• ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~varcia [89.64.87.*]
    spokojnie bez szalenstwa
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: rr-1 [157.25.102.*]
    skad takie mnożniki wziąłeś??? spółkibardzo podobne do pepco to Tokmanni; B&M - te spółki mają EV/EBITDA około 6.
    Pepco bazując na wynikach za 6 mies (pomnożone przez 2 dla prostego zannualizowania) ma EBITDA 880 mln E (już bez poundland) oraz zadłużenie netto 1 600 mln E
    zatem wartość pepco to 3,7 mld E czyli okolo 15,8 mld zl.
    kapitalizacja pepco na dzis to 12,7 mld zl - potencjal wzrostu okolo 20%... i jest to mozliwe do zrealizowania przy pokazaniu pozytywnych wynikow lfl oraz marzy EBITDA -> to powinno zmienic sentyment wobec spolki i dac szanse na to aby zmniejszyc dyskonto z jakim jest handlowana...
    oczywiscie gielda w krotkim okresie jest nieefektywna wiec sila rozpedu (i naiwnej ulicy) nie wykluczam wzrostu ponad owe 20% do np okolo 30 zeta... i to na tyle czego bym sie spodziewal do polowy przyszlego roku. a potem moze jeszcze jakis dodatkowy wzrost jak IBEX bedzie sprzedawal swoj pakiet - tzw premia za kontrole... moze jakies kolejne 10%?
    no chyba ze masz jakies inne porownywalne spolki do pepco czyli dyskont sprzedajacy wyroby niskiej jakosci za niska cene?
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~varcia [89.64.87.*]
    opieram się na wynikach i prognozach, ebitda ma przekroczyć 1 mld euro, a zadłużenie netto? sprawdź lepiej ile jest:)
    sprawdzalem w ostatnim raporcie za 6 mies. (str 20 tego raportu - a wlasciwie wprowadzenia do raportu w jez polskim ;)), jest to glownie leaasing dlugoterminowy (kwota 1 mld E)
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~varcia [89.64.87.*]
    leasingu nie licz do zadłużenia bo to jest skapitalizowany wynajem powierzchni :) zajrzyj do MSR
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~Hehe [31.0.125.*]
    A propos "dyskontu sprzedającego rzeczy niskiej jakości po niskiej cenie". Cóż, w handlu, poza sklepami ekskluzywnymi sprzedaje się co do zasady po niskiej cenie;) Generalnie też, co ciekawe, jakość rzeczy z Pepco określana jest często jako: "zaskakująco dobrej jakości" (rozumiem, że wyższej niż kupujący się spodziewał).

No i chyba nie chcesz powiedzieć, że np. LPP należy się premia bo ma swoje marki - bo chyba nie chcesz powiedzieć, że ludzie chwalą się chodzeniem w Reserved, Croop, czy Sinsay?;)
    to że wg ciebie jakaś marka nie jest fajna nie oznacza że nie ma ona swoich wielbicieli... tak - posiadanie wlasnych marek zwieksza w mojej ocenie wiarygodnosc i stablinosc biznesu a co za tym idzie wycena jest relatywnie wyzsza niz no name...
    na rynku sa dyskonty ktore charakteryzuja sie niska cena i jakoscia adekwatna do tejze ceny, sa tez sklepy sprzedajace towary w wyzszej jakosci i za troche wyzsza cene - ale caly czas ta cena jest nizsza niz top marek uchodzacych dzieki swojemu marketingwi za TOPowe ;)

no ale coz - te rzeczy o ktorych rozmawiamy nie sa skodyfikowane w postaci ustawy tudziez innego dokumentu wiec rzeczywiscie ciezko to odniesc do 'sztywnego wzorca'....

ja osobiscie podalem uproszczone argmentarium przemawiajace za wycena jakiej sie spodziewam, detaliczny model jest nieco bardzioej skomplikowany ale dramatycznie nie pokazuje innej wartosci :)

ale coz - kazdy z nas ma swoj model wyceny pepco i swoje argumenty - ja czytam tutaj wpisy typu "40 zeta juz za chwile" i szukam jakis argumentow - niestety ich nie znajduje - staralem sie sprobowac przeniesc poziom dyskusji na nieco inny level ;)
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~Hehe [31.0.125.*]
    I bardzo dobrze, dzięki!

Ja się nawet z Tobą generalnie zgadzam co do toku myślenia. Przyjmuję jedynie nieco inne założenia. Bo wydaje mi się, że przyjmujesz scenariusz: będzie tak jak jest, +ew. mały tunnig lfl i marży. A co jeśli sieć będzie się rozwijać szybko (nowe sklepy, w tym. ew te w Ukrainie), a co jeśli szort skłiz, a co jeśli będzie wezwanie z premią 40%, a nie 10%?

Krótko mówiąc ja to widzę tak:
    a) scenariusz zły (złe wyniki) - 10%
    b) scenariusz średni (rozwój, ale bez szału) - 30%
    c) scenariusz dobry (rozwój z lekkimi pozytywnymi akcentami) - 40%
    d) scenariusz super (duże pozytywne zaskoczenie) - 20%
    ja mysle że scenariusz z delikatnym (około 3--4%) wzrostem lfl i utrzymaniem marży ebitda to na ten rok obrotowy jakies okolo 80-90% prawdopodobienstwa - wg. przemawiaja za tym wyniki samego pepco do tej pory jesli chodzi o lfl i ebitda, nie bardzo widze w efekcie jakich dzialan podjetych przez spolke sprzedaz mialaby szybciej rosnac lub koszty mialyby istotnie spadac w relacji do wolumenu sprzedazy...
    jak dla mnie wazne beda wyniki 4q tego roku kalendarzowego (czyli 1q kolejnego roku obrotowego pepco) oraz poczatek przyszlego roku - utrzymanie pozytywnych tendencji wzrostu lfl oraz nie pogorszenie marzy ebitda to bedzie dobry prognostyk przed podjeciem negocjacji z inwestorem majacym przejac siec... mysle ze jak do tego czasu uda sie zakonczyc wojne w UKR to sentyment do rynkow dawnych demoludow wzrosnie bo zmniejszy sie ryzyko polityczne a potencjal wzrostu w tych krajach jest ogromny - i wtedy premia za przejecie pakietu kontrolnego w firmie majacej dobra pozycje w tych krajach moze byc duza :)
    ale to wymaga aby wojna zakonczyla sie w ciagu 2-3 mies tak aby rynki odbudowaly zaufanie do stabilnosci i bezpieczenstwa regionu...
  • Re: ebitda ponad 1 mld euro to wycena 6-7xebitda Autor: ~Bartłomiej [37.109.33.*]
    22 zaliczone i co ważniejsze obronione! To ważny moment dla kolejnego sygnału. Jutro rakieta.
[x]
PEPCO 1,78% 20,27 2025-09-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.