Spółka z bardzo dobrymi perspektywami. Po przejęciu Invii stali się bardzo dużym graczem w branży turystycznej. To segment, który będzie się dynamicznie rozwijał w najbliższych latach. Do tego dobry zarząd, który składa się z właścicieli i założycieli. Mają decydujacy głos w firmie. Do tego od niedawna mogą dokonywać skupu akcji własnych. Niektórzy spodziewali się wodotrysków zaraz po tak dużej akwizycji. To inwestycja na lata, ktora przemodelowała biznes tej spółki. Potrzeba około roku na pełną synergię tego przejęcia. Głupcy i panikarze sprzedają, inteligetni i cierpliwi skupują.
Kluczowe jest czy Invia po przejęciu jest tym czego się spodziewali czy Stajnią Augiasza, którą trzeba będzie sprzątać przez kilka kwartałów. Co do perspektyw dla branży turystycznej to ok jest ona rosnąca ale bardzo dużo zależy od konkurencji na których Invia działa oraz kondycji gospodarki w tych państwach. Jeśli będą to rynki kwitnące gdzie ludzie stają się zamożniejsi to turystyka będzie wciąż rosnąć
Ile to już było tych czarnych koni giełdy, Twój wpis jest bardziej życzeniowy niż oddający realia. Papierem nie wali ulica, nikt nie kwapi się żeby to mocniej zbierać nawet na tym poziomie. Ostatnia reko niższa o prawie 40zł. Prawda, że po takich spadkach kurs powinien mocno odreagować ale wcale nie musi to oznaczać zmiany obrazu spółki
Okazje trafiają się co chwilę, nikt nie da gwarancji że będzie zysk każdy walor notuje wzrosty i spadki
na wirtualnej wystarczy że któryś z funduszy/właścicieli przerzuca z kosza do kosza i moze sterować kursem po co? czasem wezwanie czasem wyjście po wyższej cenie
ja spodziewam się znaczej poprawy po raporcie za q3 i tego się trzymam a wyniki już za 50dni
Chcesz szybkich efektów? Idź do kasyna. To nie jest gra planszowa, tylko inwestowanie. Na giełdzie zarabiają cierpliwi i stabilni emocjonalnie. Porozmawiajmy za rok.
Dnia 2025-10-02 o godz. 00:05 ~Martinez73 napisał(a): > Chcesz szybkich efektów? Idź do kasyna. To nie jest gra planszowa, tylko inwestowanie. Na giełdzie zarabiają cierpliwi i stabilni emocjonalnie. Porozmawiajmy za rok.
Cóż za mądrość;) Piszesz te głoopoty tylko po to żeby coś napisać? Czy nie uznajesz krytyki swojej spółeczki? Kurs leci niemal nieprzerwanie od 85zł, aktualnie ma za sobą kilkanaście sesji spadkowych z rzędu z "potężnym" odbiciem rzędu 2%!!!! Petarda, co?Pewnie kupiłeś w okolicach stówy i próbujesz się pocieszać, że kiedyś odrobisz.Zainwestuj może w obligacje, lepiej na tym wyjdziesz;)
Witam. Od wczoraj na pokładzie. Reprezentuję tzw. ulicę. Tu chyba Composite Man rozdaje karty. SC już raczej było teraz spokojnie trzeba zbierać papier. Mnie ochłapy z kółek nie interesują. Pozdrawiam. Zysków życzę.
W obligacjach mam 70%portfela. Dobrze na tym wychodzę i śpię spokojnie. Krytyka mile widziana, byle miała ręce i nogi. Widzę pewną nerwowość w odpowiedzi. Czyżby wtopa? Ja sobie dokupuję i się nie spieszę. Mogę poczekać 5-10 lat. Na pewno zarobię więcej niż na obligacjach
Dnia 2025-10-03 o godz. 22:50 ~Martinez73 napisał(a): > Czyżby wtopa?
Nie pozwalam sobie na wtopę, pojęcie dla mnie obce;) SL zawsze wysoko więc kurs jeśli spada to beze mnie. Ale oczywiście jak wielu szukam dołka. Aktualnie w portfelu 1/3 zakładanej inwestycji, a od piątku wiele oscylatorów zmieniło kierunek więc jest szansa, że może nieco solidniej odreagujemy? Z drugiej strony niemoc tego papieru wprost poraża!
Dzisiaj o 16.31 była niecodzienna transakcja ktoś kupił po 57.5 zł 48698 akcji za kwotę 2.8 mln zł. Może wreszcie zaczną się wzrosty bo na razie kiepsko to wygląda. Akcje mocno wyprzedane RSI 19.88 więc nadzieja jest na zmianę trendu.
Dziś dla tych akcji najważniejszym jest obrót, żeby ci, którzy chcą sprzedać mogli to zrobić. Jak akcje przejdą w mocne ręce będzie można mówić o wzrostach. W piatek widać już było od rana popyt, który pozostał do końca sesji. Obrót też całkiem pokażny jak na ostatnie tygodnie. Wygląda, żę w tych rejonach cenowych sprzedający pozbędzie się swoich akcji i zobaczymy co będzie dalej. Wyprzedanie rynku spore, co jest korzystne dla kupujących.
Podam przykład z innej spółki. Na portalu insidescreener można sprawdzić transakcje insiderów Pepco. O dziwo potwierdzenie tych informacji znalazłem gdzieś na stronie SEC. Na stronie Pepco, w ESPI/EBI nic nigdy nie widziałem.