Po części efekt zwały na Bumechu, po części efekt wypowiedzi prezesa Famuru, po części efekt rekomendacji Erste 'redukuj' (notabene z kursem docelowym wyższym niż obecny), może jeszcze jakieś wróżby z AT mówiły że ma spadać.
Biorąc pod uwagę, że ruch ostatio tutaj głównie spekulacyjny, to chyba nie ma konkretnego powodu innego niż to, że 'spada bo nie rośnie'; a niekonkretny powód można wybrać z tego co wylistowałem.
Spada, bo ludzie kupowali kurs i sprzedają kurs nie mając pojęcia co to jest GRENEVIA i nawet tego, że ma samej gotówki już prawie 1 mld PLN... Wolą bajanie o Prezesach i trollach wieszczących bankructwa niż sprawozdania finansowe i czekanie dłuższe na duży zysk... Delirka typu chcemy 100% w 5 minut daje zawsze stratę 60% w kolejne 5 minut... Pozdrawiam potrafiących myśleć w skali 10 lat, bo na resztę to szkoda i tych 5 minut :)
Możecie uczestniczyć w kupnie tych akcji, im wyżej, tym lepiej dla kogoś z Grenevia /on wtedy sprzedaje, zgarnia kasę dla spółki/.
Dzisiaj Grenevia, wcześniej Famur /właściciel TDJ - Tomasz Domagała Junior/, proste.
Było PGO, czyli Polska Grupa Odlewnicza skupiająca Śrem Odlewnia Żeliwa, Pioma Piotrków Trybunalski - odlewnia staliwa, Odlewnia Stalowa Wola /zlikwidowana po przejęciu/ oraz Kuźnia Glinik - odkuwki stalowe.
Dzisiaj PGO dokupilo do swojego portfolio Spinko Leszno, jako odlewnia aluminium.
Co się wydażyło?
Spółka startująca chyba z 0,80 pln urosła do ponad 6 pln, potem totalny zjazd i PGO zniknęło z GPW…, czy trzeba łączyć kropki?
Grenevia to ten sam element w rękach tego samego właściciela…, bawcie się, podbijajcie, ktoś z tego korzysta.
Oczywiście, zaraz zasypiecie mnie hejtem, co w Polsce jest normalne, to potrafimy najlepiej.
Ra firma, ten człowiek nie będzie się z Wami nawet 1 groszem, jesteście tylko dawcami kapitału bez względu na kontrakty, które podpisują.
Skąd? Proste, pracowałem w tej Grupie.
Wasze decyzje, ja przestrzegam!!
Mówię tylko o rozsądku, każdy ma własne postrzeganie, swoje pieniądze.
Pozdrawiam.
Trochę się nie zgodzę, bo tu już raczej jesteśmy na etapie na którym główniak organizuje 'totalny zjazd i znikanie z GPW'. Trochę mu tylko nie pykło z tym listem intencyjnym, że ktoś o nim publicznie powiedział w momencie w którym to był gorący temat (gorętszy niż zwykle, bo już w trakcie wzrostów Bumechowych).
Na moje oko, im wyżej chodzi Grenevia tym mniej główniak jest zadowolony. Musieliby planować jakąś emisję albo sprzedaż sporego pakietu, ale w takim wypadku robiliby wszystko żeby pompować kurs a nie go zbijać. Innymi słowy, nie wiem jak w tym momencie ktokolwiek w TDJ ma korzystać z podbijania ceny Grenevii, jak jest jakiś mechanizm to chciałbym żeby mi ktoś go wytłumaczył.
Ok, tylko kto podbija Bumech?
Kto, ci którzy kupują tylko niepotwierdzone informacje…, cwaniaki cieszą się z zakupów „ulicy” i czekają tylko na moment, w którym są zarobieni po uszy i spuszczają kurs, możliwie do elementu swojego zadowolenia.
Ja pomimo, że pracowałem w tej grupie straciłem około 100 000, potem z bardzo wysoko postawionym panem dowiedziałem się, że to nigdy nie było tego warte, przedstawił mi działania, te, przed którymi przestrzegam…
Zamykam się już, każdy decyduje o sobie.
