Za dwa miesiące, bo 19 grudnia 2025, nastąpi rewizja składu indeksu sWIG80. Obroty dzinne na ACTION z okresu ostatniego miesiąca uprawniają do tego, by spółka ponownie weszła do jego składu. Co się z tym ewentualnie wiąże dobrze wiemy, tak jak wyjście ze składu indeksu swego czasu dalo nam niesamowitą okazję do tanich zakupów. W poniższych odnośnikach można posortować odpowiednią kolumnę wartością obrotów na koniec sesji i sprawdzić, że zajmujemy niekiedy miejsce w połowie rankingu. Dodatkowo przedsiebiorstwa z tego indeksu w przeciągu ostatniego miesiąca cieszą się bardzo dużą popularnością. Polecam niewtajemniczonym popatrzeć na poniższe treści i wziąć wszystko pod rozwagę. Pozdrawiam cierpliwych akcjonariuszy i tych co planują dopiero zakupić akcje naszej fajnej spółki.
[sWIG80 na topie]: https://www.parkiet.com/analizy-rynkowe/art42982581-male-spolki-z-swig80-wracaja-do-gry-jakie-maja-atuty
tia, pomoże nam to we wzrostach jak umarłemu kadzidło. Żadne informacje, prognozy, wyniki, skupy nie wypchną tego gniota na właściwe poziomy. Tylko wcześniejsza spłata układu i ogłoszenie konkretnej polityki dywidendowej może coś zmienić. Zamknąć skup akcji, zaproponować wierzycielom wcześniejszą spłatę całości -10% i określić warunki dywidendy za rok 2026.
Błądzisz, wcześniejsza spłata jest "nieopłacalna" przy inflacji 10% ale przy 3% i redukcji już tak i to dla obu stron (a pieniądze na to mamy). Mam nerwa, bo już dawno powinniśmy latać sporo powyżej 40, tymczasem pod 30 mamy "obkurczenie naczyń akcjonośnych" i stan przedzawałowy. Do tego ten Miś dzielnie sprzedający po 1, 2, 20szt i pacyfikujący wszystkie ataki wzrostowe, skutecznie odstrasza potencjalnych zainteresowanych.
Dnia 2025-10-09 o godz. 12:52 ~olo napisał(a): > [...] Do tego ten Miś dzielnie sprzedający po 1, 2, 20szt i pacyfikujący wszystkie ataki wzrostowe, skutecznie odstrasza potencjalnych zainteresowanych...
[..]
Halo Szanowny Olo, nie mów, że MiŚ (mały i średni?) Ciebie spacyfikował. Ostanie kilka % wzrostów spacyfikował? Jest pożyteczny, bo bada empirycznie zainteresowanie rynku drobnych ciułaczy, a pewnie znacznie więcej ma akcji niż używa codziennie, a to łatwo policzyć w pełnym arkuszu zleceń. A w ogóle to w tym wątku, jeszcze za jakiś czas coś jeszcze napiszę. Pozdrawiam
Którą opcję wolicie: 1)wcześniejsza spłata układu z redukcją 5-10% w tym roku i wypłata dywidendy rozpoczynając od 2026r w wysokości 30-60% zysku netto. Zakładam za 2026 minimum 2 pln. 2)kolejny skup po 35 pln i kontynuacja powolnego(idzie jak krew z nosa) skupu dziennego.
Dnia 2025-10-09 o godz. 13:37 ~olo napisał(a): [...]
> 2)kolejny skup po 35 pln i kontynuacja powolnego(idzie jak krew z nosa) skupu dziennego.
[...] Bo jestem cierpliwy i liczę na większe zyski w tym wariancie. Na ACTION jeszcze się nie zawiodłem, a cel to może lata 2027-2028. Najważniejsi właściciele jeszcze nie przeszli na emeryturę, nie to co małżeństwo Przybyło.
Dnia 2025-10-09 o godz. 13:37 ~olo napisał(a): [..] > 2)kolejny skup po 35 pln i kontynuacja powolnego(idzie jak krew z nosa) skupu dziennego. [...]
Szanowny Wiarusie Olo, skup po 35 zł może nastąpić dopiero, gdy Fundacja Rodzinna Wietrzykowskich w organizacji, zmieni swój status na "bez organizacji". Przeciez pan Wojciech płacił nie będzie horrendalych podatkow od 60% zysku ze skupu, tak jak ostatnio. A poza tym coś mi się zdaje, że się irytujesz nie tym, że nie rośnie, a konsoliduje, jak obecnie i nie spada, bo nie możesz sobie odkupić akcji taniej niż sprzedałeś (może zbyt dużo sprzedałeś?). O obecnej strukturze akcjonariatu ACTION napiszę w osobnym wątku, a i wiarusowi Asdf, także wypada coś napisać więcej, za jego ostatnie solidne teksty - oj, tylko ciągle czasu brak. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry. Wstaje nowy dzień, budzi się nowa nadzieja (może wyjdzie słońce?). Niestety ktoś zapomniał opublikować raport tygodniowy ze skupu akcji. Marudzę troszkę, bo sprawy idą zdecydowanie zbyt wolno, no może nie "sprawy" tylko ich wpływ na postrzeganie i sentyment do spółki ma duże opóźnienie. W temacie sprzedaży: nie, nie sprzedałem, wręcz przeciwnie. Odnośnie podatków Wojtka i innych fundacji: skoro ja zwykły śmiertelnik płacę 19% z zysku czemu Wojtek ma nie płacić??? Tu zaczyna się polityka więc koniec tematu. Pozdrawiam.
Nie wiem czy to moja pamięć mi płata figle, czy faktycznie tak było, ale wydawało mi się, że na jednej z konferencji miało paść stworzenie, że nie mogą zakończyć układu bez rozwiązania sprawy z HSBC - czy może to chodziło o sprawy podatkowe? W każdym razie pamiętam, że miał niby być jakiś bloker związany z zakończeniem rozpraw(y), dlatego też niby nie mają sensu spłacać/rozwiązywać układu wcześniej, bo nic to nie da - natomait niech ktoś to potwierdzi jeszcze, bo może mam jakieś omy
stety lub nie, ale nadal za słabi jesteśmy naWIG80, byli lepsi, więc kolejna okazja w '26
Do sWIG80 wejdzie natomiast Arlen i MLP Group, a opuści go Molecure oraz Rank Progress. (PAP Biznes)
W grudniu poza kolejnymi espi o nabyciu i raportem za obroty listopadowe nie spodziewam się innych info, chyba, że na Gwiazdkę czymś nas Prezesy zaskoczą. A kurs sztywniutko trzymany w ryzach 30,xx