W odróżnieniu od niektórych wczytałem się dokładniej w raport za 24 i w nocie 7.1 są takie fajne kwiatki "W 2024 r. Grupa utworzyła odpisy aktualizujące należności handlowe na łączną wartość 2 321 tys. PLN. Poza dokonaniem odpisów przy zastosowaniu macierzy rezerw, w przypadku jednej z należności Zarząd dokonał indywidulanej oceny ryzyka kredytowego. W toku podjętych ustaleń przyjęto, że oczekiwane straty kredytowe odpowiadają 100% jej wartości, co w zauważalny sposób wpłynęło na zwiększenie odpisów w omawianym okresie" Genialne zarządzanie, prawie 2,5mln odpisów przy takich przychodach. Ciekawe kto im nie zapłacił - może na jakiejś konferencji po wynikach ktoś zapyta dlaczego nie zabezpieczyli tej należności?
Im dalej w las, tym ciekawiej. Nota 31, segmenty operacyjne, podział Polska i USA. Polska - 18 540 przychodu, USA - 8 535. Program motywacyjny; Polska 6 717, USA 17 693. Coś ta motywacja w USA nie działa :)
Ciąg dalszy tej noty. Bilans, zobowiązania krótkoterminowe, program motywacyjny, Polska 4 128, USA 46 331. Wieczyński wspominał na ostatniej konferencji, że program jest socjalistyczny i wszyscy dostają mniej więcej tyle samo, czyżby?
W części Wynagrodzenia Zarządu i RN. Paweł Wieczyński: liczba przyznanych jednostek programu motywacyjnego 01.05.2023 - 45 000 jednostek. W porównaniu do całości programu, to nie wygląda na socjalistyczny program :) Coś na konferencji powynikowej się prezesowi pomyliło chyba. Socha w tym czasie - 3 600 i 13 000 w dwóch transzach.
To nie jest takie trudne, ale jak nie dajesz sobie rady, to wyjaśnię, Firma sprzedaje swój produkt bankom, agencjom wywiadowczym, ubezpieczalniami, itp., pokazuje im swój produkt, każe sobie zapłacić 2,5 mln PLN i ktoś nie płaci, żadnych sporów sądowych, sprzedania wierzytelności, nic, po prostu odpiszemy sobie w koszty 10 procent przychodów. A program motywacyjny ma chyba motywować i zatrzymywać, a kim są najwięksi beneficjenci? Najwięksi właściciele. Wieczyński i Piećko muszą się w ten sposób motywować, żeby zostać w swojej firmie :) W emisji musieliby coś kasy dać, a tak za darmo przy wykupie więcej wpadnie. Teraz już rozumiesz?
Zgadzam się co do tej odpisanej pozycji - to jest coś, co powinno zostać wyjaśnione / skomentowane przez zarząd, bo jak widać ten odpis dotyczy jednej pozycji w wiekszosci. Moje pytanie odnosiło się bardziej do programu motywacyjnego. Ile pieniędzy otrzymali wskazani przez Ciebie członkowie zarządu z tytułu programu?
Nie chce mi się już tłuc tego samego w kółko - wiem, że to nie jest wydatek, tylko koszt i wiem, jakie są warunki programu. Jeśli uważasz, że to spoko, że zarząd i jednocześnie główny akcjonariusz musi się motywować dodatkowymi środkami i nie przeszkadza Ci, że Wieczyński mówi, że program daje równo wszystkim, a raport wskazuje coś innego, to luz.
Dnia 2025-09-14 o godz. 17:02 ~akak napisał(a): > Moze juz w pazdzierniku :))) > > Pamiętam jak Alicja sprzedała akcje a po ~3 dniach poszła umowa z Amazon.
obstawiam grudzień to ulubiony miesiąc prezesa.... najwięcej niedociągniętych obietnic ;P