Dnia 2025-08-21 o godz. 19:14 ~Rr napisał(a):
> Kurs wzrośnie Zobaczysz . Za tydzień będzie atakować 140 zł .
>
> Zysk był slabszy tylko przez roznice kursowe.
> W drugiej. Połowie roku będzie więcej wydobycia i zarząd spodziewa się lepszych zyskow
Zapaść KGHM-u rozpczęła soę po wprowadzeniu ETS-u i drastycznego wzrostu ceny energii elektrycznej. Cena energii jest kluczowa dla tej spółki. Ja byłem w KGHM-e z wycieczką szkolną. Widziałem jak wygląda flotacja i wytważanie katod. Widziałem, że każy atom miedzi elektrolitycznej tam produkowanej, przepływa przez elektrolit i osadza się na katodzie. Spróbujcie w domu wykonać doświadczenie z elektrolitycznym miedziowaniem jakiegoś przedmiotu metalowego. Zobaczycie ile prądu potrzeba na osadzenie cieniutkiej, mikronowej warstwy. W głowie się normalnie nie mieści ile energii elektrycznej potrzeba do wyprodukowania katody, która waży chyba kilkadziesiąt kilogramów. A ile na tysiące ton! Potrzeba na to energii, która stanowi kilka, albo nawet kilkanaście procent zapotrzebowania na energię całej Polski. Bez zlikwidowania ETS-u i bez zaprzestania dotowania energii odnawialnej (co wprowadzają już USA pod rządami Trumpa) nic się nie da zmienić w KGHM-ie na lepsze. Ja nie wiem, czy uda się zwiększyć wydobycie, bo rejony wydobycia są już bardzo odległe od szybów. Nawet, jeżeli uda się je zwiekszyć, to koszt bedzie rósł lawinowo. Nie można też zakładać, że dolar jakoś znacząco urośnie. Może raczej spadać w związku z obniżaniem stóp procentowych w Ameryce. Ja nie będę się sprzeczał, czy będzie 140 zł, czy nie będzie. Jeśli są tacy inwestorzy, którzy uważają, że KGHM zwiększy zyski i na przykład wypłaci dywidendę, to niech kupują, Ja nie jestem optymistą. Jedyna nadzieja dla KGHM-u to zmiana władzy, na tę, która będzie potrafiła obniżyć cenę energii elektrycznej.