• EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~Holender40 [188.33.44.*]
    EZD RP to obecnie jeden z najważniejszych projektów cyfryzacyjnych w Polsce. Rząd i NASK, wspierane środkami z KPO, promują go jako przyszły standard elektronicznego zarządzania dokumentacją w administracji publicznej. Docelowo system ma obsługiwać nawet setki tysięcy użytkowników, działać w modelu SaaS, integrować się z aplikacją mObywatel czy KSeF i wykorzystywać sztuczną inteligencję do automatyzacji pracy urzędników. To pokazuje skalę ambicji projektu i jasno sygnalizuje, że EZD RP ma być filarem cyfrowej administracji w Polsce do 2035 roku.

Z punktu widzenia spółek takich jak Madkom, która od lat dostarcza własny system SIDAS EZD do urzędów, jest to zmiana otoczenia, której nie można ignorować. Na pierwszy rzut oka pojawia się zagrożenie – darmowe rozwiązanie wspierane przez państwo, w dodatku wdrażane systemowo, może odebrać klientów komercyjnym dostawcom. Wiele samorządów będzie zastanawiało się, czy opłaca się inwestować w płatne rozwiązanie, skoro alternatywa jest finansowana centralnie. Perspektywa obowiązkowego stosowania EZD od 2028 roku dodatkowo budzi pytania o przyszłość rynku.

Zagrożenie nie jest jednak jednoznaczne. Historia pokazuje, że wdrożenia rządowych systemów bywają długotrwałe i problematyczne. Już dziś część urzędów nadal działa na starszym EZD PUW, a niektóre odkładają decyzję o migracji na później. Poza tym samo wdrożenie EZD RP, nawet jeśli oprogramowanie jest darmowe, generuje koszty serwisowe i integracyjne, które ktoś będzie musiał obsłużyć. Tu otwiera się pole dla takich firm jak Madkom, które mogą wejść w rolę integratora, dostawcy dodatkowych modułów czy partnera szkoleniowego. Można też sobie wyobrazić, że w momencie, gdy urzędy oswoją się z podstawowym, państwowym systemem, część z nich zacznie szukać bardziej elastycznych i wyspecjalizowanych rozwiązań.

Krótka perspektywa wydaje się więc korzystna dla Madkom. Spółka notuje rekordowe wyniki, dynamicznie zwiększa przychody z umów serwisowych i realizuje kolejne duże kontrakty. Jednak długofalowo inwestorzy muszą brać pod uwagę, że rynek, na którym działa, może zmienić się diametralnie. Kluczowe będzie, czy Madkom zdoła dostosować się do nowego otoczenia, w którym EZD RP stanie się narzędziem masowym. Na razie inwestorzy mogą liczyć na dalszy wzrost w latach 2025–2026, choć z rosnącym ryzykiem systemowym.
  • Re: EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~Franz [159.26.110.*]
    - Na razie inwestorzy mogą liczyć na dalszy wzrost w latach 2025–2026, choć z rosnącym ryzykiem systemowym. -

na razie to NASK ma 200 mln zł na "DARMOWY" system - co wybiorą Klienci MADKOM ?
  • Re: EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~aaaa [79.185.136.*]
    idź jeszcze na forum microsoft pisać, że windows upadnie, bo linux jest darmowy
  • Re: EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~Franz [159.26.110.*]
    co najmniej głupi jesteś, a dlaczego juz wyjaśniam.
    Za linuksem nie stoi minister który mówi ci do ucha - pamiętaj to ja wydaję dla was pieniądze - jak wy sobie kupicie coś sami mimo mojego "darmowego" to oj, będziesz miał dyscyplinę finansów publicznych.
    i co robi taki wójt ?
    robi w portki i bierze od ministra

a teraz uwaga - porównanie linuxa za którym stoi nikt do ezd rp za którym stoi rząd to skuteczne zrobienie z siebie durnia ...
  • Re: EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~EDI27 [212.115.186.*]
    Poczytałem troszeczkę o EZD RP i sprawdziłem opinie. Ośmielam się stwierdzić że wcale nie jest to tak za darmo do tego brak serwisu i opieki. EZD RP to trochę taki ubogi krewny dobry dla tych co chcieli by mieć coś fajnego za darmo a i tak wydadzą sporo kasy i będzie tak sobie. Myślę że to żadna konkurencja a jak będzie to się okaże w przyszłości. Pozdrawiam
  • Re: EZD RP - Szansa czy zagrożenie? Autor: ~aaaa [79.185.136.*]
    u mojej żony zrezygnowano z migracji na ezd rp, bo nask nie oferuje wsparcia przy migracji, więc będą siedzieć na ezd puw do końca. niedługo będzie miała też możliwość przetestowania sidas, zobaczy jak wygląda w porównaniu. niemniej w nadchodzących latach będzie ciśnienie na urzędy, żeby to ezd rp wdrożyły, więc siłą rzeczy Madkom kilka takich wdrożeń przeprowadzi, potem oczywiście serwis, bo zazwyczaj usługi serwisowe realizuje wdrożeniowec (tego argumentu, ze nie bedzie usług serwisowych kompletnie nie rozumiem), aczkolwiek jestem ciekaw doświadczeń Franza z realizacji wdrożeń, może zamiast przedszkolnych inwektyw zdobyłby się na jakiś opis jak to u niego wygląda, skoro zna temat
[x]
MADKOM 2,14% 2,86 2025-09-10 14:46:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.