tymczasem kwota zadłużenia zgłoszona do KRD wzrosła do 548 tys. Pojawiły się zaległości do ENERGA OPERATOR, POMORSKA SPECJALNA STREFA EKONOMICZNA, jakaś firma informatyczna Informatyczna Obsługa Michał Barański, firmy leasingowe i faktoringowe.
Widać, że tam już nic nie działa skoro płacić za prąd i opłaty za dzierżawę terenu.
natomiast nie ma jeszcze nic w Krajowym Rejestrze Zadłużonych, czyli Prezes nawet jeszcze nie zgłosił do sądu żadnego wniosku o upadłość, restrukturyzację itp.
Bardzo dziwna sytuacja, bo spółka ewidentnie utraciła płynność już wiele miesięcy temu a zarząd nawet nie próbuje ratować SIEBIE przed konsekwencjami wynikającymi z KSH. A konsekwencje są poważne - odpowiedzialność prywatnym majątkiem wobec wierzycieli.
Panie Polityczny opanuj się pan ... sprawia Panu przyjemność znęcanie się nad innymi ludźmi tymi swoimi pseudo przekonaniami, za które w realu nie dał byś głowy? ... straciłeś tutaj, weź to na klate i odejdź w pokoju ... to jest nasze świadome ryzyko nic ci do tego ...
Dnia 2025-09-24 o godz. 18:36 ~Polityczny napisał(a): > W takim razie to Twoja powinna spaść - wlewasz w serca akcjonariuszy fałszywą nadzieję gdy wszystko mówi wprost jaką przyszłość ma spółka
Nic mi nie spadnie , bo nie feruję przedwczesnych wyroków i nie głoszę bezpodstawnych tez, bo ktoś nie odbiera telefonu czy ma dług w KRS ...
Powtórzę jeszcze raz, podjąłem ryzyko na które mnie stać jak zapewne większość z nas, kto chciał to sprzedał, kto chciał kupić to kupił i oszczędź nam tych swoich depresyjnych tekstów albo zgłoś się do poradni ...
Po pierwsze dług jest w KRD a nie w KRS. Wypadałoby to odróżniać jak się inwestuje na giełdzie ;)
Tak po prawdzie, to nie ma formalnego znaczenia ile i jaka wartość jest wpisów w KRD, to jest tylko ogólnopolska baza do której można ale nie trzeba zgłosić dłużnika. Najczęściej korzystają z niej banki, dostawcy mediów, firmy leasingowe, instytucje finansowe i pożyczkowe, niektóre duże korporacje. Dla przykładu znam Sp z o.o. która od 1,5 miesiąca jest w stanie upadłości, a żadnego wpisu w KRD nie ma bo ma długi tylko wobec ZUS, US, pracowników i kilku podwykonawców.
Ale w tym konkretnym przypadku wpisy w KRD w połączeniu z brakiem raportu kwartalnego, brakiem kontaktu z kimkolwiek, rezygnacją AD, tylko uwiarygadniają podejrzenia o tym, że w ROBS już zgasło światło i żadna działalność się już tam nie toczy.
Każdy wpis w KRD musi być poprzedzony stosownym wezwaniem do zapłaty (na druku KRD) i upływem dodatkowych 30 dni. Skoro wpisał ich dostawca energii, zapewne już dawno odłączyli im dostawy prądu. Mają też wpis od Pomorskiej SSE, więc wobec nich też nie regulują zobowiązań.
Panie żeglarzu, przykro to głosić, ale z dużym prawdopodobieństwem akcje mają już wartość zerową. Nawet jak uda im się sprzedać nieruchomość, to pokryje tylko część zadłużenia spółki. A co z resztą?
Mnie do całej układanki brakuje tylko wniosku zarządu o upadłość lub restrukturyzację.
Proponuję sprawdzać to w KRZ (krajowy rejestr zadłużonych), tam pojawi się info o takim wniosku najszybciej, w zasadzie tego samego dnia - chyba że zarząd poinformuje też rynek poprzez ESPI ale nie byłbym tego pewny.
Chciałbym wam wszystkim kolejny raz przypomnieć że dominującym rynkiem działalności spółki ROBS jest rynek zagraniczny, głównie skandynawski o czym wielu wciąż zapomina, zrozumiałym jest więc że po wystąpieniu sytuacji kryzysowej związanej z ,,wiórkami'' wszystkie siły i środki skierowane są na ratowanie strategicznego biznesu za granicą, stąd nie trudno zrozumieć że może mieć to negatywny wpływ na działalność na polskim rynku i traktowaniu pewnych spraw po macoszemu ...
Ludzie mają tendencje do szukania potwierdzenia swoich ,,racji'' (na ogół negatywnych) więc zawężają poszukiwania tylko do elementów które pasują do ich układanki, nie dopuszczając innych możliwych wariantów rozwiązań, które wcale nie są mniej prawdopodobne ... dla przykładu wpis Pana ~ds :
,,Skoro wpisał ich (do KRD) dostawca energii, zapewne już dawno odłączyli im dostawy prądu'' ...
równie dobrze sytuacja może być taka że rozłożyli spłatę długu za energię na raty, wpis będzie widniał na stronie dopóki nie spłacą całości ...
