Chiny budują swoją przewagę na węglu. Tania energia podstawą rozwoju przemysłu. USA widząc że przegrywają na każdej płaszczyźnie wrócili szybko do węgla i odbudowują się. Komusza UE przegrywa z USA i Chinami na każdym polu a droga energia niszczy przemysł w UE. Niemcy już po cichu wracają do węgla bo wiedzą że padną bez taniej energii.
Niemcy demontują wiatraki i wracają do węgla Z farm wiatrowych rezygnuje od pewnego czasu również niemiecki rząd. Od kilku miesięcy Niemcy systematycznie demontują wiatraki. Najpierw głośno było o demontażu turbin wiatrowych na terenie kopalni węgla brunatnego Garzweiler w Erkelenz. Jak wyjaśniano, działanie to było konieczne do kontynuacji rozbudowy kopalni węgla brunatnego. W tym roku Niemcy zlikwidowali pierwszą morską farmę wiatrową Alpha Ventus, na którą wydali 250 mln euro. Farma miała działać do 2035 roku. Jednak okazało się, że jest nieopłacalna. Jednocześnie pod koniec lipca pojawiły się informację, że w pierwszym półroczu 2025 roku Niemcy zwiększyły produkcję energii z węgla kamiennego aż o 23,3% w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Widać zatem jasne sygnały, że Niemcy od miesięcy zmieniają swoje podejście do OZE. Dlaczego w takim razie politycy koalicji, która obecnie rządzi, tak bardzo prą do tego, by budować w Polsce nierentowne farmy wiatrowe?
Ty naprawdę jesteś......., czy tylko udajesz, przecież doskonale wiesz, że Niemcy wiatraki modernizują, a nie likwidują. Wiatraki to jak dotąd najtańsza energia, kilka razy tańsza od węgla, czy tobie się to podoba czy nie.
Górniku tak się napaliłeś na węgiel, na węglu Bumech nie zarobi, nie zarobi na afrykańskich inwestycjach, ZAROBI na inwestycjach takich jak militaria, niczego więcej nie potrzeba.
Nie jestem ekspertem od wiatraków, przytaczam tylko powszechnie znane dane, do budowy wiatraków nie potrzeba żadnych metali ziem rzadkich, tak jak np przy produkcji baterii do samochodów itp. Więc sama logika podpowiada, że wiatraki, to tanie wytwarzanie prądu. Na temat Niemiec oglądałem program w TV poświęcony właśnie wiatrakom, których w Niemczech stawia się coraz więcej, stare natomiast wymienia się na nowszej generacji, to tyle co słyszałem. Odnośnie Bumecha moim zdaniem nie ma sensu rozpisywać się o węglu, czy inwestycjach w Afryce, niech firmie wyjdzie tylko to o czym był ostatni komunikat, to wystarczy.