• Bardzo realne 300 zł Autor: ~Lubomirski [91.150.194.*]
    Obecna kapitalizacja na poziomie 230 mln zł wciąż stanowi dużą promocję.
    Przejście na rynek główny i zainteresowanie ze strony inwestorów instytucjonalnych z pewnością zwiększy popyt.
    Mamy tu do czynienia z realnym biznesem, a nie z obietnicami bez pokrycia!
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Kamil [193.0.242.*]
    Teleskop o rozdzielczości ~ 50 cm na pixel powinien być Game Changerem dla dalszych wzrostów. Już za kilka dni dowiemy się czy są w stanie taki temat sami udźwignąć - Prezes mówił na ostatnim webinarze, że nie chcą sie dzielić IP z ICEYE
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Hm [37.47.87.*]
    Czemu już za kilka dni?
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~gracz [194.35.121.*]
    dlatego ze do końca września ( prezes mówił żeby czekać do ostatniego dnia ) przedstawia strategie rozwoju spółki na kolejne lata.

Mają opracować teleskop o rozdzielczosci 50 cm / pixel i jak mówią tylko kilka podmiotów w europie ma mozliwości żeby je robić . Coraz wiecej w róznych wywiadach mówią o teleskopach z rozdzielczością ponizej 1 metra / pixel .

trzeba pamietać ze ta branża dopiero sie rozwija, że w tej branzy nie muszą byc zyski od razu ( chociaz oni potrafią juz je generowac) wazniejsze jest KNOW HOW i to jaka pozycje bedą sobie wyrabialiw tym swiatku. To tez ma swoja wartosć obok wyników finansowych. A to jaka już buuduja pozycje mówia np umowy jakie podpisali z WB electronic i z ICEYE czyli wielkimi polskimi podmiotami, które mają już olbrzymie osiiagniecia w branzy SPACE / DEFENCE.
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~dd [163.116.189.*]
    patrzcie na wynik creotech ... scanway to the moon
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Lubomirski [91.150.194.*]
    Nowa strategia ma być naprawdę kosmiczna :)
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: kartezjusz80 [83.24.223.*]
    Chyba sie wstrzymam z realuzacja zysku przy 180 coraz więcej mowi mi ze to bedzie zaraz 200
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Tomek [151.248.35.*]
    Na palcach jednej ręki można policzyć ile takich firm jest na gpw z takim potencjałem i inwestorzy wiedzą i kupują przyszłość, bo to właśnie przyszłość optyka satelitarna.
    Tutaj wszystko opiera się na faktach i realnych umowach. W przypadku innych nowoczesnych spółek, to tylko puste obietnice i lata złudzeń bez pokrycia.
    Wszystko zgodnie z planem. Małymi kroczkami do przodu :)
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Cichy [109.243.69.*]
    Dziś nie ma raczej co liczyć na wielkie wzrosty, jest wielka pozycja sprzedażowa (ponad 4 tyś akcji) na 161 zł. Jeśli dziś kurs utrzyma 159/160 to będzie to sukces. Ponieważ taką barierę ciężko przebić (zwłaszcza, że dziś w ciągu godziny wymieniono 2000 akcji) ponieważ będą jeszcze wcześniejsze pozycje.
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~Marek [185.72.187.*]
    4 tys. akcji to wielka pozycja sprzedażowa? Naprawdę? Wczoraj wolumen był na ponad 2 mln zł . To policz i nie wypisuj głupot. Rynek czeka na strategię stąd małe wahania kursu dziś.
    Przy tych obrotach. Gdybyś spojrzał na księgę zleceń kupna zauważyłbyś, że wolumen 4000 obniżyłby cenę o ponad 10%. Czy na GPW byłaby to duża pozycja? Nie. Czy gdyby dziś był wolumen 2 milionów zł to miałaby ta pozycja znaczenie? Nie tak wielkie. Jednak po takim dniu jak wczoraj, po pierwszej godzinie sesji możemy wyciągnąć wnioski, że przez najbliższe godziny ta pozycja (teraz mająca około 3500) nie zostanie rozbita. Inwestorzy liczący na zysk i nie analizujący ksiąg będą przez pół sesji zawiedzeni. To nie wpływa dobrze na skup przez nich akcji
    Co za brednie…
    @Cichy już dziś na zamku te 161 będzie wspomnieniem. Jeśli strategia będzie po myśli inwestorów to jutro 170 zł będzie wspomnieniem. Pisałem niedawno , że po dynamicznym przebiciu 150 zł nastąpi niebawem tzw. odcięcie od akcji…Myślę , że już niedługo…
    Mam nadzieję, że się mylę, że macie rację i dziś po południu się to odmieni. Wolę na giełdzie być pesymistą niż optymistą. Na ten moment po kolejnej godzinie zostało 3224 akcje tej zapychającej dziś pozycji. Czy zostanie rozładowana? Na pewno, ale moim zdaniem jeśli dziś Scanway opublikuje plany dopiero na koniec lub po sesji, to wzrost może być słaby.
    To już zmieniłeś zdanie? Ciekawe… Wg AT a tym głównie się podpieram wszystko idzie jak po sznurku.. Teraz czekam tylko na fundamenty w strategii i moje pierwotne założenia 200 zł do końca roku nie będzie problemem. Nad sprzedażą pierwszej transzy akcji zastanowię się dopiero przy 300 zł o czym też już dość dawno pisałem.
    A ten batonik po prawej na 161 to typowy straszak. Moim zdaniem dalej jest niedrogo..
    Heh, nie, nie zmieniłem zdania, dziś ta pozycja przez dłuższy czas będzie stopować wzrosty jeśli spełnią się zapowiedzi prezesa i z publikacją planu czekają do ostatniej chwili. Piszę tylko o dziś, bazując na pozyskanych informacjach, które są jawne dla każdego kto uważnie się przypatrzy.

