W piątek, 10 października, o godz. 10:00 zapraszamy na prezentację i czat inwestorski z Sebastianem Wojciechowskim, CEO PCF Group SA (People Can Fly). Tematem spotkania będzie omówienie wyników i planów Spółki po publikacji skonsolidowanego raportu za I półrocze 2025 rok.
Źródło stockwatch
Chyba najlepsze pytanie na jakie nie mogą odpowiedzieć to: Czy dla Sony zaczynacie robić serię Killzone czy tylko remake pierwszej części.
To jakieś 8 lat rzeki pieniędzy od samego Sony a forum Bankiera tu o stratach pisze. CYRK
> > Chyba najlepsze pytanie na jakie nie mogą odpowiedzieć to: Czy dla Sony zaczynacie robić serię Killzone czy tylko remake pierwszej części. > > To jakieś 8 lat rzeki pieniędzy od samego Sony a forum Bankiera tu o stratach pisze. CYRK
OOOCZYWISCIE ...
a ten spadek kursu o 95% od Maxów spzred kilku lat i kurs na poziomie 3 PLN podczas gdy 2 lata temu emisje akcji szły po 40+ PLN .
wszystko jest w jak najlepszym porzadku tylko Rynek sobie CYRKI urządza. :)))
Do PCF napłyneła rzeka pieniedzy z samych emisji od 2020 roku napłyneło 364 M PLN + kasa od tych wszystkich zleceniodawców która też teoretycznie powinna byc duża .
Jaki jest efekt ? na koniec czerwca TEGO roku mieli juz tylko 11 M PLN i potem zrobili emisje na 20 M pln po 3 PLn za akcje.
To jest wałsnie ten CYRK , żartownisie z nich MASAKRYCZNI ----tyle KAPUCHY przepalić prze te parę lat. wielu nadal nie pojmuje.
A jak to sobie wyobrażałeś inaczej ? Produkowali kilka gier zamodzielnie dodatkowo w czasie produkcji gier na zlecenie. Teraz zostają na najbliższy czas z Microsoft, Sony i Krafton. Chcesz zobaczyć zysk w firmie ? To poczekaj na raport za obecny kwartał w którym nie zobaczysz wydatków na własne gry.
Ważne co sobie wyobrazał rynek pare lat temu pompujac cene akcji na 75 PLn i co MYSLI o PCF obecnie ---wykladając łaskawie pieniadz na dofinasowanie spółki po 3 PLN za akcje.
Rynek wyobrazał sobie ze PCF bedzie zarabił grube pieniadz , a rzeczywisctosc wyszła taka ze przepalili Grube pieniadze :))
W dodatku ICh wlasna gra LOST RIFT ma sprzedaż jak gry klacy B , po Tygodniowym debiucie sprzedali moze te 20 K sztuk tego ARCYDZIEŁA---no ale jak sami pisza zaangazowanie graczy jest duże , radze im korzystać z tego bo niedługo NIKT nie bedzie grał w gre multi player jesli nie bedzie z KIM GRAC .
Większość spółek gamingu była napompowana do absurdu, przyznaj jednak, że PCF w przeciwieństwie do innych ma szansę na zmianę trendu. Przyznaj, że spółka ma umowy z NAJWIEKSZYMI w branży. Przyznaj że jeśli te wszystkie akcje po 3 zł trafiły do pracowników to tylko plus dla nas. Przyznaj też, że LOST RIFT to mechanika walki, otwart świat, cholernie trydny w opracowaniu gampleyu multimedia, system craftingu. Oni sie nad tym nie wyłożyli no już gra ma dobre oceny. Brakuje marketingu i wtedy masz masówkę graczy. Ja wolę jak oni ten projekt ograniczą i dadzą ludzi do Killzone. Przynaje Ci rację o kursie bo inwestorzy mają prawo być obecnie zawiedzeni. Niech poczekają na ruchy SONY I MICROSOFT
> > To jakieś 8 lat rzeki pieniędzy od samego Sony a forum Bankiera tu o stratach pisze. CYRK
Oczywiście masz racje.
