Ponieważ już wiadomo że spółka śledzi wpisy na forum bankiera - patrz ostatni wywiad prezesa i zacytowanie wprost nazwy jednego z wątków - moje pytanie brzmi czemu spółka jednak nie uczestniczy w giełdowym programie wsparcia analitycznego ? Koszty? I czy jednak pomimo tych kosztów nie warto zlecić TAK - od razu odpowiadając szajce mizernej chudziny - na koszt i zlecenie spółki - wykonanie analizy i wyceny spółki - liczba osób i podmiotów które cokolwiek sensownego wie o spółce jest w skali mikro bądź planktonu jak kto woli, a to że cena akcji na giełdzie wpływa na proces negocjacji transakcji komercjalizacji niestety wpływa i to mocno wspominał wielokrotnie Garstecki choćby. Także Panowie i Panie od IR w Medinice to są pieniądze które wydane zwrócą się Wam wielokrotnie... Żyjemy w czasach w których PR niestety jest najważniejszy.... Są setki spółek... Trzeba umieć pokazać dlaczego właśnie Wy...
Trochę dziwne bo: https://www.gpw.pl/pub/GPW/files/PDF/GPWPA_5.0/Wykaz_Spolek_PWPA_50.pdf ps. gdzie masz jakiś wątek z bankiera w wywiadzie bo chyba jestem ślepy...
prof. Garstecki nie wspominał o cenie akcji ale o Finanasach spółki jak one wpływaja na proces dogadywania dealku. Dlatego przed PCR/ONE wział linie kredytową w eboir , co ciekawe obecnie pod bacteromic też wziął linie kredytową . :)
Tylko jest jednak pewna róznica . Tamte systemy są diagnostyczne , tutaj mamy system operacyjny , ktory nie tylko mocno moze skrócic czas samej operacji ( ze wzgledu na wydajnosc tego systemu ) ale moze miec rownież NOWE WSKAZANIA i PROCEDURY OPERACYJNE , szczególnie w koniecznosci ratowania zycia jak to miało miejsce jakiś czas temu w Polsce pod egidą prof. Suwalskiego.
Chyba kiedyś Medinice było wyceniane przez kogoś. Już nie pamiętam. Ale to i tak daje mizerny skutek, bo taka wycena nie oddaje do końca wszystkiego, a zazwyczaj ma potwierdzić cenę giełdową lub określi cenę nieznacznie wyższą od obecnej. Tak, żeby w razie wpadki nikt nie miał pretencji. To jest cwaniactwo analityków.
Więc co z tego, że ktoś wyceni akcję nawet na 20 zł, skoro i tak na tę chwilę jedna akcja jest warta przynajmniej 40 zł (ale to już po przyznaniu dywidendy). Także próżne żale i frustracje. Ja tam co prawda się nie zapożyczyłem, żeby kupić akcje, ale prawie... bo zmobilizowałem wszelkie dostępne środki. I to niech będzie najlepsza rekomendacja. Ale jak pójdzie coś nie tak, to będzie niemiło. Oczywiście to coś, to nie całkowita plajta, tylko co najwyżej opóźnienie w rejestracji FDA dla CoolCryo, ale tego też nie przewiduję. Przewiduję koniec tego roku, początek następnego - akurat jak nowe środki napłyną na IKE, żeby podbić kurs :).
Przewiduję, że wtedy będzie szaleństwo, bo 12 zł to będzie warta gotówka, która zostanie w kasie spółki, i warte są inne urządzenia w różnej fazie rozwoju. A CoolCryo? W tej chwili dostaje się za darmo. Za zero złotych. Także zysk tutaj będzie nieskończony, gdy sprawa wypali, bo każdy zysk podzielony przez zero złotych włożonego kapitału daje nieskończoność - podstawowa matematyka.
A oprócz tego w ciągu dwóch-czterech kolejnych lat szykuje się dywidenda za 2 urządzenia i ta dywidenda będzie też na poziomie 28 zł (kwota komercjalizacji zakładam, że będzie taka sama za każde urządzenie).
