Jeśli dostałeś brutto to płacisz 19% podatku. Wpisujesz dywidende na picie, obliczasz podatek, wysyłasz deklaracie do US i przelew z kwotą podatku do US. Proste
Dywidendę musisz przeliczyć z euro na złotówki i w złotych musisz zapłacić podatek do US. Kurs po jakim przeliczysz to dzień ustalenia dywidendy, a nie dzień wypłaty {mogą się różnić} Można kurs zobaczyć w archiwum wycen kursów państwowych. Dywidendę rozliczysz w tym samym PIT co rozliczasz zyski lub straty z akcji
Nie, nie będzie uwzględniona. To co piszą powyżej, obliczasz dywidendę w EUR, przeliczasz po średnim kursie NBP ( jeżeli nie masz konta walutowego to cie DM oskubał na spreadzie) i od tego liczysz 19 % i płacisz podatek. Jest pewna korzyść w stosunku do polskich spółek podatek płacisz Ty a nie ten kto wypłaca dywidendą więc możesz robić np optymalizację
Czyli jak by była w danym roku strata na akcjach … oczywiście czysto hipotetycznie bo wszyscy na tym forum mają zysk … to nie trzeba zapłacić podatku ?
To taki sam podatek w przypadku spółek zarejestrowanych za granicą. PCO mimo, że jest notowań w Polsce, zarejestrowane jest w GB dlatego podatek jest naliczany wg tamtejszego prawa. Podobnie jest np na ASB (prawo cypryjskie). Brałem kiedyś dywidendę również na IRL wtedy został pobrany podatek 15% wg prawa litewskiego a ja musiałem dopłacić 4% do 19 % w Pl. Wystarczy sprawdzić w Google hasło dywidenda od spółki zagranicznej, jest podane jak go obliczyć i gdzie wpisać w PIT.
Podstawowa stawka podatku dochodowego od dywidend wynosi 19%, zgodnie z art. 22 ustawy o CIT. Oznacza to, że w momencie wypłaty dywidendy spółka, która ją wypłaca, ma obowiązek potrącić zryczałtowany podatek od wypłacanej kwoty. Stawka ta jest stosowana do osób fizycznych, prawnych oraz spółek holdingowych, które otrzymują dywidendę. Jeśli na przykład spółka z o.o. wypłaci dywidendę w wysokości 100 000 zł, zobowiązana jest do potrącenia podatku w kwocie 19 000 zł, a wspólnik otrzyma 81 000 zł.
Z tego co czytam w internetach oznacza to, że dostaliśmy już potrąconą kwotę. Więc nie płacimy podatku.
Dokładnie tak tyle, że jak rozliczasz się przez np. EPIT to w systemie będziesz miał PIT wystawiony przez DM a w polu pozostałe dochody(nie pamiętam dokładnie nazwy) wpiszesz dochód z dywidendy, obliczysz podatek wpiszesz w odpowiednie pole a na koniec wyjdzie podatek do zapłacenia. Paradoksalnie lepiej jest brać dywidendy że spółek zagranicznych, dywidenda jest tak czy siak odcięta, ale podatek płacisz dopiero do 30.04 jak masz gdzieś stratę to się to znosi, w przypadku polskich firm nic się zrobić nie da
Czyli gdy z polskiej firmy dostane dywidendę to dostanę ją w netto i nie muszę jej uwzględniać w picie na przyszłych rok. A jak z PEPCO to muszę i jak np. mam stratę na akcjach 1000 zł a zysk z dywidendy z PEPCO 1200 złotych to w picie wykazuje ze mam za 2025 rok 200 złotych zysku i place 38 złotych podatku, tak?