• Ciekawe co czują... Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    ...podmioty, które sprzedały w wezwaniu za 2,75 zł.

O detalistach i ulicy tutaj nie mówię - zazwyczaj zawsze rozgrywają nas jak chcą, więc to mnie nie dziwi.

Bardziej chodzi mi o fundusze i inne grube ryby, które pozbyły się wtedy milionów akcji. Takich graczy ograć i to w taki sposób, to aż wręcz podejrzanie dziwne.
  • Re: Ciekawe co czują... Autor: kno [83.10.226.*]
    Na moje oko, to pewnie czują się oszukani przez zarząd, który na początku roku mówił że 2.12 to cena godziwa za jedną akcję spółki. Jakbym tu wtopił jakieś miliony przez tą opinię, to bym chyba z tym do sądu poszedł.
  • Re: Ciekawe co czują... Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Wartość godziwa to termin z obszaru księgowości/finansów, gdzie jest ściśle określony (nie na zasadzie, co zarządu subiektywnie uważa za godziwą cenę, tylko jest to rezultat konkretnych wyliczeń). Jestem przekonany, że te ceny oferowane w wezwaniach mieściły się w definicji ceny godziwej - zarząd nie pozwoliłby sobie na naruszenie prawa tutaj, po prostu nie podpisałby się pod tym (czy przyjęto odpowiednie liczby do wyliczeń tej wartości godziwej, to osobna kwestia).

To co nie mieściło się w wyliczneiach wartości godziwej, to perspektywy dla spółki, a o tych perspektywach zarówno grenevia jak i TDJ musieli wiedzieć. To jest dla mnie clue tej całej sytuacji.

No i że takie fundusze się dały wyrolować w ten sposób, to aż trudno mi uwierzyć.
    Jak mieli informację o planach działania w segmencie zbrojeniowym, to powinni to uwzględnić w opinii a tego nie zrobili (tu i ówdzie z nazwy było wspomniane oze i górnictwo; jak uważają, że zbrojeniówka była uwzględniona bez wymieniania z nazwy to jest to jakiś kiepski żart).

Niemniej muszę się zgodzić, że nawet jak o tym wiedzieli, to udowodnienie czegokolwiek faktycznie mogłoby być trudne (bo może nie być żadnych śladów po tych planach).

• Re: Ciekawe co czują... Autor: ~Bareja [93.159.25.*]
    Przy duszeniu kursu przez pół roku poniżej 2 PLN można bylo powiedzieć, ze powyżej 2pln bylo godziwe
  • Re: Ciekawe co czują... Autor: ~UlicznFrajer [87.251.229.*]
    Ja wyszedłem dziś praktycznie na szczycie... co czuję? No cóż, może dobije do 10 zł jak piszecie, ale na pewno czuję się lepiej niż ci którzy oddali za 2,75 zł:D Zysk to zysk
    Ja poczekam na konkretne info idące za listem intencyjnym. Nie wiem czy mi się to opłaci, ale ludziom na Bumechu się opłaciło, jestem skłonny zaryzykować.
    *chyba że wcześniej dobijemy do jakichś chorych poziomów nieuzasadnionych fundamentami
[x]
GRENEVIA -1,52% 3,23 2025-09-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.