• SAMSUNG BRAND STORE Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Czy tam będą sprzedawane tylko produkty Samsunga ? czy może też produkty własne Asbis - Prestigio i Canyon ?
    Czy wiecie może jakie zyski ma firma Matrix Media 
    i dlaczego Piotr Henryk Wira sprzedał tą firmę ? czy miał na niej straty czy Asbis za nią przepłacił ?

• Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~Mikesz [83.26.108.*]
    Przychody za ostatni rok obrotowy 208 mln
    Strata 5 mln
    Bilans aktywa i pasywa 71 mln
    12 sklepów w bd lokalizacjach
    Poznań 2
    Warszawa 2
    Katowice 2
    Wrocław 2
    Łódź 2
    Szczecin 1
    Sprawozdanie finansowe i zarządu jest dostępne
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~obserwator [85.128.12.*]
    Dnia 2025-09-10 o godz. 16:48 ~Mikesz napisał(a):
    > Przychody za ostatni rok obrotowy 208 mln
    > > Strata 5 mln
    > > Bilans aktywa i pasywa 71 mln
    > > 12 sklepów w bd lokalizacjach
    > > Poznań 2
    > > Warszawa 2
    > > Katowice 2
    > > Wrocław 2
    > > Łódź 2
    > > Szczecin 1
    > > Sprawozdanie finansowe i zarządu jest dostępne

Daj mu szansę, zobaczymy jaki bystrzak jak potrafi szybko korzystać z danych ogólnodostępnych.
  • Re: obserwator Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    szukałem po łebkach jedząc obiad, zresztą wiedziałem że mikesz mi odpowie :)
  • Re: mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Bardzo dziękuję :)
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~Fazik [91.150.218.*]
    ASBIS nabywa zorganizowaną - rentowną część przedsiębiorstwa w postaci sieci 12 - 13 sklepów Samsung. Nie kupuje Matrix Media.
    Dnia 2025-09-10 o godz. 16:53 ~Fazik napisał(a):
    > ASBIS nabywa zorganizowaną - rentowną część przedsiębiorstwa w postaci sieci 12 - 13 sklepów Samsung. Nie kupuje Matrix Media.

Zorganizowaną ok, ale bądź poważny, gdzie widzisz rentowność przy ujemnych zyskach.

• Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~Fazik [91.150.218.*]
    A gdzie Ty widzisz te ujemne wyniki? Widziałeś wyniki samych sklepów?
  • Re: Fazik Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Mikesz napisał o stracie 5 milionów w ostatnim roku rozrachunkowym acz się pogubiłem przez twój wpis i nie wiem czy to wyniki SBS czy całej grupy MM ?
    Dnia 2025-09-11 o godz. 06:25 ~Fazik napisał(a):
    > A gdzie Ty widzisz te ujemne wyniki? Widziałeś wyniki samych sklepów?

###
    Zaskoczyłeś mnie tą przebiegłością na wskroś, a na poważnie zastanów się kto sprzedaje część biznesu rentownego jak traci grunt pod nogami. W mieście stołeczynym wystarczy przejść się po galeriach i od razu widać które sklepy są MM, pierwsze co rzuca się to ogromny przerost powierzchni do oferowanego kontentu i wiele innych rzeczy.
  • Re: obserwator Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Te wiodące marki z elektroniką tak mają :) spory salon ! a sprzętu tyle co kot napłakał :) także jak pisałem wcześniej trzeba te półki i ściany zapełnić - najlepiej markami własnymi i je za free wypromować skoro już i tak się płaci za lokal i pracowników - inaczej to może być strata niestety ! A będzie jakiś salon internetowy SAMSUNG BRAND STORE ? Jest jakaś mowe o tym w umowie czy nie ?
  • Re: obserwator Autor: ~obserwator [85.128.12.*]
    Dnia 2025-09-11 o godz. 11:38 arkadiusztoja napisał(a):
    > Te wiodące marki z elektroniką tak mają :) spory salon ! a sprzętu tyle co kot napłakał :) także jak pisałem wcześniej trzeba te półki i ściany zapełnić - najlepiej markami własnymi i je za free wypromować skoro już i tak się płaci za lokal i pracowników - inaczej to może być strata niestety ! A będzie jakiś salon internetowy SAMSUNG BRAND STORE ? Jest jakaś mowe o tym w umowie czy nie ?

###
    Mówimy o SBS w mieście stołecznym? W ciemno mogę powiedzieć że SBS matrix media jest w Arkadii , w sklepie hula wiatr i pies z kulawą nogą nie zagląda, co inne np na CH Targówku czy Galerii Mokotów non stop dzikie tłumu. może to kolizja sprzedażowa z RTV albo jakimś Media. Włożenie marek ,,premium'' Asbis do takich sklepów to raczej strzał w stopę.
    Jedyne co skusiło Asbis to przejęcie dość dużej liczby sklepów. Tak się zastanawiam żeby nie było z przejęciem tych sklepów jak przejecie Krychowiaka przez PSG.

To pozamykają te niewypały i po kłopocie ! zawsze mogą przenieść gdzie jest lepsza lokalizacja albo do innego miasta - ważne żeby straty nie mieli i będzie dobrze :) To oni zasadniczo kupili dystrybucję marki samsung w wybranych miejscach ?
  • Re: obserwator Autor: ~obserwator [85.128.12.*]
    Dnia 2025-09-11 o godz. 16:21 arkadiusztoja napisał(a):
    > To pozamykają te niewypały i po kłopocie ! zawsze mogą przenieść gdzie jest lepsza lokalizacja albo do innego miasta - ważne żeby straty nie mieli i będzie dobrze :) To oni zasadniczo kupili dystrybucję marki samsung w wybranych miejscach ?

