• Dywidenda Autor: ~Tor [5.173.18.*]
    Może być sporo lepsza, po skupię akcji za 100 baniek, pieniądze i tak w większości trafia do nich z powrotem
  • Re: Dywidenda Autor: ~Automaticus [83.4.164.*]
    Akcje skupione przez spółkę nie biorą udziału w dywidendzie.

Co oznacza, że dla pozostałych akcjonariuszy jest nieznacznie więcej kasy do podziału.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Igo [89.151.27.*]
    Rozwiniesz dlaczego nie biorą udziału w dywidendzie?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Cebulion [31.60.81.*]
    Bo są umorzone
  • Re: Dywidenda Autor: ~Igo [89.151.27.*]
    A gdzie to jest napisane, że akcje ze skupu beda umorzone?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tor [5.173.150.*]
    Pepco napisało że skupione akcje są w posiadaniu pepco i wcale nie są umorzone
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tor [5.173.150.*]
    Wszystkie skupione akcje pepco są w posiadaniu pepco
  • Re: Dywidenda Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    A co z dywidendą za rok 2024 wypłaconą w euro?
    Jak ją rozliczyć? Bo rozumiem, że dostałem ją brutto? Czy też BM pobrało podatek?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Józek [37.31.36.*]
    Jeśli dostałeś brutto to płacisz 19% podatku. Wpisujesz dywidende na picie, obliczasz podatek, wysyłasz deklaracie do US i przelew z kwotą podatku do US. Proste
    Tylko problem jest taki ze dywidende dostalem w euro. Mam to przeliczac na złotówki? Po jakim kursie?
    Podatek do US ma isc w euro czy PLN?

• Re: Dywidenda Autor: ~Andrzej [79.139.117.*]
    Dywidendę musisz przeliczyć z euro na złotówki i w złotych musisz zapłacić podatek do US. Kurs po jakim przeliczysz to dzień ustalenia dywidendy, a nie dzień wypłaty {mogą się różnić} Można kurs zobaczyć w archiwum wycen kursów państwowych. Dywidendę rozliczysz w tym samym PIT co rozliczasz zyski lub straty z akcji
    Dziękuję za odpowiedź.
    Rozumiem, ze w picie który dostanę od BM ta dywidenda w euro będzie uwzględniona?
  • Re: Dywidenda Autor: ~fatman [37.248.175.*]
    Nie, nie będzie uwzględniona. To co piszą powyżej, obliczasz dywidendę w EUR, przeliczasz po średnim kursie NBP ( jeżeli nie masz konta walutowego to cie DM oskubał na spreadzie) i od tego liczysz 19 % i płacisz podatek. Jest pewna korzyść w stosunku do polskich spółek podatek płacisz Ty a nie ten kto wypłaca dywidendą więc możesz robić np optymalizację
  • Re: Dywidenda Autor: ~Początkujący [83.20.51.*]
    Czyli jak by była w danym roku strata na akcjach … oczywiście czysto hipotetycznie bo wszyscy na tym forum mają zysk … to nie trzeba zapłacić podatku ?
  • Re: Dywidenda Autor: ~done [84.40.152.*]
    Podatek od dywidendy płaci się zawsze bo to inny podatek niż od zysków z akcji.
  • Re: Dywidenda Autor: ~fatman [37.248.175.*]
    To taki sam podatek w przypadku spółek zarejestrowanych za granicą. PCO mimo, że jest notowań w Polsce, zarejestrowane jest w GB dlatego podatek jest naliczany wg tamtejszego prawa. Podobnie jest np na ASB (prawo cypryjskie). Brałem kiedyś dywidendę również na IRL wtedy został pobrany podatek 15% wg prawa litewskiego a ja musiałem dopłacić 4% do 19 % w Pl. Wystarczy sprawdzić w Google hasło dywidenda od spółki zagranicznej, jest podane jak go obliczyć i gdzie wpisać w PIT.
  • Re: Dywidenda Autor: grooby8383 [217.153.77.*]
    Nie wiem o czym wy mówicie::::

Podstawowa stawka podatku dochodowego od dywidend wynosi 19%, zgodnie z art. 22 ustawy o CIT. Oznacza to, że w momencie wypłaty dywidendy spółka, która ją wypłaca, ma obowiązek potrącić zryczałtowany podatek od wypłacanej kwoty. Stawka ta jest stosowana do osób fizycznych, prawnych oraz spółek holdingowych, które otrzymują dywidendę.
    Jeśli na przykład spółka z o.o. wypłaci dywidendę w wysokości 100 000 zł, zobowiązana jest do potrącenia podatku w kwocie 19 000 zł, a wspólnik otrzyma 81 000 zł.

Z tego co czytam w internetach oznacza to, że dostaliśmy już potrąconą kwotę. Więc nie płacimy podatku.
  • Re: Dywidenda Autor: ~done [37.47.125.*]
    Tak, polska spółka ma taki obowiązek. Ale Pepco nie jest polską spółką.
  • Re: Dywidenda Autor: grooby8383 [217.153.77.*]
    Rozumiem, że zostanie to rozliczone razem z moim zyskiem/stratą z obrotu akcjami, czy jest to osobna deklaracja?
  • Re: Dywidenda Autor: ~fatman [37.248.170.*]
    Dokładnie tak tyle, że jak rozliczasz się przez np. EPIT to w systemie będziesz miał PIT wystawiony przez DM a w polu pozostałe dochody(nie pamiętam dokładnie nazwy) wpiszesz dochód z dywidendy, obliczysz podatek wpiszesz w odpowiednie pole a na koniec wyjdzie podatek do zapłacenia. Paradoksalnie lepiej jest brać dywidendy że spółek zagranicznych, dywidenda jest tak czy siak odcięta, ale podatek płacisz dopiero do 30.04 jak masz gdzieś stratę to się to znosi, w przypadku polskich firm nic się zrobić nie da
    Czyli gdy z polskiej firmy dostane dywidendę to dostanę ją w netto i nie muszę jej uwzględniać w picie na przyszłych rok. A jak z PEPCO to muszę i jak np. mam stratę na akcjach 1000 zł a zysk z dywidendy z PEPCO 1200 złotych to w picie wykazuje ze mam za 2025 rok 200 złotych zysku i place 38 złotych podatku, tak?
  • Re: Dywidenda Autor: ~fatman [37.248.170.*]
    Tak, tylko to trzeba wpisać w odpowiednie miejsca PIT-38. Te 38 zł system Ci sam wyliczy.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Optymista [94.101.25.*]
    Co za brednie tu wypisujecie brak słów. Strate kapitałowa ma wam skompensować podatek od dywidend ......
  • Re: Dywidenda Autor: ~fatman [37.248.218.*]
    Stratę kapitałową kompensuje sama dywidenda na PCO. Nie podatek.
[x]
PEPCO 0,46% 26,10 2025-10-03 17:00:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.