pomyślcie : Firma która ma większościowe udziały w takich spółkach jak Atrem, PJP MAKRUM odcieli segmet modowy budują kolejne projekty sieć hoteli jest warta mniej niż udziały w atrem.... coś tu jest nie tak... Spólka powinna być wyceniona w okolicach 750 mln co najmniej co dawałoby ok 10 zł na akcje ...
Nie zapominajmy jednak o potężnej wtopie na modzie. Kapitały własne GKI (jednostkowy IQ) spadły o 125 mln! Nic dziwnego, że rynek nie dowierza spółce. Ale uwierzy :) Ja bym napisał tak:
Atrem płaci dywidende, ma przed sobą świetlana przyszłość. A gki? Historia pokazuje, że jednak ciężko im sumarycznie wyjść z zyskiem netto. Zawsze z jakiegoś segmentu jest strata. Sam Atrem tutaj zrobi wynik, ale inne segmenty mogą obciążyć. Dodatkowo brak dywidendy, niski FF, mizerne obroty, spółka niszowa, nigdy nie będzie modna i handlowana. Stad tą wycena.
Miałem to... zarobiłem i sprzedałem. Zyski ? Jak się kupiło ATR po 4.9zl, to były zyski ( niedowiarki mogą sprawdzić forum). IMM brałem po ~2zl i tez juz sprzedałem. Na innych spółkach widzę lepsze perspektywy. Zobaczcie np spokojny IZS , bo to jeszcze czeka na start.