Z Twoją logika, postrzeganiem świata, mądrością życiową, zadam troszkę wścibskie pytanie czy Ty jesteś pełnoletni?
    Szukam Matrix Media agencja marketingowa i reklamowa z Warszawy - bo to chyba jest ich spółka ale nie mogę jak na razie jej wyszukać, zaczne po adresie szukaćw google > może oni zwijają cały swój biznes bo przynosić im stary zaczął ?
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Matrix Media Sp. z.o.o 62-002 Suchy Lasul. Wierzbowa 5 - tam jest salon - mają tam samsunga też ale to zadupie jest :) i nie mam pojęcia czy samsung ma oddzielny sklep czy jest z innymi markami - było trzeba o to prezesa podpytaćjaka jest struktura organizacyjna tych sklepów bo tak to tylko mozna zgadywać :)
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    To jest akurat siedziba firmy :) ale można sprawdzić czy to wchodzi w sklepy czy nie - czas na kawe
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~Argon [195.80.135.*]
    Suchy Las to nie zadupie, tylko najbogatsze miejsce pod Poznaniem.
  • Re: Fazik Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Wiem :) MM to większy twór i dystrybutor wielu marek
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Czynsz za sklepy w takich miejscach jest bardzo wysoki i to stanowi największe koszty działalności. Rotacja sklepów jest tam bardzo duża i tylko optymalizacja zarządzania i wizjonerskie podejście do tematu może przynieść zyski. Dodatkowym plusem będzie większa rozpoznawalność Asbis a to jest też wartość dodatnia. Wciśnięcie tam własnych produktów byłoby ciekawym pomysłem zwiększającym sprzedaż i ewentualne zyski - darmowy sklep z darmowymi pracownikami !
  • Re: SAMSUNG BRAND STORE Autor: ~Mikesz [83.26.108.*]
    Przychody rok wcześniej ponad 300 mln. i niewielki zysk
    Czynsze za ostatni rok to 6,6 mln za wszystkie sklepy, cześć pewnie to własność bo nieruchomości posiada za 16 mln z
  • Re: mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Oni kupią też nieruchomości ? bo jak nie to opłaty za wynajm wzrosną o te sklepy które były własnością MM.
    Czyli poprzedni właściciel musiał zwiększyć obrót o 50 % czyli 100 milionów i dodatkowo oszczędzał na wynajmie kilku sklepów żeby mógł wypracować zysk. Nie dziwię się że to sprzedał :) jestem ciekawy ile za to zapłacili ? i co konkretnie na ile było wycenione ?
  • Re: mikesz Autor: ~Mikesz [46.112.90.*]
    Grupa Asbis podpisała z Matrix Media list intencyjny, w ramach którego rozpoczęto procedury związane z przejęciem przez spółkę sieci sklepów detalicznych Samsung Brand Store w Polsce, w tym przeprowadzenie procesu due diligence - Więc cena nie ustalona, może widełki
    Polska będzie więc w top 3
  • Re: mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Pogubiłem się trochę a może i nie - wpis Fazika mnie trochę zamotał - ten w którym napisał o braku straty.
    To jeszcze raz zapytam żeby to wyjaśnić bo przyjmuję że Fazik wie co pisze :)
    Strata 5 milionów dotyczyła SAMSUNG BRAND STOREC czy całej grupy MM ?
    Bo grupa MM to nie tylko sklepy SBS z tego co rozumię, to tylko jej część.
  • Re: mikesz Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    z tego co wiem to całej spolki, na strate miały wpływ odprawy i roznice kursowe
  • Re: mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    Bo chyba z tego co pamiętam tak jak napisał Fazik to Prezes mówił że kupuje spółkę w pełni rentowną - czyli SBS powinna mieć wynik netto na plusie. Bo wpis z wynikami i ilością sklepów napisałeś w tym samym temacie i myślałem że to tylko wynik SBS a nie całej grupy MM - zerknę na ten raport.
    najwieksze pozycje w kosztach
    • Amortyzacja 4 408 432,39
    • Zużycie materiałów energii 3 662 789,91 •
    • Usługi obce 16 245 702,09 21 524 779,21
    • Podatki i opłaty, w tym: 325 168,43
    • Wynagrodzenia 7 088 622,02
    w usługach obcych jest czynsz 6,6 mln
    reszta te 10 baniek to doradztwo, reklama, marketing, outsourcing pracowników, serwis i remont - cos duzo
  • Biedny chłopczyku... Arkadiuszu Autor: ~PanAndrzej [37.47.246.*]
    Strata 5 mln to taka strata na waciki
    Jastrząb Glapinski w tym roku zrobi stratę NBP ok.30 mld złotych
    W zeszłym roku zrobił ok.20 mld złotych wcześniej tylko kilkanaście mld zł
    W sumie jastrząb stracił ok.64 mld złotych w kilka lat
    To jest dopiero zdolny facet a każdego roku daje sobie 100% premi za wspaniałe wyniki
    Hahahaha
  • Re: PanAndrzej Autor: arkadiusztoja [217.96.157.*]
    nie śmieć farmazonie :)
  • Arkadiuszu biedny Autor: ~PanAndrzej [37.47.246.*]
    Mam dla Ciebie biznes życia.... będziesz mi mył moje czerwone Lamborghini
    Więcej zarobisz przez miesiąc niż tutaj
[x]
ASBIS 0,66% 68,45 2026-05-08 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać