• space day conference prezesa kowalewski Autor: ~gracz [212.103.61.*]
    prezes scanway

1h 30 M

https://www.youtube.com/watch?v=80pcJFIK42A

• Re: space day conference prezesa kowalewski Autor: ~gracz [212.103.61.*]
    Misja księżyc( lunar data network projekt intutive machines - Łacznie 4.82 MLD $ budżetu , kontrakt NASA )

Efekty dla scanway :

Budowanie wiodącej pozycji w przyszłościowej gałezi sektora kosmicznego ( setki misji w przeciagu dekady)

Budowanie pozycji w USA ( największy rynek w sektorze kosmicznym ) potencjał do rozwoju dalszej kooperacji z intutive machines

• Re: space day conference prezesa kowalewski Autor: ~Marek [31.0.54.*]
    Cenię wpisy i rzeczowe info lecz zaczynasz już naganiać jawnie. Skoro tak dobrze to skąd przewidziana przeze mnie dziś korekta? Rynek tej konferencji jak widać nie kupił. Oczywiście spółka ma potencjał lecz założenia muszą się spełnić . Wróżenie co będzie nawet przy pewnych podstawach to dalej tylko wróżenie. Jedna tylko prośba nie pisz tego czego nie napisałem i nie wypisuj co ty byś zrobił patrząc wstecz jak zachowywał się kurs. Może napisz jak będzie się zachowywał i twój target to wtedy będziesz kozak. Na razie moje się sprawdza a twoje ewentualnie się sprawdzi i to jest ta różnica. Może mała ale jednak..,
  • Re: space day conference prezesa kowalewski Autor: ~Bowtie [91.94.110.*]
    Myślisz, że będzie rosło pionowo?
    Po co ta zaczepka? Przecież wcześniej pisałem że nic niecrossowego na zasadach hiperboli.
    Nic nie rośnie jak hiperbola.
    Jak na razie jest piąta fala wzrostowa liniowo pokrywa się już z pierwszą lecz patrząc logarytmicznie to jeszcze nie koniec wzrostów w tej fali. Od razu zastrzegam to moje zdanie żadne reko. Zasięg wzrostów w tej fali to około 200 zł do końca roku co może się pokrywać z debiutem na głównym. Po wejściu na główny stabilizacja kursu . Jeśli sprawdzi się to co wymyślił sobie niejaki @gracz to 300 zł w 2027 roku będzie wspomnieniem. Tak cały czas pisze i tego się trzymam. Przy 300 zł zastanowię się nad sprzedażą części akcji ( około 30 proc)
    marku ta konferencja była 9 godzin temu wtedy kurs wyniosił 147 . potem kurs sie załamał .

dlaczego kursy spółek spadaja bo taka jest natura rynku powodów moze byc wiele , AT ( np dyweregencja rsi na 1 H ) , moze teraz 50 SMA na godzinowym jest wsparciem , moze to było testowanie popytu itp itd.

Natomaist jeśli chcesz już na maxa udawac ecxperta od korekt i zachowań kursowych to powiedz jak jutro zamknie sie Skanway , jak za tydzień i jak na koniec miesiaca . Skoro tak mocno epatujesz swoja zdolnoscia przewidywania kursów akcji.

Ja nie staram sie przewidywac zachowania kursu akcji , tylko zwracam uwagę na potencał spółki i jej potencjalną wartość w przyszłosci . I nie mowie tu o hipotetycznym potencjale, bo wiadomo jaki już mają baclog , wiadomo ze w tym roku bedzie powyzej 20 M Przychodów, ze moze być juz zysk 5-8 M pln . W przyszłym roku patrząc na rozkład płatnosci z tych juz podpisanych kontraktów , bedzie jeszcze lepiej , a do tego powinna dojsc płatnosc camilli i oczywiscie zdobywanie nowych kontraktów .

z raportu wynika ze spółka ma ok 5.5 M kosztów operacyjnych( w tym roku) , dlatego obecnie ważne jest powiększanie skali działalności spółki. w samym 2 q spółka miała 8.8 M przychodów i wygeneowałą zysk 3.8 M pln . Jesli zrealizuja załozęnia i bedą mieliw tym roku 28 M przychodów to zysk moze oscylować w granicy 7-8 Mln pln. Prezes mówił ze chca sie skoncentrowac na efektywnosci produkcji automatyzacji proocesów i marzowosci i nie beda zwiekszali raczej mocno zatrudnienia.

jeszcze w marcu backlog wynosił ok 17 M pln pod koniec czerwca juz 46 M PLN , jak dojdzie camila moze to byc kolejne kilkanaście do 20 M pln( 2 teleskopy) . Jesli spółka faktycznie w miare szybko otworzy moce produkcyjne na 5-6 duzych teleskopów jesli w przyszłym roku zostanaą podpisane umowy z WB na głowice do dronów to kolejne lata beda wygladały tylko lepiej a zyski moga byc wielokrotnie wieksze niz za ten rok . Jesli ryenk bedzie to widział to tak jak na growych spólkach bedzie pewnie reagował też odpowiednio wczesnie . Przypominam ci ze przy 30 M zysków i 70 80 M przychodów rocznych 11 bitr był wyceniany na 1.2 MLD pln czyli 6 razy wiecej obecnie scw , a mając zyski ok 10 M przy ok 25 MLN przychodów byała wycene ok 150-180 M pln i to było tanio.

