Grupa Pepco z zadowoleniem przyjmuje decyzję Sądu Najwyższego Wielkiej Brytanii o zatwierdzeniu planu restrukturyzacji Poundland Pepco Group N.V. („Pepco” i wraz ze spółkami zależnymi „Grupa Pepco” lub „Grupa”), wiodący ogólnoeuropejski sprzedawca dyskontów, z przyjemnością informuje, że plan restrukturyzacji Poundland Limited („Poundland” i wraz ze spółkami zależnymi „Grupa Poundland”) został dziś zatwierdzony przez Sąd Najwyższy w Anglii, w Zjednoczonym Królestwie. Nastąpiło to po ogłoszeniu przez Grupę, że zawarła i zrealizowała ostateczne umowy dotyczące sprzedaży Grupy Poundland spółce 1903 Peach Bidco Limited, nowo utworzonej spółce utworzonej przez niektóre podmioty stowarzyszone z Gordon Brothers International LLC („Gordon Brothers”) w dniu 12 czerwca 2025 r. Zatwierdzenie Planu Restrukturyzacji umożliwi wdrożenie elementów transakcji restrukturyzacyjnej Poundland, które dotyczą Grupy Pepco, a mianowicie: 1. Grupa Pepco udzieli Poundland nowej linii debetowej w rachunku bieżącym do kwoty 30 milionów funtów. 2. Niezabezpieczone pożyczki udzielone wcześniej Poundland przez Grupę Pepco zostaną spłacone poprzez emisję akcji stanowiących mniejszościowy udział inwestycyjny w 1903 Peach Bidco Limited, bezpośredniej spółce dominującej Grupy Poundland. Umożliwi to Grupie Pepco udział w długoterminowym potencjale tworzenia wartości Poundland. 3. Termin zapadalności istniejącej zabezpieczonej pożyczki w wysokości 30 milionów funtów udzielonej przez Pepco Group spółce Poundland zostanie przedłużony z 1 września 2025 r. na 1 września 2030 r. Jak ogłoszono wcześniej 12 czerwca 2025 r., Pepco Group i Gordon Brothers zawarły umowę inwestycyjną, która będzie regulować relacje między Pepco Group a Gordon Brothers w odniesieniu do ich udziałów w 1903 Peach Bidco Limited i Poundland Group („Umowa Inwestycyjna”). Umowa Inwestycyjna zawiera pewne zwyczajowe prawa Pepco Group jako inwestora mniejszościowego, w tym prawo do zgody inwestora mniejszościowego, prawa do informacji oraz możliwość mianowania członka zarządu i obserwatora do zarządów 1903 Peach Bidco Limited i spółek Poundland Group („Prawa Inwestorów Mniejszościowych”), a także inne zwyczajowe warunki. Warunki Umowy Inwestycyjnej wchodzą teraz w życie, w tym Prawa Inwestorów Mniejszościowych. Zakończenie sprzedaży Poundland przez Grupę Pepco stworzy prostszą i bardziej elastyczną firmę, umożliwiając Grupie skupienie się na rozszerzaniu swojej podstawowej marki Pepco o wyższej marży, aby zwiększyć wartość dla akcjonariuszy – zgodnie ze strategią przedstawioną podczas Dnia Rynków Kapitałowych w marcu tego roku.
nadal nie wiadomo ile w tym torcie ma Pepco? i czy będą pchali swój towar do tych sklepów?
tu się szybciej coś wydarzy, nie będą się kolebać przez miesiąc w miejscu, na AT nie ma dużo miejsca na powolne zbieranie akcji, kurs na dole kanału wzrostowego
Czyrak wycięty, kosztował dużo, ale w końcu definitywnie wycięty. Teraz już chyba można liczyć wycenę jako normalny mnożnik EBITDa, bez żadnych premii ujemnych za Poundland. Pepco na skup akcji i dywidendę w 2025 r. wydała 98 mln Euro, wcześniej w 2024 zmniejszyła zadłużenie o 155 mln Euro. Widać ile wolnych przepływów generują. To po prostu musi wrócić do normalnych wycen. Mamy w końcu zdrowy biznes.
Ten stockpicker za którego mnie uważasz najwidoczniej, jest aktywny teraz na forum ccc, na którym jestem od dawna. Nie wiem co jest z Tobą nie tak ale nie jestem nim. Może podobnie pisze, może podobnie inwestuję, nie wiem bo nie znam go ale mam dobre wyniki i nagabywanie w ten sposób na mnie niczego nie da i mnie też nie dotkniesz tym:)