Ja osobiście bym o tym nie pisał ponieważ jeszcze skupuję. To dobry moment.
Wg. mnie paradoksalnie całe szczęście są jeszcze takie kapuściane łby jak ten cały "post" i jego dziewczyna bo zakopują merytoryczne posty.
Na wszystko przyjdzie pora. JA osobiście zbieram pod sprzedaż w okolicy wiosna - lato 2026. Myślę że na poziomie cenowym 8 - 12 zł. Tyle dla mnie będzie w sam raz.
Pytam o nowe zlecenie WFH. W prezentacji na stronie napisali cel podpisanie 1 nowego w 2025. Mocne info jak się uda. P.S. może nie bankrutują skoro robią czat inwestorski :-)
Od kiedy wspólpracuja z największymi ?? przeciez nie od teraz. Robili dla nich Gry ( sporo gier) od dawna i JAK WYSZLI NA TYM BIZNESIE? Chyba widac to po wynikach finansowych. wiec takie jaranie sie ze kolejny projekt dostana , nieczego nie zmienia.
Powiedz mi Skoro w ostatnich latach , robili GRy na zlecenia wielkich korporacji i TO teoretycznie sie powinno oplacać , to dlaczego Mając do dyspozycji Kilkaset M pln , na koniec 1 pólrocza tego roku mieli TYLKO 11 M PLN . Jaki jest powód zeby ufac zarzadzającym ze teraz bedzie lepiej , gdy maja Puste kieszenie a kilkaset M PLn przepalone zostało w ostatnich latach ? Czy sytuacje moze zmienic Ich GAdka na chacie i zapewnienia ze teraz bedzie inaczej?? Taka ufność to jak chodzenie zimą w sandałach, można wiele stracić ( np zdrowie ) .
Co do ich własnych IP , możesz sobie tłumaczyc otwarty siwat , i inne bzdety , problem w tym ze takich GIER jest NA PĘCZKI i tym sie wlansie różnią obecne czasy od tych z przeszłosci ( np 10 lat w stecz) . Możesz sobie imaginowac co chcesz na temat LostRift , ale prawda jest taka ze gra sprzedała sie MARNIE , a oceny blisko 70% pozytywów to nie ejst jakiś AJ WAJ , szcegolnie dla spółki ktora chwali sie byciem producentem gier AAA.
PCF mianuje sie spółka robiacą gry AAA , problem w tym ze zarówno w jakości wypuszczanych gier --Oceny LOST RIFT i OUTRIDERS jak i w tym jakie ma zasoby Keszowe powoduja ze te ich chwalenie sie to tylko słowa , a tak naprawde spadli do ligi małych niezależych podmiotów growych popd wzgledem " potencjału twórczego i jego jakosci" --- Jak myslisz dlaczego przerwano niektóre projekty --odpowiedż jest BARDZO PROSTA bo NIE BYŁY PERSPEKTYWICZNE ---zorientowano sie że na nich ciężko bedzie zarobić i lepiej nie POGŁEBIAC WYDATKÓW . PCF dociagnał do etapu debiutu ( nie wazne ze w EA ) LOST RIFT, jaki jest EFEKT? Żenujący , nawet małe spółki growe nie chwaliłyby sie tym debiutem a co dopiero mówic o Spółce która mianuje sie twórca gier AAA . ZADAJ sobie pytanie SKORO LOST RIFTA wybrali ze bedą jednak go ciagnac i w niego inwestowac i wyszła tak PADAKA , to jak wygladały projekty z których ZREZYGNOWANO?
to są proste pytania i powinny byc proste opdpowiedzi , ale niektórzy mysla że ICH WOLA kształtuje rzeczywisctosć i to co SOBIE WYOBRAZAJĄ ma realny wpływ na FAKTY i ich CHIEJSTWO ZMIENI REALIA ---mylą sie ....
Od kiedy współpracują z największymi ?? Od lat, mało tego - Microsoft analizował zakup People Can Fly – wynika z informacji, jaką koncern przekazał amerykańskiemu regulatorowi, Federalnej Komisji Handlu (FTC). Do transakcji wtedy nie doszło, ale People Can Fly dzisiaj odpowiada za współprodukcję ich jednej z najbardziej dochodowych marek Gears of War.
