• Zadłużenie . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Jakie jest obecne zadłużenie spółki ?
  • Re: Zadłużenie . . . Autor: ~Biegunka [91.150.202.*]
    Tylko kilka miliardów złotych...
  • Re: Zadłużenie . . . Autor: ~Księgowy [95.49.143.*]
    Wszystko zamrożone, 60 % będzie umorzone, w 2026 1,9 mld pln zysku. Wiesz skąd taki zysk ?

• Księgowy [95.49.143.*] Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Chętnie przeczytam skąd . . .
  • Hmmm . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Chętnie się dowiem skąd . . .
  • Re: Hmmm . . . Autor: ~Księgowy [95.49.143.*]
    Drogi piękny kolego. Wszystkie umorzone zobowiązania przegłosowane w układzie zostaną zaksięgowane jako pozostałe przychody nieoperacyjnie.
    Przykładowo 30% redukcja to 1 mld pln dodatkowego przychodu ktory wygeneruje wynik finansowy. Papierowy oczywiscie, ale nagłowki beda PKP Cargo z miliardowym zyskiem.
    ale jak sam widzisz, rynek tego nie kupuje i dlatego volumeny takie niskie są . . .
  • Re: Hmmm . . . Autor: ~baltazar [88.220.46.*]
    Bo nie ma pewności że zatwierdzą układ!
  • to jeszcze mi powiedz Kolego Ksiegowy gdzie zostanie zaksiegowane Autor: ~realista7201velCzysc [31.4.236.*]
    1. Sprzedaz majatku ruchomego zamortyzowanego w 90% o wartosci 200-400M (20K wagonow)
    2. Sprzedaz nieruchomosci o wartosci 500M do 1.2KM
    3. 400 MLN dotacji z PKP
    4. Zdjecie rezerw na zwolnienia pracownikow
    5. Czesciowe zdjecie odpisow

I czy ktores z nich bedzie mialo wplyw na zysk w 2026 roku?

ja wiem, ale nie powiem :)

• Dobre :)))))))))) Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Dnia 2025-09-02 o godz. 16:21 ~realista7201velCzysc napisał(a):

> ja wiem, ale nie powiem :)

-------------------------------------

a ja wiem dlaczego rynek tego nie kupuje, ale też nie powiem :)

• Re: to jeszcze mi powiedz Kolego Ksiegowy gdzie zostanie zaksiegowane Autor: ~Księgowy [95.49.143.*]
    Panie Black nie interesuje mnie na co rynek aktualnie reaguje, na co nie, co widzi, czego nie. Wiem jaki będzie efekt końcowy i wtedy nawet babcia klozetowa będzie reagować. Kurs się kisi, a ja codziennie sobie kupuję. Zdrówka.

Dnia 2025-09-02 o godz. 16:31 ~Księgowy napisał(a):
    > Panie Black nie interesuje mnie na co rynek aktualnie reaguje, na co nie, co widzi, czego nie.

-------------------------
    U mnie jest odwrotnie, ale ja nie jestem inwestorem . . .
    .
    Zdrówka.

• Re: Hmmm . . . Autor: ~Księgowy [95.49.143.*]
    Ma być skutecznie.
  • Re: Hmmm . . . Autor: ~Stary_Nowicjusz [79.185.125.*]
    wchodzenie w dyskusje z tym trolem nie ma sensu
    Dnia 2025-09-02 o godz. 16:56 ~Księgowy napisał(a):
    > Ma być skutecznie.

=================

Sie wie . . .

• Re: to jeszcze mi powiedz Kolego Ksiegowy gdzie zostanie zaksiegowane Autor: ~Runner [91.94.17.*]
    Kolega księgowy ci nie odpowie bo z księgowością nie ma nic wspólnego, pisze kocopoly aby wyjść na experta . Nie ma czegoś takiego jak przychody nieoperacyjne. A zyskiem z tytułu umorzenia zobowiązań to pojechał bez trzymanki, nie chce oskarżać o celowość to raczej dalszy popis niewiedzy. Jak to się księguje i ujmuje w bilansie stanowi art 30 uor. Obserwuje te spółkę, ma potencjał ale nikt mnie nie przekona że nie zdążę jej kupić jeśli uznam to za stosowne,
  • Re: to jeszcze mi powiedz Kolego Ksiegowy gdzie zostanie zaksiegowane Autor: ~Smart [83.5.69.*]
    Głupoty piszesz ale kto Ci zabroni prawda ?
  • Re: to jeszcze mi powiedz Kolego Ksiegowy gdzie zostanie zaksiegowane Autor: ~Runner [91.94.17.*]
    W ustawie jest jasno i jednoznacznie umorzenie zobowiązań w wyniku między innymi układu księguje się na kapitał rezerwowy a nie wynik okresu
  • Runner nie znasz sie Autor: ~realista7201velCzysc [154.60.231.*]
    Księgowanie umorzenia:

• Zakończenie operacji– umorzenie postępowania oznacza zakończenie procesów restrukturyzacyjnych, co musi być odpowiednio odzwierciedlone w księgach rachunkowych. 
    Przychód podatkowy– jeśli umorzone zostaną zobowiązania, kwota tych zobowiązań staje się przychodem do opodatkowania, co generuje obowiązek zapłaty podatku dochodowego od tej kwoty. 
  • Re: Runner nie znasz sie Autor: ~Runner [91.94.17.*]
    Co ma prawo podatkowe do bilansowego? Jest blisko ale nie jest tożsame. Podatek CIT oczywiście wystąpi przy umorzeniu, nie o tym była mowa. Chodzi o prezentację kwoty umorzenia u dłużnika, który doświadczył tego umorzenia w wyniku układu z wierzycielami. To nie jest wynik okresu ale zwiększenie kapitału rezerwowego.
  • Re: Runner nie znasz sie Autor: ~realista7201velCzysc [154.60.231.*]
    to jest dochod, kolego, nie rezerwa. Dlatego wystepuje podatek.

sprawdz z prawdziwym ksiegowym, albo chociaz z AIem :)

pozdrawiam akcjonariuszy
  • Re: Runner nie znasz sie Autor: ~Runner [91.94.18.*]
    Przecież potwierdziłem już tobie, że CIT od umorzenia wystąpi. Ja tylko chciałem uświadomić że w takiej specyficznej sytuacji jak umorzenie zobowiązan w wyniku układu kwota tego umorzenia zostanie zaprezentowana również w kapitałach własnych spółki ale nie jako wynik okresu ale kapitał rezerwowy spółki. Kilka razy próbowałem przebić się na tym forum ale zawsze rzeczowe oczywiste oczywistości zasypywane są argumentami typu księgowa kolegi wie lepiej.
  • Re: Runner nie znasz sie Autor: ~realista7201velCzysc [154.60.231.*]
    no bo moim zdaniem, ktory nie jest rekomendacja, to ciag logiczny twojej wypowiedzi jest zachwiany.
    Jesli zgadzasz sie ze jest podatek dochodowy, to musi byc dochod, ergo ksieguje sie go jako dochod, nie jak wzrost rezerwy....

Wiec albo Ty albo ja sie mylimy, nie da sie na raz mylic...

Ja jestem pierwszy zawsze do przyznania sie do pomylki jesli jakas zrobilem, ale tu nie rozumialbym ciagu logicznego w ksiegowaniu tego nie jako dochod.

pozdrawiam

• Re: chyba uruchomia nowa linie…. Autor: ~Kraweznik [82.7.116.*]
    Do Kolumbi I spowrotem.
  • Zadłużenie . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Ale zna ktoś konkretne liczby i może tu napisać jakie jest to zadłużenie ?
  • Oj ynwestory . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    strach napisać czy brak wiedzy ?