Beneficjentem zbijania kursu jest tylko i wyłącznie TDJ nikt więcej, spółdzielnia która wybiła dziurę w suficie już się ewakuowała. Wzrost kursu to była czysta spekulacja i tyle w temacie, czy ktoś to jeszcze wyciągnie na drugie koło, niewiadomo zależy od sytuacji (np. umowa z PGZ) być może ta sama spółdzielnia na jeszcze sporo papiera który skupowała od grudniowego wezwania. Tomkowe słupy szybko ucięły spekulację więc spółdzielnia wygasiła działalność - patrz walka nieopłacalna, zostali z papierem który upłynnią przy następnym trigerze
Był Kopex, firma konkurencyjna dla Famur / czytaj PGO etc/, Kopex, wspaniałe kontakty na zewnątrz, mnóstwo kontraktów…, to był kąsek dla Famur, który działał na rynku polskim /rosyjskim/, ceny wykonań rosły, lub malały bo to konkurencja firm polskich.
Kopex nie chciał się sprzedać przez wiele lat aż wreszcie nastąpiło kupno Kopex przez PGO, odlewnia w Tarnowskich Górach id momentu przejęcia nie wyprodukowała ani jednego odlewu, została zlikwidowana a projekty przeniesione do Pioma i Stalowa Wola.
Tylko kontrahenci Kopex to nie byli frajerzy, oni lubili pana Heńka, Zdziśka, panią księgową etc…, także OGO zniszczyło intratne projekty.
Nieistotne, przestrzegam przed TDJ, zniszczą wszystko, dla swojego dobra, kasy, zniszczą wszystko po drodze, WAS, dawców kapitału.
@BG, tu nikt nie kwestionuje Twojej opinii o TDJ. Całkiem przeciwnie, myślę że sporo osób się z nią zgadza. Natomiast wciąż nie wiem jak podbijanie kursu Grenevii miałoby główniakowi służyć, bo w tym momencie TDJ nie wygląda na sprzedawców. To się może oczywiście zmienić, ale prędzej spodziewam się presji na cenę i ponownej próby zdjęcia z GPW.
A w sprawie Bumechu nie mam nic sensownego do powiedzenia, bo nie wiem jak tam wygląda akcjonariat. To co widzę, to to że kurs tam jest bardziej oderwany od twardych danych. Możliwe, że to co mówisz jest prawdą i jest tam jakaś grupa, która próbuje opchnąć posiadane akcje po jak najwyżsej cenie, tylko po to żeby potem spóścić jąna dno. Tak czy siak, nie planuję się tam wybierać.
Perspektywy nie są dla Ciebie, tylko dla spółki.
Czytaj, warto zajrzeć na internet, skąd ten kapitał, nie własny, tylko inwestorów GPW, którzy dzisiaj są z ręką w nocniku.
Poczytać o aferze na Śląsku, gdzie kler sprzedawał swoje grunty za grosze…, komu?
Jacek Domogała, ten, który kupił Famur w upadłości za 1 pln… hmmm, skąd taka cena?
Nieistotne, mnie już to nie dotyczy, decyzje w Waszych, swoich rękach.
Madrze piszesz ale im tez sie zacznie pod du... palic. Jak widzisz znalazl sie jeden prokurator ktory im nie odpuscil i przynajmniej dostali zawiasy. Po Kopexie byl Famak, a potem przewaly na PST. Po wszystkim zostaja slady, tyle ze pewjie bekna slupy z zarzadu slepo wykonujace wszelkie polecenia za kase, niz gora.
Blokują wpisy, wypowiedziałem się, powiem jeszcze raz, przestrzegam…
To powinno wrócić na 0,80 pln, tak ja wyszło, niech sami sobie sorzedają bo WAM nic nie dadzą.
Zauważcie, na nic nie naganiam, to jest mi obce.
Dopowiem, co dzisiaj robi pan Jacek Domagała, ojciec TDJ /Tomasz Domagała Junior/?
Buduje w Katowicach deweloperkę na terenach pozyskanych od kleru za grosze /afera śląska/, jara papierosy bo nawet pali tam, gdzie jest zakaz i śmieje się NAM, WAM w oczy.
