• Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~W83 [46.134.170.*]
    Szanowne Akcjonariuszyki, Szanowni Akcjonariusze,

jako posiadacz >100k akcji jestem zaniepokojony absurdalnymi komentarzami kilku nicków na Forum (zapewne pod nickami są ukryte "umowy agencyjne" na kilku IP dla niepoznaki), mającymi na celu zastraszenie mniejszościowych i obniżenie poziomu zaufania do spółki.

Protektor WYGRAŁ przetarg - https://www.pb.pl/oferta-protektora-wybrana-w-przetargu-na-dostawe-trzewikow-sluzbowych-1246806

Inne źródła:

Parkiet.com (Raport bieżący nr 30/2025)
    Publikacja z 13 sierpnia 2025 roku potwierdza, że Protektor S.A. znalazł się w gronie trzech najkorzystniejszych oferentów wyłonionych w przetargu Komendanta Głównego Policji na umowę ramową dotyczącą produkcji i dostawy trzewików służbowych. Cena zaoferowana przez spółkę to 639,60 zł brutto za parę obuwia. Parkiet
    PAP MediaRoom (Biznes i Finanse)
    Również 13 sierpnia 2025 roku — potwierdzenie tej samej informacji zawarte w raporcie 30/2025, dotyczące wyboru oferty Protektor S.A. jako jednej z trzech najkorzystniejszych. PAP MediaRoom portal.
    Bankier.pl
    Serwis Bankier.pl opublikował wiadomość opartą na raporcie bieżącym nr 30/2025, potwierdzając, że Protektor S.A. został wskazany jako jeden z trzech oferentów objętych umową ramową. Cena i kwota zamówienia — 639,60 zł za parę oraz 18 750 000 zł brutto — również zostały podane. Bankier.pl
    PAP Biznes (Biznes PAP)
    Więcej szczegółów pochodzi bezpośrednio z raportu bieżącego nr 30/2025, opublikowanego 13 sierpnia 2025 roku — potwierdzenie wyboru oferty Protektor S.A. na umowę ramową z Komendantem Głównym Policji na dostawę trzewików służbowych przez 36 miesięcy. Biznes PAP
    I ponownie Portal pb.pl (Parkiet, część Giełda Biznes)
    Amplifikacja tej samej informacji ze szczegółami identycznymi jak w innych źródłach: data 13 sierpnia 2025, kwoty oraz warunki zamówienia ramowego. pb.pl 

Szczegóły:

Dnia 13 sierpnia 2025 roku firma Protektor S.A., działająca w branży produkcji obuwia, poinformowała o wygraniu przetargu ogłoszonego przez Komendę Główną Policji.

Szczegóły przetargu

Przedmiotem przetargu było zawarcie umowy ramowej na produkcję i dostawę trzewików służbowych. Umowa będzie obowiązywać przez 36 miesięcy i jest częścią długoterminowego planu zaopatrzenia polskich służb w wysokiej jakości obuwie.
    • Wartość oferty Protektora: 639,60 zł za jedną parę obuwia.
    • Wartość zamówienia: Całkowita kwota przeznaczona przez Komendę Główną Policji to 18 750 000,00 zł brutto.

Znaczenie wygranej

Udział w tym przetargu i jego wygranie jest istotnym osiągnięciem dla Protektora, ponieważ:
    1. Potwierdza pozycję firmy na rynku: Zwycięstwo pokazuje, że oferta Protektora jest konkurencyjna i spełnia wysokie standardy jakości wymagane przez służby mundurowe.
    2. Gwarantuje stałe zamówienia: Umowa ramowa zapewnia firmie stabilne źródło dochodu przez najbliższe trzy lata. Chociaż konkretne dostawy będą realizowane w ramach odrębnych umów wykonawczych, umowa ramowa jest podstawą do dalszej współpracy.
    3. Wzmacnia wizerunek: Związanie się z tak prestiżowym klientem jak Policja jest dowodem zaufania do marki i jej produktów.

UWAGA - przetarg został wygrany przez Protektora - to 100% prawda (nie dajcie się zmanipulować), ale KGP dobierze do umowy ramowej dwóch innych oferentów posiłkowych dla zabezpieczenia całościowego zlecenia na kilkadziesiąt tysięcy par (tak robią przy duzych wolumenach) - umowa ramowa określi ile dostarczy Protektor, przypuszczam, że będzie to ~ połowy całości zamówienia (Protektor jest już znany i dostarczła do KGP obuwie).

• Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~DonVito [130.255.159.*]
    Z całym szacunkiem, ale gdzie na stronie przetargu KGP jest wzmianka, że Protektor ma być głównym dostawcą obuwia w myśl tego, co napisałeś? Gdzie jest określone w piśmie KGP do oferentów, że w myśl tego, co mówisz Protektor ma być głównym dostawcą, a dwaj pozostali będą "posiłkowi".
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~W83 [46.134.170.*]
    1. Nie jesteśmy na Ty i od razu pytam - czy Pan/Pani ma choć jedną akcję PRT?

2. Kiedy na stronie KGP była taka wzmianka przy poprzednich przetargach (Ad kto jest głównym dostawcą?), które wygrał Protektor i gdzie napisałem, że Protektor będzie głównym dostawcą - wpis mówi o przypuszczeniu zamówienia ~ połowy wolumenu.
    Kolejne matactwo ze strony "kontestatora"- umowa ramowa zostanie podpisanan z danymi dostawcami, w tym Protektorem i wtedy będą wskazane ilości - w pkt 4 jn. piszę dlaczego uważam, że Protektor dostanie znaczący przydział ilościowy (~połowa...zobaczymy)

3. Protektor wygrał przetarg i będzie jednym z 3 dostawców - ESPI mówi o tym czarno na białym!

4. Dlaczego Protektor dostanie więcej niż inne firmy (moje subiektywne podejście) - wyróżnia się długą historią w dostarczaniu obuwia dla wojska i policji, a także regularnie wygrywa przetargi na dostawy dla tych formacji, co świadczy o zaufaniu do jakości ich produktów.
    FAKTY:
    W marcu 2025 r. Protektor S.A. podpisała umowę z Komendantem Głównym Policji na dostawę 3 tysięcy par trzewików służbowych o wartości ponad 1,6 mln zł brutto.
    W lipcu 2024 r. firma otrzymała kolejne (po wcześniejszych) zamówienie od służb mundurowych na 12 tysięcy par trzewików za ponad 8 mln zł brutto.

W PL mamy 4 głównych graczy:
    Protektor (głównie dostawy dla policji)
    Wojas (wojsko)
    Demar (mix wojsko - policja)
    Gregor (obuwie militarne - nie wiem kto jest odbiorcą i czy sprzedawali już do SSP)

Zdecydowanie uważam, że założenie o uprzywilejowanej pozycji Protektora pod kątem ilościowym ma uzasadnienie - jako akcjonariusz mam taką nadzieję!

Na platformie: kgpolicja.ezamawiajacy - stoi jak byk poniższe:

"Dokonano wyboru najkorzystniejszych oferty:
    Przedsiębiorstwo Wielobranżowe DEMAR Marek Dewódzki ul. Kościelna 26 42-244 Mstów Cena oferty brutto: 541,20 zł
    Gregor S.A. ul. Tczewska 1a 83-032 Pszczółki Cena oferty brutto: 552,27 zł
    PROTEKTOR S.A. ul. Vetterów 24A-24B 20-277 Lublin Cena oferty brutto: 639,60 zł"

KGP w przetargu kieruje się ceną, mimo to Protektor (najwyższa cena za parę) został wskazany jako jeden ze zwycięzców - to świadczy o zaufaniu do marki - poza tym przypuszczam, że teraz Zarząd będzie renegecjował warunki tak aby uzyskac maksymalną ilość par - w marcu 2025 zakontraktowali 3k, KGP było zadowolone, teraz będzie minimum tyle + ilość X, zobaczymy!

• Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~dr_ab [80.94.16.*]
    Dnia 2025-08-22 o godz. 09:43 ~W83 napisał(a):
    > Szanowne Akcjonariuszyki, Szanowni Akcjonariusze,
    >
    > jako posiadacz >100k akcji jestem zaniepokojony absurdalnymi komentarzami kilku nicków na Forum (zapewne pod nickami są ukryte "umowy agencyjne" na kilku IP dla niepoznaki), mającymi na celu zastraszenie mniejszościowych i obniżenie poziomu zaufania do spółki.
    >
    Przestań pisać głupoty bez posiadania podstawowej wiedzy, a tylko na podstawie swoich wizji przymulonych posiadaniem 100k akcji.

