Art. z gazety " Nowy szczyt został wyznaczony w piątek, 3 października, i wynosi on 246 zł za akcję. Daje to wycenę całej grupy na poziomie 20,4 mld zł. Od początku roku akcje Asseco Poland podrożały już o ponad 150 procent. I wcale nie zanosi si na to, aby miały się szybko zatrzymać. "
Kończę swoją długą historię z Asseco. Byłem z ceną wejścia 79,55 zł. Masę razy myślałem żeby wyjść i dzisiaj w końcu podjąłem taką decyzję za 247 :) Było miło może kiedyś wrócę... Asseco to super spółka ale cena zrobiła się astronomiczna... Ktoś z przedmówców wspomniał, że teraz firma musi podnosić zysk o 20%... no właśnie musi tyle zrobić żeby uzasadnić obecny kurs... dlatego to się właśnie nazywa sprzedawać plotki :) jak zrobi to przy podobnym kursie mogę wrócić zobaczymy
Tutaj też wycenę pcha korelacja z Nasdaqiem, tam spółki technologiczne poszły ostatnio do nieba. Na Asseco mamy jak już było wspomniane 20 mld kapitalizacji przy zyskach może 600 mln w tym roku. Zdecydownie zyski nie uzasadniają takiej kapitalizacji. Na Microsofcie forward PE jest 33 a kaliber spółek nieporównywalny. BOŚ dał reko sprzedaj z ceną 163 i to myśłę jest cena uzasadniona na dziś. Jak faktycznie będzie rok do roku 20% to 250 też jest ok. IMHO lepiej wygląda teraz Spyro.