Uciekać ze wszystkich spółek TDJ, choć dzisiaj trudno już w tym się połapać…
Nie podzielam. Nie wroca trwale na nizsze poziomy. Jest porozumienie akcjonariusxy z Allinzem na czele, ktore sie postawilo. Przeciez jakby chcieli to moga wycisnac kurs na 10 zl. Co to dla nich pozbierac tych reszte akcji ktore sa w obrocie.
@BG, powiedz mi w jaki sposób Grenevia po 0.8 to zła wiadomośc dla TDJ? Przecież oni dopieroco robili wezwanie, chcąc Grenevie z GPW zdjąć. Do niczego im wysoka wycena potrzebna nie jest, wręcz przeciwnie niska wycena tylko im ułatwi wykup.
Z jednej strony piszesz o jakichś szemranych poczynaniach (i słusznie, ludzie powinni być świadomi co to za ludzie), a z drugiej sugerujesz żeby im zrobić prezent w postaci zbicia kursu Grenevii do 0.8, żeby później sobie mogli po taniości z GPW spółkę zdjąć. Gdzie tu sens, gdzie tu logika?
Przepraszam Ciebie, Ty tego nie widzisz?
Nagony tej firmy wywołali cenę max, sprzedali pod infa o zbrojeniówce, pewnie są prawdziwe, tylko mówię o tym, że oni nie podzielą się niczym.
„Nagony”/Grenevia/ wprowadzili cenę na max, sprzedali tym, którzy liczyli na więcej, sami uciekli, spełnili swoje zadanie.
Proszę, nie pytaj mnie o ich działania, ja je znam, rozeznaj się sam w TDJ, nie patrz na mnie, nie chcę być osobą korygującą Wasze decyzje, one są po Waszej stronie.
Moje zdanie jest takie, że jakby nagony były z Grenevii, to prezez Famura by się tak wcześnie nie odzywał z komentarzem o zyskach ze zbrojeń. Chyba że twierdzisz, że prezes walecznie, wbrew interesom nagonów, poświęcił się i nam powiedział że obecna cena to jest za wysoka.
Moim zdaniem podbitka na 4PLN, to była zwykła spekulacja jakiejś spółdzielni; TDJ teraz już się nie bawi w dystrybucję bo ma na horyzoncie sporo dobrych informacji, mógłby być problem później ze zbiciem kursu. Zasysanie kapitału w schemacie który opisujesz to się tu odbywało w 2019-2020, może jeszcze w 2023. Teraz już jesteśmy w miejscu w którym spółka 'ma być za bezcen, bo trzeba ją ściągnąć'. I to jest całkiem analogicznie do historii PGO którą się z nami podzieliłeś, z tym że przegapiłeś to, że tu już najprawdopodobniej już jesteśmy na jej końcu.
A że się nie chcą niczym podzielić, to wiemy. Nikt tu na to nie liczy, temat jest wałkowany na tym forum od jakiegoś roku. Konsensus jest taki, że dadzą nam tyle ile będą musieli, czyli tyle żeby wykupić Allianz w wezwaniu. A ta kwota jest zależna od średniego kursu, więc im wyższy średni kurs, tym gorzej dla główniaka.
Tego się trzymaj, przekonuj innych, że PGO znika /zapytaj inwestorów PGO ile stracili/, że ta grupa nadal ma dobre intencje.
Ty mi tu nie ubliżaj, bo nie masz prawa, to moje, gdzie wypowiadam się, bo żyję w wolnym kraju, chyba, że zamykasz moje prawo konstytucyjne…, już poznałem Twoje inklinacje / przetłumaczę, inklinacje to Twoje patrzenie na życie, kim jesteś/, nie jestem Twoim fanem m, choć zachowuję szacunek dla Ciebie pisząc zwroty z dużej litery, czego Tobie brakuje, przede wszystkim szacunku do innych osób, szacunku do innego postrzegania świata.
Skądś to znam!!!
Gdzie niby twierdzę że grupa ma dobre intencje? Prosiłem tylko o wyjanienie jak wysoka cena Grenevii jest na rękę TDJ. Dostałem odpowiedź, wyraziłem swoje odmienne zdanie na ten temat i to mniej więcej tyle, jeśli chodzi o naszą wymianę zdań.
