Niewiele osób wie, że Bogdanka która obecnie ma kapitalizację na GPW nieco ponad 700 mln zł., a ma koncesję na złoża za które Polska ma zapłacić karę w wysokości 1,3 mld zł. Jaka jest prawdziwa wartość księgowa Bogdanki skoro sama koncesja została wyceniona na tak dużą kwotę?
O i to jest koncepcja. Git. Mi sie podoba. Wartosc Bogdanki to min 128 zł. Wystarczy sprawdzic w alphaspread.com dowolną metoda DCF, Relative, Intrinsic. Nawet w najgorszych scenariuszach jest warta 2* wiecej obecnie kosztuje. Obecne ceny to gruby przekret. Trzeba na tym skorzystać. Oczywiscie, cieżko wbić sie w timing i dołek, ale czy to jest konieczne ? Buffet nie kieruje sie timingiem, i jest bogaty.
Tak powinno być i w normalnym kraju by było ale u nas Enea będzie dusić dławić i ubezwłasnowolniac bogusie a na koniec w miejscu kopalni z najlepszymi złożami w kraju otworzą park narodowy bo tylko to potrafią
W interesie Enei jest żeby sprzedać Bogdankę jak najdrożej sami ogłosili wezwanie i kupili po 67 zł. Jak Sasin chciał odkupić po 45 to powiedzieli nie, myślę że jak Australijczyk chciałby odzyskać złoża i zaproponował te 67zł to może by na to przystali?
Jeszcze nie wiadomo czy złotówkę Australijczycy dostaną od polskiego rządu, ale wycenę koncesji zrobili słuszną pierwsza chyba opierała się na 4 mld zł
Odpisać nie ma co. WK ciągle rośnie. Nikt poniżej WK nie sprzeda. Szykują duże protesty górników, hutników,rolników.,koalicja zaczyna się kruszyć, rośnie frustracja cenowa polaków , do tego rosnące bezrobocie i obniżka konkurencyjności. Jesień może być gorąca, pomimo przymrozków
466 mln x 10$/ t = 4.46 mld $ wartosc złoża. 10$/t to spodziewany stedni wieloletni zysk netto na tonie. Mniej nie ma sensu, bo nie warto kopać. Zapytajcie Groka o pomoc w wycenie złoża.
Ile to na akcje policzcie sami.
4.66 mld $ * 3.65$/zł/= 17 MLD ZŁ wartosć zloza. 17 mld/34.01 mln akcji = wartosc reserve akcji LWB w złożu. Czyli wydobywahac wegiel przez czas eksploatacji, LWB zarobi 500 zł na ajcje przy skromnej estymacji zysku 10$/t. Nie trzeba sprowadzac cen z przyszlosci do wartosci bieżącej. Tak mi wychodzi Tuborg, Ok ?
Dnia 2025-10-05 o godz. 00:30 ~Myślący napisał(a): > Niewiele osób wie, że Bogdanka która obecnie ma kapitalizację na GPW nieco ponad 700 mln zł., a ma koncesję na złoża za które Polska ma zapłacić karę w wysokości 1,3 mld zł. > Jaka jest prawdziwa wartość księgowa Bogdanki skoro sama koncesja została wyceniona na tak dużą kwotę? > > https://www.wnp.pl/rynki/bogdanka-dostala-koncesje-a-praire-mowi-ze-to-jej-zloza,364011.html > > https://tubalecznej.pl/informacje-leczynskie/miliardowa-kara-dla-polski-chodzi-o-zloza-w-okolicy-bogdanki/KDF2BoE42v1AgXL6Jgz0#google_vignette > > Czy nie lepiej Australijczykom ogłosić wezwanie np. po 56 zł i za odszkodowanie wykupić wszystkie akcje Bogdanki?
>> Taki przekręt jest możliwy, ale nie za 56 zł, gdyż bankruta licytuje się jak najniżej. Gdyby co - to góra 30 zł !
Jest jasne że wartość Bogdanki to nie są jakieś 50 100 zł tylko grubo wyżej tyle że teraz jest to wszystko sterowane przez goldmanów jak chcesz tą cała reszta tylko że reszta w górę a to w dół widać to gołym okiem ja mam sporo siedzi spokojnie czeka na gruby zysk gdyby nie to to bym dokupywał przy tym poziomie jest to po prostu za darmo może nie za darmo pół darmo . natomiast jeśli te oszołomy w końcu skutecznie wepchną nas w wojnę to wszystko poleci na pysk tak czy siak
500 zl. Patrz wyżej na wpis Tuborg -wartosc zarobku na złożach. Australijczycy to wiedza, Poznan wie, Ukraincy i Niemcy też. Kazdy na swoj sposob chce Bogdankę wydoić. Poznan ma najlatwiej, wystarczy że wymusza na zarzadzie przez siebie nominowanym ceny wegla na zerowym ROE. Wtedy caly zysk "500 zł" trafi do nich, wczesniej czy później, i to bez dzielenia sie z pozostalymi akcjonariuszami czyli 1.5 ( 500*100/64.91=770 zł). Tyle wlasnie trafi do Poznania w czasie eksploatacji zloza. I to przy skromnym zalożeniu zarobku 10$/tona wegla.
Aby ``zrobić wezwanie`` trzeba spełnić szerwg warunków. To nie jest tak, by ktoś kto ma forsę i nie ma odpowiedniego pakietu akcji, mógł ``sobie wezwać`` Po prostu - tak to nie działa. A o wezwaniach to ja już czytam od kilku lat. Poczytaj ile razy ``as`` - geniusz ekonomii - pisał o pewnych wezwaniach. Szkoda bicia piany.
Dnia 2025-10-06 o godz. 11:51 ~JS napisał(a): > Zdaje mi się, że Australijczycy pozwali Skarb Państwa, a nie Bogdankę więc nie widzę korelacji pom iędzy odszkodowaniem, a kupnem Bogdanki.
A widzisz korelację między złożem które dostała Bogdanka a za które pozwali Ausrtralijczycy Skarb Państwa? Jeżeli im tak na nim na prawdę zależy to najkrótsza droga przez Bogdankę ;)
Dnia 2025-10-05 o godz. 00:30 ~Myślący napisał(a): > Niewiele osób wie, że Bogdanka która obecnie ma kapitalizację na GPW nieco ponad 700 mln zł., a ma koncesję na złoża za które Polska ma zapłacić karę w wysokości 1,3 mld zł. > Jaka jest prawdziwa wartość księgowa Bogdanki skoro sama koncesja została wyceniona na tak dużą kwotę? > > https://www.wnp.pl/rynki/bogdanka-dostala-koncesje-a-praire-mowi-ze-to-jej-zloza,364011.html > > https://tubalecznej.pl/informacje-leczynskie/miliardowa-kara-dla-polski-chodzi-o-zloza-w-okolicy-bogdanki/KDF2BoE42v1AgXL6Jgz0#google_vignette > > Czy nie lepiej Australijczykom ogłosić wezwanie np. po 56 zł i za odszkodowanie wykupić wszystkie akcje Bogdanki?
Tylko ze to co piszesz niestety NIE JEST prawda. Licencja Praire obejmowala zloza K-6 / K-7, K-4-5, K-8-9 , Bogdanka z tego "odziedziczyla" tylko czesc - zloza K6/K7.