Ten przykład nie rozstrzyga to kto ma rację, ale obie są wielce możliwe ...
Pan Polityczny jest kolejnym przykładem szukania atencji u innych forumowiczów dla potwierdzenia tej ,,swojej'' układanki i swojego chciejstwa ukarania innych za swoją porażkę ...
Ale Panie żeglarzu zagalopowałeś się (nie pierwszy raz) z oceną mojej osoby
Niby taki prawy a co chwile robi wycieczki nie w kierunku rozmów o firmie a mojej osoby
Aby zaspokoić Twoją ciekawość i uciąć Twoje bzdury na mój temat
Tak - na spadku po wiórkowej aferze straciłem jakieś 50k
Dokupiłem na dołku i sprzedałem jak dobiło do 0.5 za akcje zmniejszając stratę do 20k
Jednocześnie wcześniej na wzroście z 0.5 na 1.8 zarobiłem swoje - nie muszę podawać kwot bo nie o to chodzi ale patrząc na wcześniejszą stratę byłem na plus
Jedyny mój minus że zainwestowałem znowu pewną kwotę jak kurs oscylował koło 39-40 groszy i sprzedałem przed zawieszeniem notowań ze stratą
Koniec końców jestem tutaj praktycznie na zero więc nie oskarżaj mnie o jak to nazwałeś porażkę …
Ja nie robię prywatnych wycieczek pod Twoim kątem
Dnia 2025-09-25 o godz. 19:58 ~Polityczny napisał(a): > Ale Panie żeglarzu zagalopowałeś się (nie pierwszy raz) z oceną mojej osoby > > Niby taki prawy a co chwile robi wycieczki nie w kierunku rozmów o firmie a mojej osoby > > Aby zaspokoić Twoją ciekawość i uciąć Twoje bzdury na mój temat > > Tak - na spadku po wiórkowej aferze straciłem jakieś 50k > > Dokupiłem na dołku i sprzedałem jak dobiło do 0.5 za akcje zmniejszając stratę do 20k > > Jednocześnie wcześniej na wzroście z 0.5 na 1.8 zarobiłem swoje - nie muszę podawać kwot bo nie o to chodzi ale patrząc na wcześniejszą stratę byłem na plus > > Jedyny mój minus że zainwestowałem znowu pewną kwotę jak kurs oscylował koło 39-40 groszy i sprzedałem przed zawieszeniem notowań ze stratą > > Koniec końców jestem tutaj praktycznie na zero więc nie oskarżaj mnie o jak to nazwałeś porażkę … > > Ja nie robię prywatnych wycieczek pod Twoim kątem
Bo jesteś praktycznie jedyny na forum, który dla zabawy dręczy innych, bo mogę!! jak napisałeś i do czego sam się przyznałeś i chcąc nie chcąc wchodzisz mi w paradę, a ja ci tylko grzecznie zwracam uwagę kto tu się zagalopowuje ze swoimi tezami, powtarzając niesprawdzone ploty ... na przykład o zablokowanej stronie sklepu ROBS ...
1. Piszę o spółce - nie robię wycieczek pisząc coś o Tobie i tym co Ty wypisujesz
2. W mojej ocenie spółka (jak wiele w przeszłości) padła i nie ma już światełka w tunelu 3. U mnie strona nie działała więc napisałem to co widziałem
Dnia 2025-09-25 o godz. 23:17 ~Polityczny napisał(a): > 1. Piszę o spółce - nie robię wycieczek pisząc coś o Tobie i tym co Ty wypisujesz > > 2. W mojej ocenie spółka (jak wiele w przeszłości) padła i nie ma już światełka w tunelu > 3. U mnie strona nie działała więc napisałem to co widziałem
Doprawdy? ... sprawdźmy na szybko
1 post - papier toaletowy ... 2 post - papier toaletowy, perła w piach ... 3 post - trup i papier toaletowy ... 4 post - zdziwienie że ktoś ma czelność zwrócić ci uwagę na te jakże kulturalne słowa ... 5 post - troszkę was podręczę ... 6 post - akcje na pamiątkę ... 7 post - kolejne zdziwienie że ktoś go strofuje i przywołuje do porządku
Pełna merytoryka i głębokie uzasadnienie swych słów o spółce, nie ma co ...
Ja jak to przeczytałem to uznałem to za dobrą wróżbę :) https://panoramafirm.pl/pomorskie,,gda%C5%84sk,budowlanych,15e/pokonaj_kredyt_sp._z_o.o.-zyuacb_ch.html
A nawet kibicuje temu aby się okazało iż sprzedali swoją halę
Może to chociaż pokryje część długów i skończy tę całą szopkę jak to mawiał klasyk „piękna katastrofą” :)