Nie tylko, że NIC nie wygrali, to ten ich raport z infem o wyborze oferty wygląda nawet na jakiś bajer dla niezbyt rozgarniętych posiadaczy akcji. Wybór oferty to jest tylko wybór oferty do dalszego postępowania, to NIE jest wygranie przetargu , na tym etapie wszyscy mogą się z tego wycofać, czyli teoretycznie można tu nawet złożyć ofertę "propagandową" tylko w celu choćby "reklamy".

No i właśnie o to chodzi i z tym się zgadzam, że poszło info mylące z ESPI, gdzie jedno zdanie świadczy o tym, że przetarg nie jest wygrany, ale ogólne info płynące z tego ESPI wpłynęło znacząco na wzrost kursu (chwilowo).

SZANOWNY PANIE W83 skkoro nie jesteśmy na TY - posiadam akcji za 20k, więc tym bardziej martwi mnie fakt, że jako leszczu przeoczyłem detale ESPI z 13 sierpnia 2025 i poszedłem za tym owczym pędem.
    Mam trochę większą kasę w tym papierze i jak Szanowny Pan wypatruje wieści ad podpisanie umowy ramowej - która jest kwestią przetrwania dla PRT.

Szanowny Panie ~DonVito, można byc rozgoryczonym ale (przepraszam za zwrot) ..."nie sra się w swoje gniazdo" - jako leszcze powinniśmy to wszyscy rozumieć.....widać jak to działa na forum...

PRT po zmianie w zarządzie (widze w tym nadzieję, nie dlatego bo to super fachowcy, ale z tego co widzę to polityczni nominaci ze struktur na Śląsku - pewnie w zmian ktoś z Lubelszczyzny zasiądzie w innej spółce na Śląsku...) będzie wygrywało przetragi i zawierało umowy ramowe, bo ten zarząd ma plecy polityczne...oby tylko managment kumał, że czasem trzeba obniżyć marże i iść na skali produkcji, a nie wysokiej marży - w PL jest mocna konkurencja (Demar, Wojas i jeszcze z 2 firmy z "plecami").

Dla mnie inwestycja w PRT to średnia perspektywa, która w Q4 2025 powinna dać dobrze zarobić.

Ryzyko jest zawsze, pytanie czy gram kasą za którą żyje, czy środkami z opcją straty...

Trzymajmy kciuki za management PRT, oby fund dobrze ich stymulował do mądrych decyzji (low margin per unit please!!!!!)

Kolejny posiadacz akcji - ile ich masz fachowcu? Masz choć jedną?

Co do braku wiedzy....zdecydowanie brakuje wiedzy, cytuje pismo KGP:

FZF – 5837/25 Warszawa, 13 sierpnia 2025 r.
    Do Wykonawców
    ubiegających się
    o udzielenie zamówienia
    Dot. postępowania prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego pn.: „Zawarcie umowy ramowej
    na produkcję i dostawę trzewików służbowych na okres 36 miesięcy” numer postępowania 82/Ckt/25/RG
    Zgodnie z art. 253 ust. 1 pkt 1) ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych
    (t.j. Dz. U. z 2024 poz. 1320 ze zm.) zawiadamiam, że w przedmiotowym postępowaniu:
    1. Dokonano wyboru najkorzystniejszych oferty:
    Przedsiębiorstwo Wielobranżowe
    DEMAR Marek Dewódzki
    ul. Kościelna 26
    42-244 Mstów
    Cena oferty brutto: 541,20 zł
    Gregor S.A.
    ul. Tczewska 1a
    83-032 Pszczółki
    Cena oferty brutto: 552,27 zł
    PROTEKTOR S.A.
    ul. Vetterów 24A-24B
    20-277 Lublin
    Cena oferty brutto: 639,60 zł

Protektor jest zwycięzcą przetargu (jednym z 3).

Trwa druga runda negocjacji po przetargu - każda z firm ma przedstawić cenę finalną widząc kontrofertę konkurenta - tutaj zakładam, że nowy zarząd wykarze się, bo PRT potrzebuje kapitału.

Nie wiem jak z wiedzą handlową po stronie "oponenta" (skoro wg tej osoby PRT "NIC nie wygrało" do tej pory - wygrało i jest w kolejnej rundzie neg. handlowych), ale z kutlurą i wychowaniem jest kiepsko - zalecam szkolenie!