Inaczej mówiąc, wkładasz dziś 12 zł, za chwilę dostajesz 28 zł, za dwa lata dostajesz kolejne 28 zł, a za kolejne dwa lata dostajesz kolejne 28 zł. Plus może jakieś dodatkowe rzeczy wpadną ze współpracy z Chińczykami.
Zysk jest naprawdę chory, a ryzyko... w zasadzie w tej chwili zredukowane do zera... Jestem na medinice od dawna i było dużo więcej ryzyk kiedyś i dłuższy czas oczekiwania, a kurs wyższy... także tutaj naprawdę żadna wycena nie pomoże. Jak wystrzeli, to wystrzeli. Pytanie tylko, ile jeszcze wzrośnie przed wystrzałem. Na Scope przed wystrzałem spadło... już ktoś zapewne wiedział i zaczęło się chamskie wyrywanie akcji z rąk. Ja też sprzedałem, chociaż jeszcze przed tymi spadkami... ale potem nie kupiłem, bo mnie ta gra na papierze żenowała i denerwowała. Mimo że wiedziałem, że to była normalka, ale zdenerwowanie prof. Garsteckiego na konfie było dla mnie znakiem... a on się denerwował, bo już zapewne mieli umowę podpisaną i nie chcieli się zdradzić... także to był fałszywy sygnał... i tutaj tych fałszywych sygnałów i plotek też jest sporo... ale nie dajcie sobie wyrwać papieru z ręki. HODL, bo na razie wszystko jest dobrze.
Oby, mordo, oby. Oby spółka tak długo przetrwała, wytrwała i wypłacała.
Oczywiście z tym nieskończonym zyskiem to tylko taka bajka. Zależy jak liczysz. Jak by tak wszyscy liczyli, to każda dywidenda, nawet ta coroczna, to by był nieskończony zysk :)
SCP spadł z 350-400 M PLN kapitalzaicji na ok 270-300 przed sama komercjalizacją ( na stooq kurs uwglednia wyplate dywidendy 87 PLN czyli 233 M z kasy spółki) .
Obecnie wartosć ICE to ok 90 M pln , zeby mieli 270-300 M Pln kapitalziacji spółki ( jak miał scp ) to tu muaiałyby byc poziomy historycznych maxów.
Po komercjalizacji PCR/One kurs walnał w okolice 310-320 M PLN w szczycie w SCP jest 2.7 M akcji czyli 310 * 2.7 = ok 840 M pln kapitalziacji taka była wartosc SCP tuz przed wypłata dywidendy ( 233 M pln trafiło do inwetsorów ze spółki)
zeby miec porównanie do ICE to w ICE jest 7.7 M akcji . 840 M/ 7.7 M=109 PLN za akcje.
Jest jeszcze jedna róznica ICE nie ma tylko coolcryo ma tez w certyfikacji EMA PP( oczywiscie znacznie miejsze kwoty ewentualnej komercjalizacji ale zawsze jakieś miliony powinny wpaśc do spółki) ma MINIMAX ma ArtiClamp , cos prezes mówi ze chce żeby spółka szła w systemy okołoroboityczne itp itd.
wiiec o ile SCP to był niezły sdeal bo mozna było wyjac w niecały rok ok 300% zysku , to tu jak wypali temat CC i innych pobocznych tematów to potrenacjalny zwrot z zainwestowanego kapitału teoretycznie powienien być duyzo wiekszy niz tan na SCP ( nawet jesli ktoś sie wstrzelił w dołek a takich było małi ) po ogłoszeniu ze udał sie deal z PCR/ONE kurs momentalnie na duzej luce wystrzelił na 180 PLN za akcje i kapitalizacja momentalnie zwikasyzła sie prawie do 500 M pln --potem jeszcze poszła w gore az do momentu wyplaty dywidendy.
