, a to mi mówi wszystko co muszę wiedzieć na temat perspektyw...