:)))))))))))))))
  • Re: Oj ynwestory . . . Autor: ~Stary_Nowicjusz [79.185.130.*]
    Zlewanie jest najlepszą metoda traktowania trola. Sam musisz podbijać swoje manipulacyjne treści wówczas i wiadomo od razu po co. Nawet nowi tutaj zorientują się szybciutko.
    Adios trolku
  • oj, Stary . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    rozumiem, że sam nie wiesz albo nie chcesz aby i nowi nie wiedzieli . . .
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~Poznaniak [31.60.76.*]
    A o co chodzi z umorzeniem?)
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~Księgowy [95.49.169.*]
    Każde umorzone zobowiązanie w RZiS jest ewidencjonoweane jako pozostały przychod. Bilansowo operacja przeprowadzana jest tylko i wyłącznie po stronie pasywów, czyli zmniejszenie zobowiązan, zwiększenie kapitałow własnych. Runner idz chociaz na szybki kurs z rachunkowosci bo nie przezyjesz długo na giełdzie.
    Czy jeszcze jakiś leszcz, giełdowy analfabeta, wyznawca afrykańskiej ekonomii ma jakieś pytania w zakresie rachunkowości finansowej tudzież zarządczej (potocznie nazywaną ładnie Controllingiem) ?
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~Runner [91.94.17.*]
    Teraz jesteś bliski prawdy umorzenie zobowiązań w wyniku układu księgowane jest na kapitał rezerwowy a nie pozostałe przychody nieoperacyjne, jeśli już to operacyjne ale nie w przypadku układu z wierzycielami.Proponuje najpierw zapoznać się z materią a potem udawać experta kolego „księgowy”
    Runner nie potrafisz rozróżnić operacji bilansowych i wynikowych. W trakcie zawierania układu wszystko będę Tobie na bieżąco tłumaczył.
    Dużo napisaliście ale bez konkretnych liczb . . .
  • Hmmm . . . Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    Czyli jak zwykle brak konkretów . . .
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~Runner [91.94.18.*]
    Kolego przeczytaj art 36 ust 2d uor a wtedy wszystko stanie się jasne
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Czyli następny post bez konkretnych liczb . . .
  • Runner Autor: ~black944 [93.159.36.*]
    Następny post bez konkretnych liczb . . .
  • Re: Runner Autor: ~black944 [31.61.161.*]
    Dajcie mi konkretne liczby, bo nie mogę spać!!!
  • Re: oj, Stary . . . Autor: ~Runner [91.94.18.*]
    Z reguły nie wdaje się w takie pyskówki z ludźmi którzy są dyletantami w danej dziedzinie i do tego obrażają ludzi którzy znają temat i cięliby wyjaśnić innym jakie będą skutki danej operacji a nie wciskanie kitu, że zrobi się z tego zysku okresu 1,9 mld. Przygotowałem krótkie wyjaśnienie wraz ze wskazaniem źródła art. 36 ust. 2d UoR ma tu zastosowanie. Przepis mówi wprost: „Do zobowiązań bezwarunkowo umorzonych w wyniku postępowania restrukturyzacyjnego przepis ust. 2c stosuje się odpowiednio” — czyli umorzenie (gdy staje się bezwarunkowe) ujmujemy w kapitałach własnych, a nie w wyniku. LexLege+1

Jak to zaksięgować u dłużnika (układ restrukturyzacyjny)

Na etapie zatwierdzenia układu (jeszcze warunkowo) – często praktykowane jest przeniesienie części przewidzianej do umorzenia z rozrachunków na RMK przychodów, do czasu gdy umorzenie stanie się bezwarunkowe:
    Wn 20x/24x/13x/14x (zobowiązania objęte układem)
    Ma 84 „Rozliczenia międzyokresowe przychodów”.
    (To „odkłada” efekt umorzenia poza wynik, do momentu bezwarunkowości). rachunkowosc.com.pl

Z chwilą, gdy umorzenie staje się bezwarunkowe (co do zasady z dniem uprawomocnienia się postanowienia sądu o wykonaniu układu):
    Wn 84 „Rozliczenia międzyokresowe przychodów”
    Ma 81-2 „Kapitał (fundusz) rezerwowy”
    (kapitał własny powstały z bezwarunkowego umorzenia wykazuje się w wartości nominalnej zobowiązań – odpowiednio do ust. 2c). rachunkowosc.com.pl+1

Uwaga na moment ujęcia: samo zawarcie/zatwierdzenie układu nie oznacza jeszcze bezwarunkowego umorzenia — dopiero wykonanie układu i prawomocne postanowienie sądu. rachunkowosc.com.pl

Co z odsetkami i różnicami kursowymi?

Część umarzana (kapitał, odsetki naliczone, ewentualne niezrealizowane R/K) jest objęta powyższą logiką — nie trafia do wyniku, tylko na kapitał rezerwowy po spełnieniu warunku bezwarunkowości
[x]
PKPCARGO 0,00% 13,80 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.