Co do opłacalności. Bilans finansowy to do teraz był work-for-hire oraz self-publishing i sumarycznie od dawna przynosi straty. Od teraz firma zapowiedziała skupienie na work-for-hire i nie będzie ryzykowała z własnymi tytułami. Taka zmiana oznacza wejście na drogę rentowności firmy. Kolejne raporty już nie będą obciążone wydatkami na w samodzielnie tytuły. Akcjonariusze dostaną poprawę finansów oraz stabilność.
GIER jest NA PĘCZKI Tak można napisać właściwie o każdej nowej grze. Bez posiadania własnych znanych marek to cholernie ryzykowny interes. Dlatego ja wolę jak oni zajmą się zleceniami a Sony i Microsoft ma własne marki. LOST RIFT wygeneruje straty i podejrzewam że obecnie to próba ich ograniczenia. Ci wszyscy ludzie niech dokończą już grę i zabierają się za np serię Killzone
@~post jak to jest? ja optymista w PCF a Ty pesymista i siedzisz w weekend krytykując PCF. Po co więc tu jesteś? ja jestem by zarobić a Ty ?
wiesz ,,ja staram sie byc realistą i maxymalnie obiektywnie patrzyć na te DANE które mam dostepne i je bardzo rzetelnie analizować . Dlaczego staram sie taki być ? Ponieważ od tego zalezy to czy zwiekszam swoje szanse na zyski czy na straty na rynku.
Okey mogą przejsc całkowicie na prace zlecone . Moze i pokażą jakąś rentowność , tylko że to z własnych IP można wyjąć największy kesz, aczkolwiek ponosisz tez wieksze ryzyko szczegolnie jesli projekty mają nie małe budżety. Ale taki ich plan mówi tez jedno ---nie wierzą w swoje własne umiejetności , nie wierzą w swoją własna wizje tego co rynek growy potrzebuje i co z chęcią kupi . Staja sie tylko rzemieślnikami pracujacymi na zlecenie.
I teraz najwazniejsza rzecz , czy i na tym polu dadzą radę . Zobacz ważną kwestię OUTRIDERS był oczekiwaną grą , miał wysoką ilosc followers , miał bardxzo wysoki PEAK w debiucie na steamie ( porównywlny z W3 od CDR ) 125 K max PEAK Outrider vs. 103 K peak W3. ---I co sie potem stało? popyt tak spadł na grę ze w 4 lata spzredali w sumie tylko 1.5 M kopii na syemie ( według gamal) . Dlaczego tak sie stało? odpowiedź wydaje sie prosta GRA ZAWIODŁA GRACZY --opinie to tylko 66% pozytywów vs 96 % dla W3 - to dlatego pomimo ze był obiecujacy start w Long term OUTRIDERS zawiodł . Czyja to była wina , odpowiedź też wydaje sie prosta PCF group za jakosc wykonania tego projektu. To samo sie dotyczy LR .
Oni sami już watpią w to ze moga robic ciekawe bardzo marzowe projekty własne ( i nie dziewie sie temu) jednak nadal uważaja ze Moga robic switen gry dla innych ? --Na jakiej podstawie?
Takze zmiana planów co do dalszej strategi dzialalnosci operacyjej moze wygladac całkiem Okey, zrzucami z siebie balast ryzyka w inwestowaniu w gry walsne ( bo nam to srednio wychodzi ) i pracujemy dla innych . Tylko co bezie jesli kolejne projekty te dla innych tez bedą wychodziły im Srednio? czy nadal bedą mogli lidczyc na duze zlecenia?
