Nie wiem czy wiecie że wczoraj dobrały oba fundy i sypali w rynek mi udało sie dokupic 1 kilo choć kupowałem za wysoko ale dzisiaj już na plusie a za tydzien jak obstawiam gdy zacznie się skup zarobie
No pięknie. Wg rejestru KNF dosypali jakieś 600 k akcji. Tyle że biorąc pod uwagę reguły obliczania krótkiej pozycji, sypanie było wcześniej niż wczoraj. Wczoraj być może dosypali jeszcze więcej.
Na portexie też już widać zwiększenie pozycji ale nie o 600 tys a o ~300 tys....Należy jednak uwzględnić, że portex może być aktualizowany po kliku dniach natomiast KNF......moim zdaniem... również.....bo jest to zgłoszenie o posiadanej pozycji a nie "automatic raport "....niestety na uczciwość na rynkach finansowych nie ma co liczyć.....
Ja bardziej polegam na rejestrze KNF. Reguły obliczania i informwania o krótkiej pozycji szczegółowo reguluje rozporządzenie PE. Obie ilosci się nie wykluczają pozycja w KNF to ilość którą short ma do odkupienia, a w O. to ilość pożyczona. Short np. nie musi wysypać wszystkiego, może też dosypać to co zebrał wcześniej.
KNF ??? Przypomnieć mam aferę z....chyba sierpnia ub.roku.....gdzie pojawiły się gigantyczne poz.krótkie w rejestrze KNF wobec których rynek zaczerpnął mocnego wdechu co do przyszłych wydarzeń bo sytuacja była niecodzienna. Wynikało z niej, że fundusze zagraniczne będą grały na spadki w końcówce roku na sporej ilości spółek z W20.....minęło z 1,5 m-ca i główny rozgrywający fundusz ogłosił że.....pomylił się zgłaszając swoje pozycje krótkie których wcale nie posiada.....kpina z rynku i KNF.....postraszyli tylko rynek ( poz.ok 1,5 mld )...co zyskali ?? - może nic ale okazuje się że wszystkie chwyty dozwolone aby zarobić na GPW......więc raczej nie polecam wiary w rzetelność rejestru KNF.....i jakiejkolwiek odpowiedzialności za nieuczciwe dane.
To że AHL nie dostał za to kary, to żeHindenurg nie oberwał za LPP, to wpisuje się w szerszą definicję naszego kraju wygłoszoną niegdyś przez ministra Sienkiewicza
Jeśli Quba i Marshall dobrze pokręcą akcjami to i nikt się nie dopatrzy zbyt częstej zmiany pozycji a w związku z tym brak raportowania bo kto to niby sprawdzi.....???
Dziwnym trafem wczoraj KNF nic nie zaraportował chociaż w ostatnich czasach ich czas podawania poz.krótkich to baaardzo późne popołudnie....a tymczasem dziś zdołał podać pozycje przed południem..??? I dziwnym trafem zarówno Qube jak i Marshall jednocześnie zwiększyli poz.krótkie........co za zgodność w postępowaniu niby konkurentów rynkowych....a postępują tak samo co do dnia.....nie dziwne ? ;-)
To dziś masz zgłoszenie zmiany o 0,01%....raport do KNF wszystkiego 01 do 0,5 ale po przekroczeniu 0,5% KNF publikuje każdą zgłoszoną przez fundusz zmianę pozycji nawet o 0,01 %....tylko jak funduszowi zepsuł się wczoraj :-) komputer z którego sekretarka wysyła zgłoszenie zmiany pozycji mailem :-) to fundusz dopiero dziś rano wysłał do KNF zgłoszenia powiększenie pozycji a ten "niezwłocznie" - do południa dzisiejszego powiadomił " ynwestorów" o zmianie pozycji..... :-) - mogło tak być ?? ;-)
Zgłoszenie nastąpiło bo przekroczyli 1% a nie dołożyli 0,01%. Moim zdaniem zgłoszenie wpłynęło wczoraj do 15.30 ( tak nakazuje rozporządzenie PE) a KNF to dziś opublikował. Napisałem wyżej, że to zgłoszenie to raczej papier wywalony wcześniej.
Od kilku miesięcy jesteś jedyną osobą na tym forum "zafiksowaną" tematyką zgłaszania tylko poz.0,1 lub o 0,1......i nigdy nie widziałem żadnej kontrakcji na forum.....czyżbyś jeden jedyny tym się interesował ??....a może mylisz się w tym temacie ???
Wiedziałem że tak odpowiesz ale.....niestety mylisz się !!!!
Wszystkie podane przykłady są poprawne i zostały zaraportowane przez KNF.....na Pepco..... :-)
Dziękuję za uwagę....nie męcz już więcej tą tematyką....a dla siebie samego prześledź wszystkie pozycje na Pepco opublikowane przez KNF a przekonasz się że napisałem prawdę....mogłem ci napisać powyższe parę m-cy temu bo nie zgadzałem się z tym co piszesz ale skoro miałbyś ochotę się upierać to podam daty 2 brakujących danych :-) ale to raczej źle by o kimś świadczyło gdybym musiał to zrobić/udowadniać.....że mam rację....w sumie możesz tkwić w błędzie - nikt ci nie zabroni.
Nie chodzi o nieomylność ale zwróciłem uwagę na te dane ( twoje wpisy na ten temat ) już dawno temu...tylko nie reagowałem..... Dlatego wstawiłem ci specjalnie wszystkie dobre odpowiedzi ( quiz ) abyś sam zobaczył jak łatwo można się wyłożyć.....a przykłady są prawdziwe z danych rejestrowych Pepco.