Poza tym, nie mam pojęcia dlaczego uważasz, że Ci ubliżam albo, że zabraniam Ci się wypowiadać. Nie wiem skąd wziąłeś to, że nie używałem wielkiej litery zwracając się do Ciebie. Proszę o konkrety.
Tu zawsze był wał za wałem, płacili prawnikom kupę kasy aby wyruchać wszyskich, którzy wpłacili kasę na ich ideę, „tylko MY, reszta to tylko dostawcy naszego kapitału”.
Nie chce mi się już pisać o firmach zależnych na GPW, rosną, współczuję tym gdzie tam inwesują…
BG dziękujemy Ci dobry samarytaninie że nas ostrzegłeś, jutro wystawiam 100tyś akcji w kilkunastu pakietach koło godziny 12:00 i zwalę ten kurs, może być??? oddam im swoje pieniądze co się będę z nimi szarpał. Może tak być??? Skąd oni was biorą, z miesiąca na miesiąc IQ tych troli spada ;)))
Tak zrób, z całego serca życzę Tobie sukcesu.
Tylko mnie nie obrażaj proszę, nie jestem „WY ani ONI”, przykro, że lesz zabiera głos, negacji do mnie.
Sukcesów życzę.
EG, Bezjajcusz, Izwiestor, Paralityk i inne trolle naganiające na spadki to jeden gn..j na różnych nickach usiłujący straszyć czytających upadkiem GRENEVIA na różne sposoby... Było że upadnie za 50 groszuf, było upadające JSW, teraz jest róbcie prezent miliarderowi za 80 groszuf, żeby słupki mogły wykupić Wasze akcje taniej jak nie mogły nawet po 2,75 PLN i teraz po 3,3 PLN... Czy jest granica tych pintoleń ??? Jest... Ruska dezinformacja już niedługo się skończy też na GPW i wiele nicków niebawem trwale zniknie a produkujący te jękoposty za srebrniki też się zdziwią, gdy... Pozdrawiam cierpliwie czekających na efekty zmiany podejścia względem wszelkich udających Polaków ruskich trolli :)
Proszę Ciebie, widzisz, że stoję z boku, działaj sam, masz info, masz internet, sam decyduj.
Sam chciałbym tu zarobić, powiem więcej, chciałbym odzyskać to co straciłem…, bardzo chciałbym w pewnych momentach mieć taką osobę jak ja dzisiaj, która przestrzegałaby mnie przed podjęciem decyzji, w konsekwencji fatalnej.
Przepraszam, jestem uczciwym człowiekiem, życzę wszystkim sukcesów.
Czyli Domagała wydał ponad 100 milionów zł na wykup akcji Grenevia w wezwaniu po 2.75, tylko po to, żeby doprowadzić ją do bankructwa czyli utopić własną włożoną kasę. Sorry, ale kupy się to nie trzyma,.
Allianz nie weźmie tyle, co wyniknie ze średniego kursu za pół roku ostatnie tylko tyle ile zażąda, a jak Tomuś nie da to dalej będzie miał 13% akcji sojuszu funduszy mu wszystkie złe uchwały sądownie blokujące i obłęd niewypłacania dywidendy na złość, gdy sam najbardziej pragnie tego 1 mld PLN w GRENEVIA leżącego do TDJ bezpośrednio wypłacić i dlatego tyle męczy się próbując zabrać GRENEVIA z GPW ale mu Allianz i każdy rozumny inwestor indywidualny nie pozwolili... Skończy mieć złudzenia, to skończy pajacować i trollosłupkować, a jak nie zacznie kolejnego wezwania od 5 PLN to już może zbierać na kolejne wezwanie po 8 PLN, bo za rok to w GRENEVIA będzie 2,6 PLN samej gotówki i już to samo niech da każdemu do myślenia za ile i co miliarderowi oddawali przed chwilą, bo nawet jak kupowali po 4,4 PLN to to nie jest hak czy cena zawyżona względem wartości GRENEVIA i jej wszystkich biznesów obecnych i przyszłych (ta jest bliższa 10 PLN), tylko względem kursu, który jest sztucznie zaniżany przez słupki, żeby wmówić wszystkim brak szans na wysoką cenę akcji i dywidendy przyszłe... Pozdrawiam widzących i rozumiejących a nie trolli bajanie powtarzających :)