Wishlist 89, światowy wydawca Team17, ponad 40 tys. followersów na X, demo z ocenami 95% a wycena brak słów, był czas na zbieranie akcji ponad dwa lata, niech w końcu trzymający łapę na kursie odpuści bo już nie ma argumentów, żeby dłużej to sztucznej trzymać. Jakieś 3r czy allingames wyceniane 3x wyżej, śmiech na sali!
dla przypomnienia:
"Zarząd Sonka S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Sonka, Emitent) informuje, że w dniu 26 września 2023 r., podpisał umowę inwestycyjną z PlayWay S.A. (dalej: PlayWay, PLW), na kwotę 4.400.000,00 zł (słownie: cztery miliony czterysta tysięcy złotych) (dalej: Umowa). 1. Do kwoty przychodu z Gry 6 285 000 zł, a więc do momentu spłaty inwestycji w kwocie 4 400 000, Sonka będzie przekazywać do PLW: - 70% z przychodów z dystrybucji na PC, - 50% z przychodów na konsolach firm Nintendo, Sony oraz Microsoftu (dalej: Konsole). 2. Jeśli przychód osiągnie kwotę 6 285 000 zł, ale mniej, niż 10 000 000 zł przychodu, Sonka będzie przekazywać do PLW: - 50% z przychodów z dystrybucji na PC, - 25% z przychodów z dystrybucji na Konsolach. 3. Jeśli przychód osiągnie kwotę powyżej 10 000 000 zł, Sonka będzie przekazywać do PLW: - 25% z przychodów z dystrybucji na PC, - 0% z przychodów z dystrybucji na Konsolach." Skoro zaś Team17 wyłożył niemal 12 baniek na WSZYSTKIE stare zobowiązania (patrz wyżej spłatę zobowiązań 4,4 mln plus przyszłe koszty związane z wydaniem gry) to widać jak Plajwej nie docenił (miał prawo ;) ) możliwości i zasięgu i potencjału sprzedaży - zakładając pesymistycznie 15 dolarów sztuka to wystarczy 200 tysia kopii Holstina aby uzyskac ok. 12 mln przychodu na "spłatę" Teama17. Z umowy wynikałoby że Plajwej dostawałby jedynie 25% z dystrybucji na PC i ZERO z konsol ;) stąd zapewne KKostek z lekką frustracją "pacza i niedowierza" i chce zmienić zapisy w umowie co do udziału w zyskach - zapewne coś jako główny wycygani ale kij mu w "kakauowe" aby nie był zbyt pazerny (zapewne kosnole będzie chciał utrzymać na 25% powyżej 10 mln ale kto go tam wie)
Pesymistycznie zakładając 1 mln kopii i jakies 15% marży dla Stonki to po 15 dolców/kopia da 55 mln zeta przychodu i 8.25 mln zysku dla Stonki, co dalej idąc 2.3 zeta/akcję i niskie C/Z-15 daje wynikowo co najmniej 35 zeta za papier.
Powyższe "zgrubne" wyliczenia zakładam sa bardzo ostrożne - wszystko założenia są jedynie moim horyzontem zdarzeń - z expa jednak wiem że chwilowe mocje potrafią wynieść wyceny pod racjonalne C/Z -30 i wyżej - wtedy 60-70 zeta w piku z miliona kopii jest realne ;)
a co jeśli Team17 widzi dalej i wyżej a Plajwej dopiero przejrzał ;)
Do tego trzeba dodać obiektywnie źe gra powstaje już 5 lat i jej wishlist jest bardzo stara i nieaktualna. Nowinki które uwiodły graczy trzy lata temu pojawiają się już w innych grach i straciły świeżość. Do tego budżet wynosi prawie 15 baniek, a KK nie powiedział ostatniego słowa i jako większościowy może zrobić wszystko. Gruby trzymający kurs - to jest dopiero śmiech na sali. Przy tym FF gdyby był naprawdę popyt to kurs byłby dużo wyżej ale ludzie już nie kupują samych obietnic jak w 2020. Będzie sukces to dopiero Będzie wycena. Marzenia o 1mln sprzedanych kopii wsadź do szuflady, tylko 3 polskim grom się do tej pory to udało. I to dużym grom. A próbowało setki. Ciekawe ile spolka ma długów wobec pracowników bo kasa już chyba się parę miesięcy temu skończyła. Niestety, przegapili moment kiedy gra grzała i była popularna, przegrzali. To będzie kolejne rozczarowanie polskiego gamingu
Człowieku widzę jakim jesteś ekspertem, pewnie nawet komputera nie masz. Pierwszy przykład z brzegu Drug Dealer Simulator od Movie Games ma sprzedaż ponad 1 milion na samym PC. Reszty głupot szkoda czytać.
