Minął otóż pierwszy weekend po premierze. Zawsze apeluję, aby przy premierach czekać przynajmniej do końca pierwszego weekendu od premiery, aby wyciągnąć także pierwsze sensowne i uzasadnione faktami oraz liczbami dane.
Zatem w przypadku Celestial Empire: Prologu, co cieszy: 1. Prolog osiągnął wyjątkowe 94% ocen pozytywnych. Co potwierdza najwyższą jakość produkcji President Studio. Pozytywnie oceniło Prolog 79 osób, tylko 5 negatywnie. Przekłada się to na ocenę Steam: Very positive. Moim zdaniem jest to potwierdzenie, że gra jest ukończona informatycznie i ma najwyższą jakość. 2. Prolog osiągnął peak maksymalny 349 w niedzielę. Jest to zdecydowany wzrost od dnia premiery: 349 vs. 146. Przypominam jednak, że Prolog CSC miał peak >3500, a więc dziesięciokrotnie wyższy. Gamalytic podaje szacowaną ilość pobrań Prologu CE na: 6.6k (3.9k - 9.4k).
1+2, moja opinia: gra jest gotowa do wydania, ma najwyższą jakość. Wszakże wiele jeszcze marketingu trzeba, aby osiągnąć zadowalający poziom sprzedaży pełnej wersji, szczególnie na rynku docelowym (Chiny/casual).
Shiro, dzięki za wpis. Czy masz jakieś estymacje co do ilości kopii, która jest konieczna, aby budżet gry się zwrócił? Z tego co kojarzę gdzieś była mowa o kosztach przekraczających 3 mln zł, ale mogę się mylić.
Dnia 2025-09-15 o godz. 10:42 ~Arcu napisał(a): > Shiro, dzięki za wpis. Czy masz jakieś estymacje co do ilości kopii, która jest konieczna, aby budżet gry się zwrócił? Z tego co kojarzę gdzieś była mowa o kosztach przekraczających 3 mln zł, ale mogę się mylić.
Z prospektu PS mamy pewną informację, że budżet Celestial Empire to przynajmniej 2,5 mln złotych. Wydaje się, że w PS podejście do kosztów to "szkoła" Prezesa Kostowskiego, więc pilnują założeń, planu i budżetu :) Oczywiście nie wiem, jak obecnie jest z wykonaniem budżetu gry :) ale może ktoś wie? Uśredniając, można założyć, że PS będzie miało 50% z każdej skutecznie sprzedanej kopii na Steam netto. CSC startował od ceny, niech będzie łatwiej 100 ;) Jeżeli cena pełnej wersji CE wyniesie też circa 100 (wątpię, ale niech będzie), to do pokrycia 2,5mln z samego Steam potrzeba 2500000/50 = kopii. Nietrudno sobie podzielić, prawda? 50000 to niedużo. Natomiast tylko uwzględniając dane z prologu CE w odniesieniu do danych CSC mogę oszacować potencjał na dziś: 100000. To moje i tylko moje szacunki. Za dużo niewiadomych dla lepszego szacunku.
Pamiętajmy, że oceny darmowego prologu, a płatnej wersji będą się różnić. Przykład: IFZ od Games Operators, bezpłatny prolog zebrał oceny powyżej 90%, a premiera EA zaczęła się chyba od 66% o ile dobrze pamiętam. Trzeba obserwować czy będą wzrosty na wishliście i czy na Youtubie pojawią się jakieś zapowiedzi na dużych kanałach. Na jednym już CE widziałem i został określony Chińskim ANNO ;)
Niestety, choć nie wiem jak bardzo byśmy chcieli wszyscy, aby gra odniosła sukces, to będzie to bardzo bardzo trudne. Z powodu wersji EA, wysokiej ceny 20 USD, wielu premier we wrześniu z pierwszej 300 top wishlisty na Steam.
Preniera w wersji EA ustalona na 23.09.
Obym się mylił.
Jak dla mnie gra raczej na zwrot kosztów niż jakiś sukces. Chyba że Chińczykom przypadnie do gustu, to może mieć długi ogon sprzedażowy. Czekam na DLC do CSC i na Ship Builder. Na SB w mojej opinii powinni skupić uwagę, bo to może być hit, choć zakładam premierę na 2027.
Dnia 2025-09-16 o godz. 12:55 ~Arcu napisał(a): > Za tydzień mamy już premierę w opcji EA. Super.
PRS wybiera zatem "pełną ścieżkę" wstępną, z prologiem i EA. Uważam, że wiedzą najlepiej, decydujące dla przyszłości gry będzie zatem pierwszy tydzień, dwa w EA. Potencjał się ujawni, oby był na jakieś 75000, bo mniej więcej tyle, przy deklarowanej cenie, zapewni zwrot kosztów, a gra już powstaje bodajże 5 lat :)