Ktoś musiał sprzedać, a nie było odbierających po 900+... Spadnie jeszcze to mozna dokupywać... Najjlepsze jest to, ale to nie tylko własciwość Kęt, że rośniee w męczarniach, a jak spada to gwałtownie...
Arrowstreet Capital Limited Partnership ma na Kętach pozycję krótką od początku roku. Wygląda na to, że postanowili coś ztym zrobić. 0,7% akcji prawie sprzedane a teraz czas na odkupienie. A kupić na Kętach 70 000 akcji to będzie ciekawie. Taka akcja regularnie powtarza się od lat. To moja teoria na podstawie paru lat na spółce.
Sprzedają żeby akcjonariusze zaczęli sprzedawać razem z nimi i dołowali kurs, oni odkupują po niższej cenie i zbierają profit z tej różnicy, tak to chyba w dużym uproszczeniu działa.
Z Ortexu wynika że short ma do oddania 134 tyś sztuk akcji z czego 60-70% pożyczał w końcówce 2024 r i w styczniu 2025 r po średniej cenie około 650 zł a dzisiejsza cena to 880 zł czyli są średnio 200 zł do tyłu na każdej pożyczonej akcji . 200 zł razy 100tys akcji daje okolo 20 mln zł straty mają w tej chwili shorty a ponieważ Kęty są spółka o małej płynności dlatego będzie im bardzo ciężko odkupić te 134 tyś akcji.
Mają wyczucie chwili z tą sprzedażą. patrząc na wykres :-) Sam sprzedałem swój pakiet akcji widząc ten tworzący się os miesięcy klin, i też mam zamiar taniej odkupić :-) Szort musi być nieźle zdesperowany, bo zwalając kurs musi dalej pożyczać i sprzedawać, a jak tylko zacznie coś kupować od razu podłączy się masa narodu :-)