500 M kapitalizacji na ICE / 7.7 M akcji =ok 65 PLN za akcje.
ten list przedstepny z chinczykami( a byc moze i podpisanie umowy z nimi) to zapewnienie prezesa ze moze dokapitaliziowac spółke świadcza o tym ze rozmowy sa na ostatniej prostej.
Widze ze prosty text jest dla ciebie zbyt skomplikowany ---ale jaja.
SCP przy 310 pln za akcje miało odciecie dywidendy ok 85 PLN .
Tylko ze to nie wiele moze mówic porownywanie ceny akcji (bo obu spólkach sa rózne ilosci akcji ) dlatego lepiej w tym wypadku operaować Kapitaliiacjami.
przy 310 PLN za akcje wartosc SCP wynosiła ok 840 M PLN .
PRZY 840 M PLN wartosci Medinice oznaczałoby ok 110 PLn na kursie spółki.
A tak sie ciekawie sklada ze SCP spzredał PCR/ONE za 100 M $ upfrontu ---w takie same wartosci celuje mniej wiecej prezes ICE o czym wielokrotnie mowie ---wiec sytuacja SCP spzred lat moze byc dobrym BENCHMARKIEM tego co moze sie dziac na kursie ICE jesli dojdzie do dealu na kwoete 100 M $ ( mam nadzieje ze samego upfrontu) .
jest tylko jedna istotna różnica ---KURS USD/PLN wowczas przy komercjalizacji PCR?one kurs USD wynosił ok 4.4 teraz 3.6 To jest istotna kwestia ktora warto brac pod uwage porownujac sytuacje obydwu spółek Medtech ktore komercjalizowały swoje systemy.
Natomiast SCP miał uruchomiony kredyt z EBOiR i go spłacił , wiec zgarneli ok 91 M $ na czysto ( upfrontu) czyli jakieś 400 M PLN --jesli tyle zwinie ICE z CC i np PP to SCP moze byc BENCHMARKIEM tego do mniej wiecej ilu moze pójsc wartosc spółki ICE na rynku.
Chłopcze, Ty chcesz chyba powiedzieć o wartości kapitalizacji względem kwoty ewentualnej dywidendy. Ale to tylko chyba bo już naprawdę ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. Więc krótko - uwzględniając harmonogramy i ilość patentów w portfolio, myślę że po sprzedaży CC wartość dywidendy względem kapitalizacji winna wynosic uczciwie jakieś 20%. Czyli jeśli na dywidendę przeznacza 100mln zł to kapitalizacja przed odcięciem powinna być ok 500mln zł itd.
chłopcze jesli sprzedadzą prawa do IP za 400 M pln to o jakich 100 M dywidendy mowisz - Po co im trzymac 300 M PLn w kasie spółki? wyplaca blizej 300 M ( podobnie jak SCP )
wowczas samej dywidendy bedzie ok 40 PLN .
jesli porownujesz jakies spółki chłopcze nie robisz tego porównujac bezposrednio KURSY AKCJI poniewaz rozne spólki moga miec rozne ilosci akcji . SCP ma 2.7 M akcji ICE ma 7.7 M akcji dlatego zawsze lepiej jest operowac KAPITALIZACJAMI i porównywac jakie wartosci rynkowe osiagneła porownywalna spółka na rynku przy podobnym wydarzeniu ( w tym wypadku komercjalizacja PCR/ONE ktora w UPFRONCIE zasiliła spółke ok 400 M PLN ) .
Moze i tak byc szczegolnie w ( dodatkowych płatnosciach jesli CC osiagnie kolejne kamienie milowe np robotyzacja , np nowe wskazania zastosowania CC w leczeniu arytmii serca - ablacja komory serca itp . ) Jednakże prezes co i rusz mówi o 100 M $ czasami + czasami NIE, też mam nadzieje ze tu mówi tylko o UPFRONCIE czyli płatności tu i teraz , ale w miarę rozwoju systemu mam nadzieje ze bedą zgarniali dodatkowe konkretne płatności .