Jakieś przewidywania? Ostatni kwartał był całkiem mocny, ale na kursie to wielkiego wrażenia nie zrobiło, z drugiej strony pamiętam jak Krupa mówił na jednej z konferencji, że 2025 to może być szczyt wynikowy jeśli chodzi o franki ilosć ugód pewnie też zrobi swoje. Miałem ostatnio rozmowę z pracownikiem jednej z głownych kancelarii z Votum to tam idą podwyżki dla części najlepszych pracowników - w środku roku więc wynika, że musi być wynikowo dobrze. Jakieś pomysły u Was?
Wyniki będą dobre, problemem jest brak zainteresowania wśród fundów przez co można sobie groszami sterować kursem. Wystarczy spojrzeć w akcjonariat i żadne z TFI które jest odnogą banku umoczonego w CHF tu nie zainwestuje ani grosza :) By mocno wyciągnąć kurs to musiał by napłynąć kapitał spekulacyjny a w mojej opinii jedynym tematem pod grę dla krótkoterminowego kapitału jest SKD gdzie pewnie następne wyroki TSUE dopiero w 2026.
Wyniki będą MEGA dobre ponieważ obecnie Votum praktycznie już hurtowo podpisuje ugody z bankami. Każda ugoda to kilkadziesiąt tysięcy przychodu. Sam jestem frankowiczem, któremu Votum prowadziło sprawę. I o ile wcześniej bank się stawiał, o tyle w lipcu bez problemu zaproponowali nagle ugodę i to na takich warunkach, że wcześniej bym o nich nawet nie pomarzył (cała kwota jakiej się domagaliśmy w stosunku do różnicy w kredycie; jedynie odsetek nie wywalczyliśmy). A takich osób jak ja, są w Polsce tysiące. Nawet prawnik, z którym rozmawiałem powiedział, że banki w końcu zdały sobie sprawę, że w sądach nie mają szans i stąd lawinowy przyrost ugód.
I trzeba dodać, że przychody za sprawy będą wpływały przez kilka lat następnych skoro niektóre terminy spraw są odlegle. Więc dobre wyniki jakiś czas powinny się utrzymywac na wysokim poziomie.
No ja się trochę boję właśnie tych ugód, bo to może wywindować wyniki w najbliższych kwartałach, ale to też ściąga ilość czynnych spraw i może się kiedyś okazać, że terminy w sądach przyspieszą, jak zejdzie z wokand sporo spraw z ugód, pamiętajcie że jedna ugoda zamyka czesto dwie sprawy - bo również jakieś tam roszczenia banków.
A co do fundów tu nie ma płynności na fundy niestety.
Póki co ktoś się nieźle bawi kursem uporczywie wrzucając 5 akcji z prawej. Arkusz zleceń też ładnie zawalony po stronie podaży, pewnie część zleceń magicznie zniknie dzień po publikacji wyników....