natomiast moim zdaniem inwestowanie w taka spólke jak SCW ktora ma kontrakty i przedplaty na te kontrakty jest bezpiedczniejsze niż inwestowanie w gry ( szczegolnie tych mniejszych podmiotyów)

Pytanie jak zwiekszą sie koszty operacyjne spółki gdy bedzie produkowała np 5-6 teleskopów, bez znacznego zwiekszenia zatrudnienia, bo te same 6 teleskopów rocznie może dać ok 80 M przychodów jesli kosztów operacyjnych bedzie 50 M to z samych teelskopów moze byc ok 30 M zysku . Jesli bedzie to mniej ( w tym 1 póroczu mieli ok 11 M kosztów operacyjnych, w 2 q 5.5 M pln ).

tuytaj juz Pi razy oko mozna wyliczyc co może sie zdarzyć w najblizszej przyszłosci . SCW już 3 lata temu mowił ze 2025 bedzie 28 M przychodów i 11 M marży bezpośredniej . w 2024 przewidywali 16 M przychodów i tak było w 2023 przewidywali 8 M przychodów było powyzej 10 . koszty operacyjne zwiekszyły im sie mocno już w tamtym roku o ile w 1 i 2 q były one na poziomie 2.5 M na Q to potem powiekszyły sie do 5 M PLN i tak tzryamja je i w 2025 roku póki co.

wiec jesli będa rosły znaczaco przychody to i zyski powinny być mocno pompowane w górę , tym bardziej że prezes zwraca uwage mocno zyskownosc produkcji Bo w ten sposób na takim rynku Buduje tez zaufanie inwestorów .
    Nie gram żadnego eksperta to ty mnie pouczałeś co byś zrobił na moim miejscu. Czy ja w którymkolwiek miejscu Cię pouczam? Piszę tylko że zaczynasz już naganiać. Kto miał przeczytać info to przeczytał. Co ty dobry samarytanin jesteś? Każdy ma swoją strategię a moja mniejsi tej pory nie zawiodła na tyle żebym nie miał zysku. To na giełdzie już dużo. Piszę tylko co robię a o tej spółce raczej pozytywnie jakbyś nie dostrzegł. O gamedivach nie musisz wspominać bo kupowałem redsow po 50 zł to czytałem na forum że będzie 30. Sprzedałem po 310 a mogłem wyżej. Twoje wywody na temat SCW wydają się sensowne i nie brak w nich logiki tylko jakim cudem wyczytałeś że ja kupuję scw i sprzedaje jako DT to tylko ty wiesz. Kupuję nie sprzedaje i nazbierałem trochę ok k. Nie mam zamiaru sprzedawać niżej niż za 300 PLN ( część) Dokupuję na korektach a nie odkupuje. Dostrzegasz różnicę? Poza tym ok niech Ci będzie tylko robisz się namolny z tym naganianiem na kupno a już takich widziałem na forach innych spółek i nie byli to samarytanie . Mam nadzieję że się mylę ale mam już trochę doświadczenia i jakoś mi te wpisy niezbyt dobrze pachną.
    ja cię nie pouczałem co masz robic ze swoimi akcjami. chesz sprzedac po 200 spox chcesz sprzedac po 300 Git.

tylko mowie ze przy 200 PLn spólka bedzie warta 300 M PLN a przy 300 bedzie warta 450 M PLN. Czy to duzo czy mało to juz indywidualna kwestia.

iporownaj to z historycznymi wycenami np Creotecha, bo to jedyna spółka space na GPW obok SCW . CRI przez pare lat mial ok 450 - 500 M kapitalizacji I pomimo ze zaliczył MEGA ZONKA Tracac swoja satelitę ( scanway ma juz kilka lat swoja na orbicie) , zdołal z rynku zebrac spory hajs i rynek wypompował go na 900 M kapitalziacji obecnie. A szykuje sie do wybicia tej konsolidacji w ktorej jest od maja 2025 roku. .

ja Pisze o tym, że SCW zdobywa kontrakty z duzymi podmiotami w USA Azji , a creotech bazuje na publicznych zamowieniach , chce robic satelity ale swojego pierwszego satelite stracił I mimo tego ma 900 M kapitalzaicji i inwestorzy pakowali w niego kase przy wycenie kilkuset M PLN. komnpetencje SCW to 7 działajacych urzadzeń w kosmosie, swoja wlasna działajaca satelita ( jedna ze starszych polskich na orbicie) i 22 produkty w produkcji ktore beda do wystrzelenia. Jak myslisz dlaczego Spólka z USA ktora robi " ksieżycowy kontrakt" za prawie 5 MLD $ , wybrała SCW z Polski skoro rynek space jest tak rozwiniety w stanach o czym mówi sam prezes ? Moim zdaniem TEN FAKT ma bardzo duże znaczenie dla takiego start Upu jak SCW , któremu ten FAKT moze tylko napedzic klientele z całego swiata.

• Re: space day conference prezesa kowalewski Autor: ~Marek [84.39.164.*]
    Pokaż akcje pogadamy. Nie pokażesz to na twoje posty już odpowiadał nie będę. Dobrej nocy.
[x]
SCANWAY -5,78% 130,50 2025-09-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.