I tak mam prawo tutaj pisać jako posiadacz akcji, po to jest to forum.

no ok. Tak jak pisałem - mam symboliczny pakiet 20k. Nie jestem żadnym naganiaczem. Mam wątpliwości po prostu co do niezaprzeczalnego sukcesu tego postępowania przetargowego dla Protektora i wolę raczej myśleć realnie niż widzieć wszystko w różowych barwach.
    Możesz podać link do tego infa?
    Całe postępowanie jest tutaj.

https://kgpolicja.ezamawiajacy.pl/pn/kgpolicja/demand/notice/public/168040/details?folder=0001&

Patrzmy na bezpośrednie źródła a nie jak polscy dziennikarze, którzy kopiują ESPI.
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~saruman [89.25.240.*]
    Czyli reasumując;
    Protektor nie wygrał tego pretargu (przeszedł jedynie do drugiej tury); oferta PRT jest dopiero na 3 pozycji (najwyzsza cena).
    Tak naprawde nie wiemy jak cały przetarg sie zakończy, ale w najgorszym scenariuszu PRT może być pomocniczym dostawcą z najmniejszym zamówieniem.

Dnia 2025-08-22 o godz. 12:12 ~saruman napisał(a):
    > Czyli reasumując;
    ......

Tak, PRK nie wygrał, bo tu jeszcze nikt nie wygrał, ale przeszedł do drugiej tury. Odrzucili tylko firmę, która nie wpłaciła wadium, czyli prawdopodobnie to było główne kryterium selekcji na tym etapie. Oceniając punktację, to PRK jest praktycznie tu bez szans.
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~DonVito [37.31.44.*]
    Dodam jeszcze, że w warunkach procedury maksymalną liczbę uczestników (czytaj wykonawców) wskazano jako trzech. Może zatem PRT coś skubnie ale na pewno nie całe 18 baniek jak wszyscy to zrozumieli.
    Czyli, tak jak pisałem, nic nie wygrali, a raport, a zwłaszcza jego tytuł, można uznać za podkolorowany. Po wpisach na forum można się tylko domyślać w jakim celu jest w nim ten koloryt.
    tak. mało tego w myśl artykułu 239 ust. 2 ustawy pzp przywołanej w piśmie "there can be only ONE"
    W mojej ocenie to wygląda na to, że kasa w spółce jest pustawa, a żeby przetarg wygrać to trzeba mieć jego zabezpieczenie finansowe i tu może być problem. Właściciel musi skombinować kasę, więc robi co może bo zależy na utrzymaniu kursu ( co jest logiczne), z uzyskaniem pożyczki jest pewnie tam krucho, a uzyskanie kapitału z emisji akcji im nie wypaliło.

Główny wlaściciel może pozyskać zastrzyk finansowy dla spółki, ale zapewne sprzedając przy tym część swoich akcji.
    I pod to chyba można w to inwestować .... ale nie jestem pewien czy to jest już dobry moment na wejście, zważywszy na to, że nie było chętnych na nową emisję, ale nie wiem jaka była tam sugerowana cena emisyjna.
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~LESZCZ [37.47.199.*]
    To jest momen na wyjście że spółki że strata przynajmniej optymalizację podatkowa można zrobić.
    Ktoś tu gdzieś pisał, że właściciel mógł sprzedawać ostatnio akcje aby akcjami dać odprawę dochodzącym członkom RN, jeżeli tak jest to będą nimi sypać. Nie jest to jakaś porażająca ilośc ale, bez obrony, kurs może uwalić.
    Spółka jakąś tam ma historię i markę ale zarządzanie chyba jest tam tragiczne, bez dofinansowania to może .... być jej ciężko.
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~Rambo [91.94.117.*]
    Albo celowo sprzedali troszkę żeby osłabić wizerunek, zebrać po taniości na słupy, a po podpisaniu umowy w ramach podpisanej umowy ramowej kurs wybije na ATH
  • Re: Protektor sytuacja 22.08.2025 Autor: ~Rtn [5.173.83.*]
    Wiadomo że na słupy to sprzedają, przecież ulica tego nagle nie zbiera
[x]
PROTEKTOR 3,75% 1,25 2025-11-28 16:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.