Nieproporcjonalnie wysokie nakłady R&D mimo strat. inwestycje R&D to np. rozwój ich algorytmu Brilliance, narzędzi analitycznych, czy systemów do obsługi klientów (call center, voiceboty, chatboty). Takie inwestycje zwykle pochłaniają dużo pieniędzy i nie dają natychmiastowych zysków. Firma przez kilka lat może mieć straty, bo wszystko wkłada w rozwój technologii. Dopiero kiedy produkt „zaskoczy” na rynku, inwestycje zaczynają się zwracać.
Z raportu rocznego za 2024 rok wynika, że choć Vee odnotowała stratę netto -3,25 mln zł, to równocześnie osiągnęła 24-procentowy wzrost przychodów do poziomu 8,4 mln zł oraz wzrost liczby obsłużonych spraw z 6,9 do 8,2 mln, a minut rozmów o 17% do 5 mln .
Jednocześnie inwestycje w projekty R&D utrzymały się na wysokim poziomie – 4,3 mln zł, co wskazuje, że spółka kontynuuje intensywne rozwijanie technologii, pomimo negatywnego wyniku netto .
Jasne, brak odpowiedzi to też odpowiedź.
Żaden z was naganiaczy nie planuje objąć emisji.
Skoro taki jest potencjał wzrostu to dlaczego nie interesuje was emisja.
Nie widziałem ani jednego wpisu, gdzie ktoś zadeklarowałby chęć objęcia emisji.
Przecież to jest forum bankiera myślisz że poważni inwestorzy wypisują tutaj co kolejek zejdź na ziemię tutaj tacy kolaże jak ty wypisują farmazony by ugrać parę tysi na miesiąc ?
Bla bla bla a ty dalej swoje powtarzasz o chakach więc chyba wisisz wysoko spółka zaczyna zarabiać wychodzi na świat a ty piszesz o zejściu z chaka kupowałem na dołkach nie mam potrzeby kupować z emisji mi wystarczy parę tysięcy akcji ...
Potwierdzacie moją tezę, że nikt tu nie chce brać emisji, więc zakończy się ona spektakularną porażką.
A sam główny nie wystarczy bo min. Ilość to 800 tys akcji
Najważniejsze, nie będzie obciążona długami i co za tym idzie nie będzie zagrożona ryzykiem kontynuowania działalności. Potencjalni inwestorzy dużo lepiej postrzegają spółkę bez zadłużenia. To dwie najważniejsze.
"Grupa Vee pokrywa część nakładów na prace rozwojowe finansowaniem zewnętrznym, uzyskiwanym od głównego udziałowca (Vee Ventures Sp. z o.o.). Bieżąca wartość finansowania wzrosła w 2024 r. o ok. 3,5 mln zł (z ok. 7,5 mln do ok. 11 mln), tj. o wartość 21% mniejszą niż w roku
poprzednim (4,4 mln).
Łącznie do tej pory od Vee Ventures zostało pozyskane ponad 26 mln zł tytułem pożyczek, z czego około 14,5 mln zł zostało spłacone poprzez potrącenie z należnościami dla Vee S.A. za objęcie akcji serii E i F.
Główny udziałowiec wyraził zainteresowanie nabyciem kolejnego, znaczącego pakietu akcji Vee z ewentualnej nowej emisji, z zamiarem jego pokrycia aktualną wierzytelnością wobec spółki."
To jest jak widać dosyć korzystne dla spółki i potencjalnie może być kontynuowane. Nie wykluczam, że może się zdarzyć podobna sytuacja jaka miała miejsce na spółce Inteliwise. Polecam zerknąć.
Szach mat biały skończ się błaźni tym straszeniem bo nikt cię i tak nie bierze poważnie chcesz się o kupić jak najtaniej przed wybiciem po pozbyciu długi i kolejnych kwartałach zyskiem a będzie rósł k/k
Są 3 opcje, racjonalne. 1. Czekają na 9 września i zaczną się oficjalne infa i kurs dzwigna co najmniej 100% zeby drobni objęli papier. 2 kurs ani drgnie, zero inf, emisja do piachu. 3 kurs ani drgnie,zero inf, odkupują "znajomki" po taniości pp od drobnych i wtedy dobre infa, kurs wystrzela. Do wyboru do koloru...możecie dołożyć własne scenariusze
Emisja jest teoretycznie dla wszystkich ale oczywiste jest że obejmie ją główny udziałowiec za skompensowanie długów. Drobni nie mają interesu w tym, że mając na rynku akcje w cenie akcji nowej emisji, żeby zamrażać kapitał. Ja chcąc zainwestować określoną kwotę inwestują ja w akcje będące w obrocie.