Nvidia ma wycenę 4430 bilionów i oprócz tej śmiesznej dywidendy robi jeszcze buyback na 60 bilionów. Około 1.35% akcji mogą kupić po obecnej cenie. 1.35% to tak jakby Asbis skupił 750 tysięcy akcji (wychodzi 20 mln złotych). Przydałby się u nas taki buyback oprócz dywidendy.
Ale tak, tam mają kosmiczne C/Z, a wszystko może i tak iść dalej w górę (jak i kiedyś sporo spaść). Wolę spółki mocniej dywidendowe, Asbis wydaje się że nawet jak nie podskoczy dużo z zyskiem netto będzie tu stabilnie dawał 7-8% rocznie z dywidend.
Jak Asbis nie podskoczy z zyskiem ( zmniejszy zysk ) a przyjdzie czas że potrzebna będzie gotówka to dywidenda nie będzie już taka pewna i może zostać ostro okrojona - na giełdzie nie ma pewniaków i wszystko może się wydarzyć, Co wolisz mieć zamrożonego na 10 lat ? NVIDIA czy ASBIS o wartości 100 tysięcy złotych ? odpowiedź jest bardzo trudna - ale pokazuje że wszystko może się wydarzyć ! NVIDIA może być 10 razy droższa a ASBIS o połowę tańszy ! odwrotnie na bank nie będzie ! czywi wtbór jest prosty ! tylko NVIDIA daje możliwość dużego wzrostu wartości akcji a nie Asbis.
Nie wiem jaki masz kapitał, ale ja nie potrzebuje dużego wzrostu, wolę stabilniejsze 10-20% rocznie (czy to przez dywidendy czy częściowe redukcje i odkupy taniej). Jak dla mnie Asbis może latać nawet 17-29 zł jeszcze przez dwa lata.
Od spekulacji na większe wzrosty mam inne spółki i tam często tylko okolice 5% portfela. Nawet wiszę na paru :), ale ostatnio z kilku wyszedłem z dobrym zyskiem.
Tu nie chodziło o to jaki masz portfel tylko w co byś zamroził 100 tysięcy złoty na 10 lat ( żeby było prościej to powiedzmy że masz darmowe 100 tysięcy akcji ) ? jest to takie typowe zagadnienie które zmienia punkt widzenia o 100 % i mówi nam że trzeba ciągle myśleć i zmieniać zdanie jeśli warunki się zmieniają a nie iść w ciemno przed siebie. Jeśli byś wiedział że Asbis zanotuje taką przecenę od szczytów to byś go sprzedał ? na 100 % tak ! Czy były jakieś tego przesłanki czy nie ? jak były to dlaczego nie zredukowałes stanu posiadania akcji ? każdy może na to pytanie odpowiedzić sobie sam i wtedy zobaczy jaką ma strategię i czy jest ona dla niego odpowiednia. Duża części inwestorów jest zauroczona możliwością ogromnych zysków na gpw :) Chciwość to prosta droga do upadku ;) Oczywiście aspektów podejmowania decyzji jest bardzo wiele, każdy ma inne oczekiwania i inne strategie. Najlepiej mieć dużo szczęścia ale to tylko będzie dane jednej osobie na 100 i nie do konca życia :) W życiu sprawdzamy ceny produktów i wybieramy ten tańszy o kilka zł. a tu często szastamy wszystkim co mamy.
Żadnej z nich nie zamroziłbym na 10 lat, nie przy obecnych cenach kursów. Nie gram też tak statycznie, bo masz rację, trzeba przekalkulowywać potencjały wartości zależnie od sytuacji i reagować. Asbis mógłbym zamrozić może na 3 lata gdyby był znów po 17-24 zł.
Ja lubię robić roszady, czekam na zysk na kilku spółkach i gdyby się udało a Asbis by spadł na 22-24 zł to bym zamienił zależnie od potencjału. Obecnie czekam na odkup małej redukcji, ale jeszcze cena mnie nie zadowala. Cena 25-27 zł jest dla mnie zbyt neutralna, za mała na kolejną redukcję, za duża na dokupienie. Jeśli się nie uda odkupić to trudno, mam inne spółki.