Co do sprzedaży akcji, to w tym się zgadzamy, że jeszcze na to za wcześnie. Tąpozycję na 161 nie uważam za straszak, raczej za próg zwalniający. Ktoś się pośpieszył i realizuje (nie nagłą sprzedażą) zyski. To normalne na giełdzie, ktoś kupuje a ktoś sprzedaje. Scanway nie ma jeszcze takiej płynności jak czołówka sWIG (ale na NC ma płynność taką jak jej spółki z dolnej połowy tabeli co jak na ten rynek jest wyczynem), więc chwilę zajmie rozładowanie dużej pozycji. I tyle
    Jest to straszak dla drobnych inwestorów ponieważ dopóki nie będzie debiutu na rynku głównym to dominują tu właśnie tacy inwestorzy. To działanie na wyobraźnię że ktoś chce realizować zyski bo gdyby tak było zrobiłyby na wczorajszej sesji bez najmniejszych problemów przecież. Myślenie nie boli.,,
    Patrząc po godzinie wpisu w księdze sądzę, że ta pozycja może być z wczoraj, tylko albo ktoś obniżył po wczorajszej sesji albo nie wystarczająco zahaczono o nią. Gdyby chciał nią wystraszyć zostawiłby ją jako jawną, a utajnił i pozycja znika z księgi gdy nikt z niej nie skupuje przez dłuższy czas.

Boimy się nieznanego a takie rozmowy jak nasza ujawniają pewne działania giełdowe właśnie drobnym inwestorom, którzy są bardziej skorzy do paniki. Dlatego o tym napisałem i liczę, że nawet jeżeli jeżeli pozycja nie zostanie rozładowana, to sesja i tak zakończy się wzrostem o tą złotówkę lub dwie na akcji. Popieram jak najbardziej stwierdzenie, że myślenie nie boli. Dlatego przydaje się dostęp do informacji i analiza pozyskanych danych. Swoimi wpisami chcę wyjaśnić dlaczego dziś nie będzie pokaźnych wzrostów.
    Nie będzie? Popatrz na Creotech… tam wczoraj były wzrosty ponad 6 procent..Widzimy się na zamku i zobaczymy co napiszesz. Na razie słabo ci idzie..
    Przepraszam, moja wcześniejsza odpowiedź, ze względu na wadę łącza została dodana dwa razy i usunięta przez moderatora. Błędy się zdarzają, piszę z telefonu, mam nadzieję, że doda mi ten backup wpisu.

Moim zdaniem nie. Szanuję jednak Twoje zdanie, że będą i będę naprawdę szczęśliwy jeśli się mylę. Nie naganiam do sprzedaży, nie zwykłem też naganiać do kupna, choć zgadzam się z Twoim wcześniejszym wpisem, że 161 to mało jak na tą spółkę. Z tego powodu na spokojnie w ostatnich miesiącach regularnie dokupuję i powiększam ilość posiadanych akcji. Jeśli zapytasz dlaczego dziś tego nie robię? Ponieważ w tym miesiącu już to zrobiłem :-) Wiadomo każdy inwestuje ile może. Scanwayowi jak najbardziej życzę jutro takiego wzrostu 6% a nawet więcej w reakcji na wiadomości. Po prostu dziś się nie nastawiam na taki wzrost i widzę ku temu powody.

Jak najbardziej widzimy się na zamku
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: ~NoCoTy [83.24.220.*]
    Na 140 też "wielki" baton 5100 stał. W 5 minut został rozebrany. Zobaczymy co będzie.
  • Re: Bardzo realne 300 zł Autor: kartezjusz80 [83.6.119.*]
    Lubomirski GRATY! o ile jeszcze jesteś z nami, dziś sie ziściło:
    Autor: ~Lubomirski [91.150.194.*] 2025-09-24 11:45
    Opublikowano przy kursie:  146,50 zł 
[x]
SCANWAY -2,03% 290,00 2026-02-20 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.