• ORTEX (6) Autor: ~Jan [85.115.35.*]
    aktualne : 8,89 mln (+120 K ), UTIL 92,48% .hehee
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Jan [85.115.35.*]
    coś nie wychodzi to wstrzymywanie wzrostów. Za chwilę zabraknie amunicji 155mm :)
    czekam na UTIL 100% :)
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Wiedzący [87.206.123.*]
    Zastanawiającym jest wzrost util o 10% przy wzroście 120k pożyczki
    Może zmniejszyła się ogólna ilość akcji wystawionych do pożyczki
    To jasne, tylko ciekaw jestem z jakiego powodu
    ooo, tego nie wiem. Natomiast przy wzroście +120k Marshall zdjął do 1,58 .
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Bbb [188.33.35.*]
    Short squeeze
    jeszcze nie teraz. Za chwilę. Na razie to niech mają wrażenie że kontrolują sytuację i przez nowe pożyczki opóżniają wzrosty :)
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~realista [46.151.19.*]
    na pewno tam jest 92% a nie 82% ? cos malo wiarygodny ten skok UTIL
    na 100% jest 92,48. No chyba że sam ORTEX zrobił babola
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~realista [46.151.19.*]
    ok to moze byc tez przeklamanie na ortexie
    przecież tam pod progiem jest jeszcze kilka chytrych fundów. Chciwość spowodowała że są łatwym kąskiem do ugrania grubej kasy. No ale jednym z grzechów głównych jest nie na darmo ,,chciwość " :)
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Szewc_dratewka [185.244.214.*]
    Util rosnie tak jak wzrost pożyczonych wiec przekłamania nie ma
    tak czy srak i tak w UTIL idą na miszcza :)
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Hmm, może to mój wrodzony optymizm... ale dla mnie to wygląda tak - ilość pożyczonych akcji rośnie, util wzrósł do 92,5%, marshall zmniejszył pozycję. Pytaniem pozostaje tylko, jak duża jest ilość akcji pożyczonych a jeszcze nie sprzedanych. Jednocześnie rośnie ilość krótkich pozycji ujawnionych w KRS. I przy tym wszystkim kurs rośnie.
    Ja to interpretuję w ten sposób, że ilości krókich pozycji nie da się już wiele zwiększyć, więc Marshal już zaczyna redukować pozycję. TFI, OFE i fundusz norweski zwiekszają zaangażowanie (bo przecież to nie ulica wywindowała kurs o 20 zl w dwa tygodnie). Jeśli shorty przestaną sypać akcjami, to chyba nie ma innej podaży akcji. Jeśli kurs jeszcze troche urośnie, to shortom puszczom stop lossy i zacznie się jazda. Do tej pory wydawało mi się, że to nastąpi dopiero po szacunkach wyników za Q3, ewentualnie po cząstkowych wynikach Q3, ale wzrost kursu o 20 zł w ostatnich dwóch tygodniach może to przyśpieszyć. Moim zdaniem Marshall zaczął już odkup. To może spowodować taki wzrost kursu, że innym shortom zacznie się palić grunt pod nogami. Bo przecież Marshall wciąż jest w zysku, ale pozostałe shorty wchodziły już na dużo niższych poziomach, więc dalszy wzrost kursu z pewnością uruchomi stop lossy.

Czy tak samo to widziecie, czy macie inną perspektywę?
    Jest to moim zdaniem bardzo optymistyczny scenariusz. Jeżeli miałby się zrealizować w takiej formie, to akcje na spłatę pożyczek odkupowane będą z arkusza. 9 milionów akcji z arkusza.. matematykę pozostawiam czytającym. Posiadacze longów byliby bardzo zadowoleni. Co do wzrostu util, to chciałbym zaznaczyć, że wzrost oczywiście wynika bezpośrednio ze wzrostu pożyczonych akcji ale jest niewspółmierny. To wygląda tak jakby ktoś np. wycofał ofertę pożyczki akcji do gry na krótko.
  • Re: ORTEX (6) Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Oczywiste, że ktoś wycofał swoje akcje z dostępnych do pożyczenia. Mógł to zrobić żeby zablokować shorty, bo zalezy mu, żeby kurs urósł, albo - niestety, planuje sprzedaż akcji. Na dwoje baba wróżyła.
    Wciąż najważniejsze są fundamenty. Co prawda nowe otwarcia nie idą tak szybko jak oczekiwalem, ale jeśli marża w Q3 wróci na właściwe tory, to przy takiej ilości nowych powierzchni (nie tylko w Polsce), wyniki w 2026 muszą być lepsze o kilkanaście procent względem 2025, więc nie ma co się łudzić, że kurs nie urośnie. I shorty o tym wiedzą. Nie przesądzam oczywiście, że marża wróci na właściwą ścieżkę, ale uważam, ze jest na to duża szansa. Jeśli shorty też tak będą uważały, to nie będa czekały aż kurs urośnie. Zacznie się odkup. Moim zdaniem Marshall już zaczął odkup. I tak jak jako pierwszy zaczał otwierać krótką, tak teraz może być pierwszym, który zacznie odkup.

[x]
CCC -0,82% 181,50 2025-09-19 17:00:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.