Bez złośliwości, możecie mi wyjaśnić pewną rzecz? Spółka Datawalk notowana jest na GPW od 13 lat. Przez cały ten czas nie wygenerowała nawet złotówki zysku. C/WK = 220+, straty są stałe i systematyczne, zobowiązania ogółem na koniec 2024 przewyższają aktywa (zadłużenie 110%), w 2023 było to ok. 75%. A jednak jest tu kapitalizacja 650 mln złotych. Skąd taki optymizm na tej spółce? Wszyscy żyją marzeniami, że "kiedyś w końcu musi być zysk" i tak od nastu lat?
Można mądrze opisać.....?? Pozdrawiam autora tekstu:) Choć sam w to wszedłem w grudniu 2024 i mam zysk, czekam na ten jedyny,pierwszy kontarkt ENTERPRISE... Czy się doczekam....? Wszyscy mamy nadzieję że będzie...
Dnia 2025-10-04 o godz. 20:31 ~Realista napisał(a): > Bez złośliwości, możecie mi wyjaśnić pewną rzecz? Spółka Datawalk notowana jest na GPW od 13 lat. Przez cały ten czas nie wygenerowała nawet złotówki zysku. C/WK = 220+, straty są stałe i systematyczne, zobowiązania ogółem na koniec 2024 przewyższają aktywa (zadłużenie 110%), w 2023 było to ok. 75%. A jednak jest tu kapitalizacja 650 mln złotych. Skąd taki optymizm na tej spółce? Wszyscy żyją marzeniami, że "kiedyś w końcu musi być zysk" i tak od nastu lat?
Spółka, która od 17 lat nie przyniosła zysku, wyceniona na 20 mld USD. Wywiadowcza, zadebiutowała w środę na New York Stock Exchange.
Wiem że odpowiadam trolowi, wiec nie liczę że znajdziesz ruro te informacje, nic tu nie zdziałasz, spółka będzie się rozwijała swoim tempem.
Czyli jednak sekta. Palantir w dniu wejścia na giełdę już miał rządowe kontrakty i miliardy USD przychodów (ale wciąż stratę netto, ze względu na ogromne nakłady m. in. na R&D). Tutaj macie 50 mln złotych przychodów rocznie i obietnice kontraktów. Czyli dalej żyjcie marzeniami i "znajcie się na giełdzie", ale pamiętajcie, że nie ma tu inwestowania. Jest za to hazard i spekulacja. Ja dostałem odpowiedź na swoje pytanie, a kto chce niech dalej zaklina rzeczywistość.
Dnia 2025-10-06 o godz. 09:27 ~Realista napisał(a): > Czyli jednak sekta. Palantir w dniu wejścia na giełdę już miał rządowe kontrakty i miliardy USD przychodów (ale wciąż stratę netto, ze względu na ogromne nakłady m. in. na R&D). Tutaj macie 50 mln złotych przychodów rocznie i obietnice kontraktów. Czyli dalej żyjcie marzeniami i "znajcie się na giełdzie", ale pamiętajcie, że nie ma tu inwestowania. Jest za to hazard i spekulacja. Ja dostałem odpowiedź na swoje pytanie, a kto chce niech dalej zaklina rzeczywistość.
Dostałeś odpowiedz więc logicznym następstwem tej odpowiedzi powinno być przekierowywanie na spółki które mają perspektywy ta nie ma, więc nie trać czasu na przegrane sprawy, skoncentruj się na wygranych. Chyba nie będziesz tu tracił czasu??? czy będziesz? nie ważne, wiem z kim mam do czynienia, to ostatnia interakcja, nara:-)