Jak się zakończyło? Wiedzą wierzyciele z pełnym dostępem do Krajowego Rejestru Zadłużonych, wiedziałby też zarząd którego nie ma, bo nikt nie chce wziąć odpowiedzialności za to co benek nawywijał. Wniosek o powołanie kuratora został uzupełniony zgodnie z wezwaniem sądu, następnie 19 sierpnia sąd wezwał wnioskodawcę (BPW) do wpłacenia zaliczki 5.000 zł na koszty działania kuratora. Czy to krok ku temu żeby winni zaniedbań oglądali świat przez kratki, bo wierzyciele nie widzą szans na odzyskanie pieniędzy?
Kurator jest niezbędny do tego, żeby zarządzać majątkiem spółki, bo nie ma Zarządu. Tak więc twój wywód o tym, że powołują kuratora, bo nie ma szans na odzyskanie pieniędzy jest jednak trochę nielogiczny.
A zarządu nie ma dlatego, że dzięki temu sąd umorzył sprawę w sprawie nakazu sporządzenia raportu za 2022 rok. Podejrzewam, że to to jakaś zagrywka żeglarza i jego kliki żeby nie było podstaw prawnych o oskarżenie go o poświadczanie nieprawdy w raportach kwartalnych.
Niestety jak widać w polskim prawie interesy akcjonariuszy, którzy nie mogą operować papierem ze względu na brak tego raportu, są na ostatnim miejscu. Teraz pytanie czy jak będzie kurator, to można znowu złożyć wniosek o nakaz sporządzenia tego raportu? Kurator już nie ma żadnego interesu w chronieniu byłego prezesa, więc może w końcu byśmy się go doczekali. Wolałbym jednak sprzedać akcje na giełdzie, nawet za grosze, niż robić to na umowę cywilną.
Przecież gdyby w spółce był majątek pozwalający na realizację układu czy zrobienie porządków z raportami, to już dawno powołany byłby nowy prezes. W przypadku YBS (dawne Yellow Boson) czy prawie upadłego Mr. Hamrburger S.A. tak zrobił Górski i w drugim przypadku nawet notowania już wróciły.
To na jakiej podstawie sąd zatwierdził układ, skoro żadnego majątku nie było?
Pytam autentycznie z ciekawości jakie masz argumenty, bo ja już kilkukrotnie widziałem jak sady odrzucały układ w przypadku braku majątku w spółce, no bo jedną z przesłanek jego odrzucenia jest m.in. brak możliwości jego wykonania.
A znasz spółkę, która ma majątek żeby wyjść z tarapatów, ale prezes dostaje w lutym wyrok 10 lat zakazu prowadzenia działalności gospodarczej i przez ponad pół roku nie da się obsadzić nikogo na jego miejsce? Jak spółka bez organu reprezentacji ma realizować układ, nawet nie wiemy czy postanowienie o jego zatwierdzeniu jest prawomocne?
Kurator jest po to, żeby realizować układ, bo w przypadku braku zarządu nie ma ciała odpowiedzialnego za jego przeprowadzenie. Dlatego wierzyciel wystąpił o jego powołanie ergo liczy na to, że zapisy układu będą realizowane.
A sąd nie odrzucił układu pomimo wniosku US, co o czymś też świadczy m.in. o tym, ze widzi możliwość jego przeprowadzenia - to tak na marginesie. Jakby było tak beznadziejnie jak piszesz, to z układu byłoby nici. Nie wiem czy śledziłeś postepowania sądowe, ale na 6 czy 7 giełdowych spółek w podobnej sytuacji tylko dwie - w tym Minutor - dostały decyzję o zaakceptowaniu układu, a pozostałe musiały ogłosić upadłość
Jak dla mnie to jest jednak dosyć logiczny ciąg zdarzeń. A czemu nie powołują zarządu to już jest ich słodka tajemnica. Podejrzewam, ze ma to związek z raportem. Jak napisałem wyżej - sąd umorzył postępowanie w sprawie przymusu przygotowania raportu za 2022 rok w związku z brakiem zarządu.
Pomijam już, ze te rozważania nie mają za bardzo sensu i to dyskusja akademicka - bo co nam za różnica czy jest majątek czy go nie ma skoro akcji nie ma w obrocie? I tak nie mamy na nic wpływu tylko możemy czekać ze swoimi akcjami albo na rezurekcję albo na ostateczną plajtę i usunięcie z giełdy. Jak rozpoczną postępowanie upadłościowe, to i tak będziesz miał i tak czas na sprzedaż akcji na umowę cywilną, żeby zrobić sobie stratę.