Tym bardziej ze To co mowisz o grach jest prawda Teraz kazda gra ma swoja konkurencje---TYm roznia sie czasy z 10 LAT wstecz ze wowczas debiutowało 1.4 K gier na steamie rocznie, teraz debiutuje 18 K gier kazdego roku . O tym juz wszyscy sie przekonali jak zwiekszyła sie konkurencja growa, dlatego DUZI coraz rozwazniej patrza w co inwestuja i gdzie inwestuja licząc sie z coraz wiekszym ryzykiem inwestycyjnym . To z tego powodu ( nie tylko w PCF) zaczęto w wstrzymywac projekty i nawet godzac sie ze stratami , ucinac dalsze finansowanie gier przez Duzych graczy rynkowych . O tym też warto pamietac jesli stawia sie na spółke ktora ma zyc ze zleceń innych .
Przez poprzednie koszty i projekty prawda PCF było blisko upadku. Dali 20mln w emisji a 5mln Wojciechowski dla zabawy co by przedłużyć agonie i stracić kasę? Z szansą 100 proc? Zastanów się musiało się zmienić. Maluczcy dowiemy się dopiero za jakiś czas z raportów. Teraz można spekulowac
Może po to zeby dac rynkowi sygnał , że ON może tez wyłozyc swoje jakies zaskórniaki po to zeby ratować spółkę. A ten gest był byc moze po to bo nie mogł znaleść inwestorów na znacznie większa kwote dofinasowania spółki nawet za cene akcji 3 PLN.
Po obecnych sprawozdaniach wydaje się ze te 20 M pln to kropla w morzu potrzeb. Zarzadzajacy zapewniaja ze nie szykuja kolejnej emisji akcji , pytanie czy dlatego ze nie moga znaleść chetnych , skoro kurs rynkowy momentalnie sie załamał do ceny bliskiej ostatniej emisji akcji jeśli ta została dopuszczona na rynek , czy też z pozytywnych powodów wewnetrznej " reorganizacji" PCF group.
Ja osobiscie stawiam na ten 1 wszy wariant ciezko bedzie spółce znaleść chetnych na NE akcji za większy hajs, i dlatego po 3 PLN musieli obejmowac we wlasnej komitywie. Ale to tylko moja opinia jak, jak faktycznie jest czas pokaże.
Według Twojego pesymistycznego wariantu twierdzisz, że Przezes nie potrafi znaleźć chętnych na tanie akcje a w tym samym czasie PCF wybrano do GOW a z Sony szykuje sie duża umowa na lata? Coś mi nie gra w tym rozumowaniu. Bardziej wiarygodny mi jest Microsoft i Sony.
Może powinni robić jakieś gierki dla maluchów. To dośc duży rynek i niski budżet gier. Rodzice, dziadkowie sporo kasy wyłożą aby od maluchów się uwolnić, albo też na jakąś okazję zafundować im gierkę. Teraz trzylatkowie już nieźle ogarniają gierki, od tego wieku zasiać im ziarno gry a później ją rozwijać z ich rozwojem. Oczywiście trzeba jakąś chwytliwą fabułę im wymyśleć, bo też sporo jest tego na rynku.
No trochę racji ma, akcje były już tanie od dawna, a chętnych nie było pomimo umów z gigantami. Pcf ma dramatyczną sytuację finansową, straciło płynność stąd emisja „za co łaska” czyli 3 zł i załamanie kursu. Jeśli ktoś się wysypie z wfh jak niedawno SE to po zawodach. Aktualnie akcje nie są tanie, one są po prostu obarczone wysokim ryzykiem. Aż sam obejrzę tą szopkę, powinien zorganizować na żywo konferencję jeśli ma jakiś wartościowy plan i odpowiedzieć na pytania po tym co odwalili.
przecież wczesniej też mieli umowy na produkcje z duzymi graczami i jak sobie z tym poradzili przez te wszystkie lata??
jest jeszcze jedna kwestia , dlaczego TYM razem nie udało sie zgłuszyc np Kraftona zeby znowu dokapitalizował spółkę? przecież kilka lat temu nie dość ze zlecił im produkcje gry to jeszcze wszedł kapitałowo w PCF po 40 PLn za akcje .
To ze grubi nie traca na rynku to mit Krafton stracił Finansowi ktorzy obejmowali akcje po 50 PLn w IPO stracili, dlatego taka gadka ze ktoś wyłozył kase po 3 PLn zeby nie stracić , to żaden argument.