Dnia 2025-09-18 o godz. 08:25 ~ka napisał(a):
> Dnia 2025-09-18 o godz. 08:09 ~USA napisał(a):
> > Dnia 2025-09-17 o godz. 21:48 ~Budweiser napisał(a):
> > > Potrzebna korekta USA. 10% to jest srednie CTB. Wczoraj i przedwczoraj shorty robili duże rolowansko i placili za nowe pozyczki 16% CTB new....plus Hard to Find Fee, plus wpłacają depozyty 50% in cash
> >
> > ###
> > Dziękuję za cenne aktualne dane.
> > Tak poprawiam się !
> > Przyjąłem dane średnie z Ortex-u z X @GPW_Trader2022. W chwili pisania postu miałem dostępne tylko dane średnie - mój błąd, bo powinienem wyraźnie napisał, że to są średnie dane.
> > Oto poprawa:
> > "Lichwiarska stawka procentowa za pożyczki krótkoterminowe, wynosząca 16 % dla JSW na dzień 16 i 17 września 2025 r. (dane od kol. Budweiser, dziękuję), wskazuje na ogromny koszt utrzymania pozycji przez inwestorów krótkoterminowych".
> >
> > Wiem, że pożyczki na poszczególne transze pożyczkowe u różnych brokerów-dealerów są różne od kilku do kilkudziesięciu % różnicy. Wynika to przede wszystkich z małych ilość wolnych akcji do pożyczenia oraz w pod jaką jurysdykcją znajduję się właściciel (posiadacz) akcji JSW. Związane jest to z przepisami prawa w zakresie gry na krótko obowiązującymi w danej jurysdykcji.
> >
> > "plus Hard to Find Fee, plus wpłacają depozyty 50% in cash" tak wiem o tym, dlatego we wtorkowym moim poście pisałem "Dziś rano longi ponownie zaatakowały, bo wiedzieli że short potrzebuję kilka godzin na uzyskanie wsparcia (wynegocjowanie nowych umów, czas na przelanie środków zabezpieczających czy też przelewy dla brokerów/dealerów, itp.). Gdzieś ok. godz. 11.3… zostały przerzucone pakiety wspomagające".
> >
> > Prośba do kol. Budweiser, aby częściej zamieszczał/ła swoje merytoryczne wpisy, tak aby inni posiadacze ze Zjednoczonej Ulicy +100, poznawali kolejne tajniki gry na krótko i mieli dostępne aktualne pełne dane o pożyczkach.
> >
> > Pozdrawiam Serdecznie !
> >
> >
> ###
>
> Proszę bardzo- koszt pożyczek wczoraj 12,93 %, przedwczoraj 15,09% - obrazkowo
https://imgur.com/a/348c0LI>
> Dla porównania skali dodam, że w innej bardzo mocno shortowanej spółce, pomimo zaangażowania dwukrotnie wyższego w stosunku do ffn jest na jsw i util krążącego w okolicach 90%, dzienne koszty pożyczki pokazują się nawet po 0,45% (!) , max 1,61%, najczęściej widać 1,25%, a średnia jest w okolicach 1,
>
> Na JSW koszty są dziesięć razy wyższe w stosunku do przeciętnych parametrów.
>
> Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim życzę!
###
Dzięki za scan z aktualnymi pożyczkami.
Proszę, aby każdy czytający moje posty uwzględnił dane przesłane zarówno przez kol. ~Budweiser, jak i kol. ~ka. Każdy ma swoje źródła informacji. Bardzo się cieszę, że na Naszym forum jest w merytoryczna dyskusja o aktualnej sytuacji (niekorzystnej) shorciarzy.
"Dla porównania skali dodam, że w innej bardzo mocno shortowanej spółce, pomimo zaangażowania dwukrotnie wyższego w stosunku do ffn jest na jsw i util krążącego w okolicach 90%, dzienne koszty pożyczki pokazują się nawet po 0,45% (!) , max 1,61%, najczęściej widać 1,25%, a średnia jest w okolicach 1,
>
> Na JSW koszty są dziesięć razy wyższe w stosunku do przeciętnych parametrów".
Wynika to m.in. tego, pod jaką jurysdykcję podlega właściciel (posiadacz) akcji JSW . Związane jest to z przepisami prawa w zakresie gry na krótko obowiązującymi w danej jurysdykcji.
I tak, koszty pożyczki akcji od polskich brokerów (którzy pożyczają akcje swoich klientów w danym BM) są znacznie niższe od zagranicznych brokerów. Dlaczego ?? Dlatego, m.in. bo polski broker nie musi płacić właścicielowi akcji za wypożyczenie Jego akcji. A zatem Jego zarobek jest "pełny", nie musi się dzielić z posiadaczem akcji, stąd jest konkurencyjny na rynku.
Natomiast zagraniczny broker np. w USA, zanim udzieli pożyczkę musi dostać zgodę posiadacza akcji, a więc musi zaproponować zarobek dla posiadacza akcji. Czyli amerykański broker musi się podzielić zyskiem z właścicielem akcji. A to już znacząco podbija koszty pożyczek. Poza tym, zagraniczni bankierzy są drożsi od polskich. Żądają wyższych prowizji i innych opłat. Często bywa tak, że dana transza pożyczki przechodzi od właściciela akcji i przez kilku brokerów, zanim trafi do shorta. A wiadomo, że zarówno właściciel jak kilku brokerów chce też sowicie zarobić. Tu nikt charytatywnie nie pracuje !!!! Są też inne koszty takich pożyczek, ale może w innych postach poruszę te tematy.
Zakładam, że większość teraz pożyczek pochodzi od zagranicznych brokerów, którzy oferują akcje zarówno zagranicznych właściciele, ale i polskich (dogadali się bezpośrednio z polskimi brokerami), są pośrednio pośrednikami, ale są w stanie wyciągnąć od shortów znacznie więcej niż osamotniony polski broker. I każdy ma wyższe zyski. Mało wolnych akcji JSW do pożyczenia podbija, zatem zyski brokerów.
I dlatego powrórzę: "
I bardzo dobrze, brokerzy i dealerzy wyciskajcie ze shortów jak najwięcej. Ile się da. Nie żałujcie Ich". BRAWO MY !