W cenie jednej elektrowni atomowej mielibysmy 2 elektrownie weglowe w technologii IGCC z wychwytywaniem CO2. Budowa takiej elektrowni 4-5 lat w odroznieniu do atomki 8-10 lat przy bardzo dobrych wiatrach. Energia z takiej elektrowni bylaby TANSZA od energii z elektrowni atomowej, a zasilanie byloby z polskiego wegla zamiast uranu ktorego nie mamy. Jedyne co to czas zycia elektrowni atomowej jest znacznie dluzszy. W wolnej chwili bede staral sie napisac prosty list do parlamentarzystow lub prezydenta Nawrockiego.
Za pieniądze wydane na Ostrołękę mielibyśmy zaczętą pierwszą , nie było by odpadów promieniotwórczych a i ślad węglowy dla środowiska byłby mniejszy jak z przereklamowanych wiatraków
Może fani ryszego nie zauważyli że staliśmy się tanią montownia dla junijnego przemysłu i rynkiem zbytu dobrze że jaro z kotem odwrócili trochę tę chorą zasadę
Jak Wam pisałem wcześniej że banda ryżego pod każdym względem to nieudaczniki a jeszcze gorsi partia socjalistów ludowych to same przekręty i jak ma być dobrze bezpartyinym
Ukraina wyjdzie nam... bokiem coś mnie martwi cisza ze strony medialnej powinniśmy wchodzić w dobry okres a za tym powinny iść dobre informacje a tu cisza coś tu śmierdzi
Stracą tereny, stracą kontrolę nad kopalinami, stracili sporo żołnierzy, stracili oligarchów z kasą. Będą teraz żebrać o jak największą pomoc materialną
No..., a jak statkowa kotwica nieznanego sprawcy po rurociągu Baltic Pipe się przeciagnie, to juz całkiem dla wegla bedzie wesoło ! Nic tylko wiatraki stawiać, przy kazdym dom ( do 100 m, żeby łopatą nie trafił jak mu odpadnie), i na nocną fotovoltaike postawić ( zasilana światłem księżyca i gwiazd). Pomyśleć, że jakby tak zabłąkany szahid przypadkiem w stacje pomp gazowych trafił, to już całkiem dobrze na wojenke jestesmy przygotowani dla przeciwnika. Jeden obiekt, jedno działanie i energetyka w całym kraju wyłączona. Wróg się cieszy z rozwoju sytuacji, bo elektrocieplowni węglowych 1 pociskiem lub torpedą nie załatwisz. Jak sądzicie, czy prezydent NewRocki da radę odwrócić to szaleństwo ? Jestem sceptykiem, chociaż wiem, że prezydent bardzo by chciał.
Warto się zastanowić która tak naprawdę energia jest czysta i której wytworzenie pozostawia większy ślad węglowy - wnioski mogą być zaskakujące no ale cóż miało być górnictwo zdlamszone i będzie szkoda tylko że refleksje przyjdą za późno bo łatwo się likwiduję a gorzej uruchamiania