Dnia 2025-09-15 o godz. 10:42 ~Arcu napisał(a):
> Shiro, dzięki za wpis. Czy masz jakieś estymacje co do ilości kopii, która jest konieczna, aby budżet gry się zwrócił? Z tego co kojarzę gdzieś była mowa o kosztach przekraczających 3 mln zł, ale mogę się mylić.
Z prospektu PS mamy pewną informację, że budżet Celestial Empire to przynajmniej 2,5 mln złotych. Wydaje się, że w PS podejście do kosztów to "szkoła" Prezesa Kostowskiego, więc pilnują założeń, planu i budżetu :)
Oczywiście nie wiem, jak obecnie jest z wykonaniem budżetu gry :) ale może ktoś wie?
Uśredniając, można założyć, że PS będzie miało 50% z każdej skutecznie sprzedanej kopii na Steam netto.
CSC startował od ceny, niech będzie łatwiej 100 ;)
Jeżeli cena pełnej wersji CE wyniesie też circa 100 (wątpię, ale niech będzie), to do pokrycia 2,5mln z samego Steam potrzeba 2500000/50 = kopii. Nietrudno sobie podzielić, prawda? 50000 to niedużo. Natomiast tylko uwzględniając dane z prologu CE w odniesieniu do danych CSC mogę oszacować potencjał na dziś: 100000. To moje i tylko moje szacunki. Za dużo niewiadomych dla lepszego szacunku.