Gra jest spoko grałem i przeszedłem. Po tym zdecydowałem sie kupic akcje. Oceny 74% pozytywne i na tyle bym ja w tym stanie ocenił. Kurs na dnie a spółka w najlepszym momencie od początku istnienia. Wyniki 25.09 - najlepsze w historii. Czy juz kupować nie mam pojęcia. Ja kupowałem przy 7 zł bo czułem, że to dołek, więc jak widać marny ze mnie doradca.
Gra jest jak najbardziej grywalna ale cierpi na dolegliwości gier otwartego świata w UE5 i early accessu (bo realnie to early access tylko bez tego w nazwie i ustawieniach Steam) takich jak support mniej popularnych kierownic i niedoskonałości w user experience (stąd trudności z mapowaniem klawiszy, dobieraniem przez grę nieco zbyt wysokich ustawień graficznych z automatu itd).
Przy solidniejszym sprzęcie to właściwie nie występuje, może raz, dwa na godzinę gry jest półsekundowa ścinka bo coś doczytuje.
Jak to gra UE5 ma problemy z optymalizacją. Od użytkownika gry UE5 wymagają aby dość solidnie podłubał w opcjach i pilnował ilości wolnego miejsca na dysku (gość ma 5 gb wolnego i dziwi się że zacina) oraz posiadał w miarę przyzwoity sprzęt. Jest za to naprawdę ładnie. No i samo UE5 tak realnie to nie jest jakieś super narzędzie do otwartych światów, o wiele lepiej radzi sobie z małymi ale szczegółowymi lokacjami (patrzcie np Expedition 33). Kwestia jest taka, że po prostu na razie nie ma lepszego więc to na graczach spoczywa wyposażenie się w lepszy sprzęt jeżeli chcą w takie gry grać.
Niemniej dzisiejszy gracz to maruda i zamiast sprawdzić, pomyśleć albo zapytać na Discordzie to walnie ci za to negatyw.
Gra u podstawy tj jak się jeździ i driftuje jest naprawdę spoko, gracz potrzebuje trochę skilla aby robić to poprawnie i nie każdemu to może przypaść do gustu. Ogólnie potrzebujesz chwilę przeprogramować pamięć mięśniową z innych ścigałek i gra się już przyjemnie ale jest ten moment frustracji na poczatku.
Gracze jednak marudzą na umiarkowanie ciekawą progresję oraz słabe wprowadzenie w naukę driftu przez co łatwo o gracza który sobie pojeździ, pobawi się, będzie zadowolony ale włączy się syndrom "gry jednego weekendu" bo zniechęci się na pierwszym trudniejszym wyścigu i nie ma dalszej motywacji aby kontynuować. Brak jakiegoś jasno postawionego i ogłoszonego z pompą cenu celu w stylu "Zostanę królem piratów" albo "ten gościu mi zaiwanił furę".
Brakuje trochę porządnego vibe nocnego miasta z nfs2 czy Tokyo Xtreme racer robiły to lepiej. Rural Japan ciekawi raczej weebów, w popkulturze Drift=Tokyo nocą. Może nie byłoby złym pomysłem sequel osadzić w mieście.
Manga to dobry kierunek na tanie story ale człowiekowi marzyłoby się raczej przedstawienie mangi w sposób jak mamy animację początkowa albo przynajmniej przy kluczowych momentach fabuły, inaczej nie ma to takiego ładunku emocjonalnego jak np cutscenki z NFS Underground albo Most Wanted gdzie 2 cutscenami ustawiano ci cel i motywację.
To zupełnie zmieniłoby dynamikę opowieści. Ogólnie to 7/10 to jest zasłużoną oceną bo to jest gra po prostu dobra, ale kolejne patche poprawiają grę w kierunku 8 (abstrahując od ocen steam, to taka ocena "recenzencka").
Jak by nie było nad wisłą powstał framework naprawdę solidnej ścigałki który dość łatwo i tanio może przełożyć się na kolejne ścigałki lub jako uzupełnienie innych gier (model jazdy z JDM przełożony i dostosowany do symulatora, co assetów natworzyli to ich)
- wrzesień chyba?
- wydają się w pełni skupiać na JDM i kolenych ścigałkach. Najpewniej będą produkować ścigałkę + supportować wydawniczo 1/2 średnie projekty w większym lub mniejszym wymiarze tak jak teraz JDM + Pizza Slice + Ghost Keeper. Tempo wprowadzania kolejnych patchy i kontentu mają dość dobre biorąc pod uwagę, że pod maską trwają też prace nad split screen/multi (co bardzo spowalnia powstawanie nowego contentu bo potem trzeba więcej dostosować i na bieżąco i robi się młyn). Na Discordzie jak się przywitasz to odpiszą co już jest samo w sobie więcej niż połowa spółek gamingowaych.
Gra jest git, ale nie jest hitem światowym, ale nadal jeszcze może nim zostać. Najbardziej w tym wszystkim dziwi chyba jednak mała populacja graczy chińskich biorąc pod uwagę współwydawcę.
gra JDM się kończy to niszowa drobna produkcja !! na krótki czas ><spółka nie ma pomysłu co dalej./ chce zrobić z JDM flagowy produkt !? nie wiem kto wpadł na ten doniczkowy pomysł i nie chce wiedzieć ,! tu tylko czekać kiedy prezes zgasi światło ! ,na jednej gierce się nie utrzymają !!!., to nawet dziecko wie tylko nie prezes .innych gier nie mają i kasy na następną brak !!
Dzięki Wszystkim za odpowiedzi. Bardzo mi miło, że zechcieliście odpisać, raz jeszcze dziękuję. Ciekawi mnie jak sobie poradzą, czy będzie kontynuacja, multi, wyniki, co zrobi zarząd, pewnie niedługo zobaczymy. Za wszystkie Polskie firmy 3mam kciuki.
Myślę że po raporcie trochę urosną akcje ale później kolejny dołek co najmniej 4% i po świętach duży wzrost. Także jest potencjał ale za wcześnie na świętowanie :)