Nie było Espi o zmianie wśród udziałowców, wiec jest status quo. Mimo strasznej obniżki kursu duzi zostawili akcje. Ostatni skok kursu pokazał jak niewiele trzeba do poważnych wzrostów. 22k akcji podbiło kurs o 14% w zasadzie bez konkretnego powodu. Po informacji o sprzedazy tyllo 130k spodziewalem sie że kurs spadnie. Niewykluczone, że teraz kurs bedzie znowu powoli opadał na niewielkich obrotach. Pomyślcie teraz o konsolach. Zakładam że to pierwszy kwartał 26 roku. Na PC gra wyszła w zasadzie w Early Access a oceny zebrała na poziomie 74%. Wersja na konsole wyjdzie pozbawiona bugów, dopracowana z kilkoma bardzo ważnymi opcjami, które pojawią się jesienią. Prawdopodobnie też z Multiplayerem. Wszystko to razem da wyższe oceny. Zapewne w przedziale 80-85%. Odpada 30% prowizji steama, dochodzi mozliwosc gamepassa. Gry wyscigowe lepiej sie sprzedają na konsolach. Premiera na konsole nie niesie za sobą w zasadzie żadnego ryzyka bo produkt juz bedzie sprawdzony i dopracowany i wiemy na co można liczyć. Dodatkowo przypominam, że jeszcze nie było żadnego dlc. Moim zdaniem jest tu o co grać.
generalnie mozna by sie z tym wywodem zgodzic tylko skad pomysl ze w pierwszym kwartale? a zakladanie ze w tym terminie bedzie dopracowana to juz naiwne pobozne zyczenia
Napisałem zakładam 1q 2026 ale oczywiscie nie jestem tego pewny. W komunikacie było info, że już nad tym pracują a do końca 1q 2026 kawał czasu. Gdzies w jakims wywiadzie Adamkiewicz mówił o tym że niby gra juz działa na Xboxie ale to pewnie takie gadanie Gry na UE5 chyba dosyć łatwo i powtarzalnie sie portuje na konsole, ale nie jestem specjalistą.
Słyszysz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele...
"...a obecnie trwają prace nad portowaniem tytułu na kluczowe konsole oraz nad trybem multiplayer, który w przyszłości ma istotnie rozszerzyć możliwości rozgrywki i zwiększyć zaangażowanie społeczności". Od samego początku było zapowiedziane przez GIF, że na początku wprowadzą Multiplayer na torach i centach. Czyli mogą go już np zacząć od 1 toru i w przyszłości to rozszerzać w dowolnym terminie. Raz slyszałem wzmiankę o Multiplayerze na otwartym świecie, że może się rozpocząć w 2026 bez określania dokładniejszego terminu.
Pod multi gra musi być naprawdę dobrze zoptymalizowana. Tak dobrze dobrze. Tego nie ma jeszcze obecnie. Rozsądnie jest założyć że konsole pojawia się wcześnie i split screen. Potem multi.
Poczekajmy jeszcze te 4 tygodnie i myślę, że wtedy przybliżą nam sami dokładniej swoją strategię. Po pierwsze "primo" muszą definitywnie zamknąć swój "early access" nad czym intensywnie cały czas pracują.
No w tym wywiadzie co powiedział na początku, że w ogóle to później to rozszerzył mówiąc, że jakby co to dopiero 2026 rok bez podawania dokładniejszego terminu. No ale RoadMapa cały czas ewoluuje więc wszystko się na bieżąco zmienia.
Studia, które się specjalizują w portowaniu zapewne robią to szybciej i może nawet taniej od właścicieli IP. W zasadzie GIF jakby chciało to mogłoby to zlecić podwykonowcy a sami zajęliby się np dlc. Nie mamy dostępu do informacji. Możemy tylko spekulować. Najważniejsze, że pracę już trwają.
Niby tak ale wtedy z każdym patchem wisisz na zewnętrznej firmie a twój zespół testerów też musi się użerać z kimś z zewnątrz zamiast z ziomkiem z biorka obok. Na dłuższą metę taniej i sprawniej jest to robić samemu.
Prosta sprawa jak robisz gry na pc, ps i Xbox to robisz jeden produkt na te 3 platformy. Czyli grafika która idzie na pc musi być optymalna na najsłabszej konsoli. Nie robisz gry per platforma. Tylko jedna na najsłabszy sprzęt i ładujesz ja wszędzie. Prosty myk stosowany przez małe studia.
To zależy też od polityki firmy. Możesz mieć niedopracowany produkt jak jdm i chcesz mimo to wydać by spływały błędy do ciebie. To daje ci to że możesz dopracować grę i potem wydać ja już na inne platformy. Możesz też wydawać w odstępach czasowych bo tak ci pasuje to finansowo.