Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  23,98 zł , zmiana od tamtej pory: -0,63%

Re: Tak, tak, shorty skazane są tylko na lichwę

Dnia 2025-09-17 o godz. 21:48 ~Budweiser napisał(a):
> Potrzebna korekta USA. 10% to jest srednie CTB. Wczoraj i przedwczoraj shorty robili duże rolowansko i placili za nowe pozyczki 16% CTB new....plus Hard to Find Fee, plus wpłacają depozyty 50% in cash

###
Dziękuję za cenne aktualne dane.
Tak poprawiam się !
Przyjąłem dane średnie z Ortex-u z X @GPW_Trader2022. W chwili pisania postu miałem dostępne tylko dane średnie - mój błąd, bo powinienem wyraźnie napisał, że to są średnie dane.
Oto poprawa:
"Lichwiarska stawka procentowa za pożyczki krótkoterminowe, wynosząca 16 % dla JSW  na dzień 16 i 17 września 2025 r. (dane od kol. Budweiser, dziękuję), wskazuje na ogromny koszt utrzymania pozycji przez inwestorów krótkoterminowych".

Wiem, że pożyczki na poszczególne transze pożyczkowe u różnych brokerów-dealerów są różne od kilku do kilkudziesięciu % różnicy. Wynika to przede wszystkich z małych ilość wolnych akcji do pożyczenia oraz w pod jaką jurysdykcją znajduję się właściciel (posiadacz) akcji JSW. Związane jest to z przepisami prawa w zakresie gry na krótko obowiązującymi w danej jurysdykcji.

"plus Hard to Find Fee, plus wpłacają depozyty 50% in cash" tak wiem o tym, dlatego we wtorkowym moim poście pisałem "Dziś rano longi ponownie zaatakowały, bo wiedzieli że short potrzebuję kilka godzin na uzyskanie wsparcia (wynegocjowanie nowych umów, czas na przelanie środków zabezpieczających czy też przelewy dla brokerów/dealerów, itp.).  Gdzieś ok. godz. 11.3… zostały przerzucone pakiety wspomagające".

Prośba do kol. Budweiser, aby częściej zamieszczał/ła swoje merytoryczne wpisy, tak aby inni posiadacze ze Zjednoczonej Ulicy +100, poznawali kolejne tajniki gry na krótko i mieli dostępne aktualne pełne dane o pożyczkach.

Pozdrawiam Serdecznie !

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 4,06% 23,83 2025-10-06 14:57:49
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.