• info ze stockwatch Autor: ~SprzedałemWszystko [188.143.37.*]
    "W II kwartale 2025 roku zysk netto miedziowego giganta spadł o prawie 61 proc. do 250 mln zł, co było wynikiem wyraźnie słabszym od prognoz (315 mln zł). Skorygowana EBITDA spadła o 10 proc. do 2,374 mld zł, ale był to wynik o 6 proc. lepszy od rynkowych oczekiwań i lepszy od najbardziej optymistycznych przewidywać analityków. Inwestorzy dostali więc obraz spółki, która wypracowuje solidną EBITDĘ, ale jednocześnie utrzymuje się duża presja na wynik netto. Niestety ta presja będzie dalej się utrzymywać, więc raczej wyniki nie stanowią dużej zachęty do kupna akcji"

i co naganiacze na wzrosty???

100 zł tutaj coraz bliżej
  • Re: info ze stockwatch Autor: ~Rr [91.94.29.*]
    Kurs wzrośnie Zobaczysz . Za tydzień będzie atakować 140 zł .

Zysk był slabszy tylko przez roznice kursowe.
    W drugiej. Połowie roku będzie więcej wydobycia i zarząd spodziewa się lepszych zyskow
  • Re: info ze stockwatch Autor: ~mk [78.30.103.*]
    Dnia 2025-08-21 o godz. 19:14 ~Rr napisał(a):
    > Kurs wzrośnie Zobaczysz . Za tydzień będzie atakować 140 zł .
    >
    > Zysk był slabszy tylko przez roznice kursowe.
    > W drugiej. Połowie roku będzie więcej wydobycia i zarząd spodziewa się lepszych zyskow

Zapaść KGHM-u rozpczęła soę po wprowadzeniu ETS-u i drastycznego wzrostu ceny energii elektrycznej. Cena energii jest kluczowa dla tej spółki. Ja byłem w KGHM-e z wycieczką szkolną. Widziałem jak wygląda flotacja i wytważanie katod. Widziałem, że każy atom miedzi elektrolitycznej tam produkowanej, przepływa przez elektrolit i osadza się na katodzie. Spróbujcie w domu wykonać doświadczenie z elektrolitycznym miedziowaniem jakiegoś przedmiotu metalowego. Zobaczycie ile prądu potrzeba na osadzenie cieniutkiej, mikronowej warstwy. W głowie się normalnie nie mieści ile energii elektrycznej potrzeba do wyprodukowania katody, która waży chyba kilkadziesiąt kilogramów. A ile na tysiące ton! Potrzeba na to energii, która stanowi kilka, albo nawet kilkanaście procent zapotrzebowania na energię całej Polski. Bez zlikwidowania ETS-u i bez zaprzestania dotowania energii odnawialnej (co wprowadzają już USA pod rządami Trumpa) nic się nie da zmienić w KGHM-ie na lepsze. Ja nie wiem, czy uda się zwiększyć wydobycie, bo rejony wydobycia są już bardzo odległe od szybów. Nawet, jeżeli uda się je zwiekszyć, to koszt bedzie rósł lawinowo. Nie można też zakładać, że dolar jakoś znacząco urośnie. Może raczej spadać w związku z obniżaniem stóp procentowych w Ameryce. Ja nie będę się sprzeczał, czy będzie 140 zł, czy nie będzie. Jeśli są tacy inwestorzy, którzy uważają, że KGHM zwiększy zyski i na przykład wypłaci dywidendę, to niech kupują, Ja nie jestem optymistą. Jedyna nadzieja dla KGHM-u to zmiana władzy, na tę, która będzie potrafiła obniżyć cenę energii elektrycznej.
  • Przeczytajcie koniecznie ten LiNK Autor: ~Karol_I_the_King [78.30.103.*]
    https://www.msn.com/pl-pl/polityka/rz%C4%85d/wida%C4%87-wyra%C5%BAny-zwrot-ku-stabilnej-energii-polska-dzia%C5%82a-wbrew-trendom/ar-AA1KXXDj?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=cff4758a06bb4d8295d4ce1a932da684&ei=29

Przekonacie się, że to o czym piszę od dawna to nie są żadne moje wymysły. Zmiana jest koniueczna, żeby uchronić Polske przed katastrofą!
[x]
KGHM 7,95% 380,00 2026-05-13 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.