teraz dojdą gorsze warunki z team17 niż mieli pierwotnie z plw i do tego plw chce dodatkowy procent od sprzedaży więc finalnie nie wiadomo jak to się ułoży
Wishlista już jest stara niestety
możesz mieć swoje zdanie nikt ci go nie zabierze niemniej z samej stajni Plajwaja sa chyba dwie gierki House Flipper i Ghost Warrior III - poza tym Twój argument na bankierze traktowany raczej jako farmazony trola wobec niemal 12 baniek które chce zainwestować wydawca nie maja siły większej niż bzyk komara ai to bzyknietego przez innego - Ty z takim nastawieniem co najwyżej mógłbyś zainwestowac kupując kilka kopii a i to bardziej z litości bo zapewne na więcej Cie nie stać ale czas pokaże - ja swoje 4800 papiera mam i jeśli pojawią sie infa o kolejnych pozytywach to sie najwyżej dokupi.
o tu przeciwwaga dla twoic farmazonów https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/juz-ponad-dwudziestu-milionerow-wsrod-polskich-gier-superprodukcje-szybko-sie/ckr80bp
Hehe niezły z ciebie matematyk marzyciel. Jeżeli gra będzie kosztowała 15 dolarów to realnie biorąc pod uwagę niższą cenę w wielu biedniejszych krajach będzie to średnio 10 dolarów czyli 36 złotych. 50% na podatki i opłaty dla steam i na czysto zostaje 18 złotych. Żeby spłacić wydawcę i swoje koszty, razem 15mln to trzeba by sprzedać 833tyś kopii i wtedy jest na zero. I od wtedy kolejne kopie to działka dla wydawcy, KK, zespołu. Analogicznie jak gra będzie kosztowała 25 dolarów, w co wątpię osobiście. To realna cena 20 dolarów czyli 72 zlote, na czysto 36 złotych. I wtedy Żeby wyjść na 0 potrzeba 417tyś kopii. Nierealne . Może po 10 latach. Na pewno zarobi wydawca i KK. Sonka nie wiadomo, albo wóz albo plajta. W gamingu już nikt nie wierzy w obietnice, inwestorzy się już nauczyli liczyć. Chyba że spekuła wejdzie na spółkę jak na oml np. i podbije kurs. Ale watliwa sprawa bo FF malutki i obrót tragiczny. Nie kłamcie i nie wieszajcie młodych na hakach, wystarczy że wy wisicie
Miej swoje zdanie - ja dzieki moim inwestycjom ostatni rok licząc - polimeks 38%, arlen 23% pgm 17x (do dzisiaj mam ze sprzedanych promil obecnych akcji na longa), corey 4x (bo nie zdązyłem - mała kwota), lubawa 23% i glówny kuń bo kwota duża orlen 2x (luty - wrzesień - jako kuń ciągnie podstawe mojego dorobku i jest tego wincyj niz to co siedzi na GNSA obecnie) - nie sa to kwoty małe ale kwoty w zerach sa znaczne - a licze że Stonka co najmnie 4x podniesie cenę i Munar ;) 6x, Creotech 2x i kilka mniejszych ale to z czasem - razem licząc jest bardzo pozytywnie...
Stąd nie pitol ptysiu boś żaden analityk a co najwyżej lizajwalec w tych swoich pitu pitu ;)
Zreszta czas wytknie ci czy ja miałem racje czy ty ;)
Na pxm wyjąłem 70% w dwa miesiące ostatnie. Więc twoje osiągnięcia są raczej przeciętne. Żyj marzeniami ale na Sonce to raczej sobie stratę podatkową wyrobisz. Przynajmniej będziesz miał mniej podatku do płacenia.
Nie zauważyłeś pgm 17x z wkładem 27.4 tysie Zeta ptysiu... Więc akurat polimeks to był jakiś dodatek na waciki. Gnsa w tym roku był moim mercatorem. Sonka w przyszłym będzie x4 i spoko 200 tysia stąd wyciągnę. Zapamiętaj ten dzień... A takich strzałów mam co roku co najmniej dwa... Sonke w 2023 opuściłem na ok. 8 zetach nie doceniajac, teraz wróciłem między 9 a 10 Zeta aby kontynuować zyski. Tyle ptysiu. Zarabiać trzeba rozumiejąc z wyprzedzeniem co spółka niesie w torbach za pół roku - KAZDA ma potencjał trzeba umieć to dostrzec. Nawet na goopim coreyu huehue...