Zakładam nowy wątek, żeby śledzić liczby i dyskutować na ich temat. Proszę tutaj nie pisać o cenie akcji.
Dzień się jeszcze nie skończył, ale jest w końculiczba followersów na Steam DB: 3783 vs 737 w pierwszy dzień dla GR2.
#514 w steam top wishlists.
Na korzyść Valor Mortis jest to, że zostało ogłoszone na Gamescom, a GR2 na PlayStation Showcase (grą nie od Sony trudniej się przebić), ale GR2 był sequelem bardzo udanej gry ze sporą społecznością.
Z GR1 nie porównuję, bo mało kto znał wtedy to studio i ogólnie liczby na Steamie 6 lat temu kręciło się o wiele mniejsze i dopiero gameplay trailer rok później rozruszał liczby.
Lords of the Fallen (2023) też startował na Gamescom i miał 2734 followersów, a marketing tam był igła i trailery były świetne (reveal trailer używał licencjonowanej muzyki - Mother zespołu Danzig).
Bedę też porównywał z Lies of P, ale przed premierą, bo mieli bardzo skromny początek. Chciałoby się też porównać z Tainted Grail (inną Polską grą) ale tam wrzucili trailer na partyzanta, a potem był early access.
Na stronie OML na X napisali, ze w ciagu DOBY zapisalo sie 35 TYSIECY ludzi do testow gry! Nie mam pojecia, czy to duzo, czy malo, ale chyba robia zasiegi
Dnia 2025-08-20 o godz. 20:13 ~Smarekxy napisał(a): > Na stronie OML na X napisali, ze w ciagu DOBY zapisalo sie 35 TYSIECY ludzi do testow gry! Nie mam pojecia, czy to duzo, czy malo, ale chyba robia zasiegi
Trudno powiedzieć, ale wydaje się to na prawdę dużo. Rzadko widziałem, żeby ktoś podawał liczbę chętnych. Peak z playtestów też jest mało miarodajny, bo jak mają dużo ochotników, to mogą zaprosić tylko część. Wiele ludzi się od razu wyloguje, jak im wywali grę do pulpitu albo przez bugi, co jest normalne przy pre-alpha. Ale będzie co analizować, jak podadzą jakieś statystyki jak np. mediana czasu gry. Dużo zależy od tego, co tak na prawdę udostępnią do testowania, jak duży kawałek gry i na jak długo.
"Czas potrzebny na przejście gry Star Wars: Knights of the Old Republic II - The Sith Lords (KOTOR 2) zależy od stylu gry. Skupiając się na głównym wątku fabularnym, zajmuje to średnio około 30-35 godzin, natomiast ukończenie gry w 100%, czyli z odkryciem wszystkich aspektów i zadań pobocznych, wymaga około 53,5 godziny"
To z google zdobylem. KOTOR2, czyli RPG z wielorakim rozwojem postaci i roznymi wątkami pobocznymi.
Z drugiej strony - przejscie Star Wars Force Unleashed zajmuje ok 8 godzin. A jedno u drugie to byly swiatowe hity. No i czy czas przejscia gry ma sie jakos do hype'u?
Dnia 2025-08-21 o godz. 22:11 ~Arek napisał(a): > Orientacyjny czas przejścia gry, to +/- 15 godzin
GR1 i GR2 miały średnio 7 i 8h, VM ma być dłuższy, ale to nadal nie są gry z otwartym światem, endgejmem i tysiącem znaków zapytania jak np. w Wiedźminie 3. Typowe gry do speedrunowania. https://howlongtobeat.com/game/69898 https://howlongtobeat.com/game/97766
Wiadomo, że czas przejścia zależy od stylu gry, skilla i czy ktoś chcę ją ukończyć na 100%, albo nawet przechodzić kilka razy w różny sposób. Jak to będzie metroidvania, to zachęca do eksploracji i wracania do wcześniejszych lokacji, pewnie będzie sporo opcjonalych rzeczy i znajdziek, ale to nadal zamknięta forma. W którymś wywiadzie niedawno wspominali, że lokacja z demo jest najbardziej liniowa, bo to tutorial.
#367 w top wishlists na Steam w niecałe 3 doby. Piękny start. Trzeba gonić gry z top 200, bo tam się zaczyna robić poważnie. Potrzebują kolejnego marketingowego kopa, bo wiele gier budowało swoje wishlisty przez kilka miesięcy a nawet lat. Będzie PAX East i może jakiś nowy trailer, a potem playtesty. Zobaczymy gdzie będziemy pod koniec września.
Myślę, że nie w tym roku, bo Kronos ma niedługo premierę i to mu bardzo mocno podbije wynik we wrześniu (często jest +50, nawet +100% dwa tygodnie przed premierą i po też spory up, jak gra dobra). Ale spokojnie, wygląda na to, że jesteśmy w innej lidze niż Kronos. Oni zbierali 10k dokładnie 6 miesięcy.
200-300k dla gry AA w tydzień to już dobry wynik dla popularnych gatunków gier. Akurat nie mam żadnych notatek jak startowały różne soulslajki na YT. Nioh 3 w 2 miesiące (04.08) zrobił 471k. Wynik VM robi ogromne wrażenie, bo to nowa marka, z małym budżetem marketingowym. Trailer GR2 nabił tylko 466k w ponad dwa lata.
Bart dzięki. Kozak robota z Twojej strony. Widać stabilny przyrost folkowersow, choć już naturalnie się wykres wypłaty,cza, co jest oczywiste wraz z odległością od eventu na osi czasu. PAX powinien dać kolejny strzał adrenaliny i nowe tchnienie krzywej na wykresie. Zwiększy to na pewno dynamikę przyrostu.
Dzięki za miłe słowa. Racja, że krzywa się wypłaszcza, dlatego nie będę robić updatów codziennie. Liczba followersów powinna rosnąć skokowo przy różych eventach, trailerach, jak zaczną streamować duzi gracze, itp. Od trailera spowolniło, ale teraz może znowu przyspieszyć podczas PAX (co już widzę na innej stronce, ale poczekam, aż będą dane na steamdb). Myślę, że największy przyrost w tym roku będzie podczas playtestów (i chwilę przed i po), zależy ile będą trwały i co dadzą do przetestowania. W wywiadzie w Trójce Szymon mówił, że mogą zrobić więcej playtestów.
Na Twitterze OML skontaktowało się w poście z jedną znaną streamerką, która chciała dostać zaproszenie na playtesty. iekaew, czy pozwolą streamerom pokazać jakieś nowe elementy rozgrywki czy tylko będą strimować to, co już udostępnili na gamescom