Na dzień dzisiejszy brak jest podstaw do przeceny wartości akcji spółki,Osiągniety wynik netto za IV kw w wys, 1 mln. zł nie jest żadnym miernikiem kondycji finansowej społki.Na powyzsze złożyło się m,in. rozliczenia między wartością zakupioną a rynkową podmiotów przejętych /wartość ujemna/.Można na tym zyskać lub trochę stracić,Na osiągany zysk mają również wplyw tzw. odpisy , które w przypaku braku potrzeby realizacji celów odpisy te są rozwiązywane i zaliczane do zysku netto. Czy kos pamieta sytuację ze spólką Grupa Onet, Przez dłuższy czas spółka ta wykazywała same straty w wysokosci 15 mln. zl, a powodem tego byly wysokie odpisy ,kóre po jakims czasie zostały rozwiązane a cena akcji zaczeła bardzo rosnąć, Nieraz jest tak , że wykazana strata o niczym nie świadczy , ponieważ trzeba mieć wiedzę skąd ona się wzieła.W/g mnie cena akcji spółki dzisiaj powinna wynosić co najmniej 15 zł i dziwie się . że tak tanio niektórzy akcje oddają.
przyczyna wedlug mnie jest podobna jak przy konsolidacji po spadku z 8 na 7 zeta. Ab jest wzglednie malo plynna spolka. Stad spekulanci windujacy szybko kurs wola nie przetrzymywac jej w portfelu. Po wzroscie w okolice 14 przegrzala sie. Mial miejsce skup akcji przed odtajnieniem rekomendacji. Ostatnio byly realizowane zyski i stad wzmozona podaz. Wedlug mnie jest to jedna z lepszych spolek do handlu na gpw, gdyz ryzyko zejscia w dol (ponizej 11) jest praktycznie zerowe. Nie wiadomo czy i kiedy spolka zacznie byc notowana z porownywalnymi do konkurencji wskaznikami (szczegolnie C/WK). Martwi mnie jedynie spadek zysku operacyjnego w Kwartale IV R.O. (kwiecien- czerwiec) w porownaniu do zeszlego roku. Ciekawe czy poznamy przyczyny spadku przychodow ATC. Mozliwe iz nie jest to wcale negatywna tendencja a raczej nalozenie sie sezonowosci i polityki firm wobec kryzysu
nie rozumiem tych co sprzedają... czym się kierują??? ja zawsze takie okazje wykorzystuje żeby dokupić o ile ma za co, i tak właśnie zrobiłem dzisiaj. Rozumiem gdyby to była jakaś zła info dotycząca kondycji spółki, albo gdyby prezes sprzedawał ale fundusz?!?! Przecież tam pracują tacy znawcy tematu co wchodzili na samej górce podczas ostatniej hossy, nie wspominając juz o tym że PKO zmniejszyło tylko zaangażowanie o trochę ponad 1%, i nie wiadomo czym się kierowali, bo raczej nie kiepskimi perspektywami dla tej perełki!! ludzie myślcie!
Wypada podziekowac PKO TFI za sinansowanie zakupu ATC. Zadanie :Płacili 26 zł/ walor sprzedali za 12,20 (kto stał za odbiorem). Jaka stope zwrotu z inwestycji osiagneli zarzadzajacy:). Tym bardziej tego wyjscia nie rozumiem, iż brak jest chyba drugiej tak konsekwetnie i racjonalnie rozwijajacej sie spolki jak AB.
Stopa pribor 1m w ktorej abpl ma szacunkowo polowe zadluzenia skonsolidowanego wynosi obecnie 1,56 i spadla od poczatku roku z 3,18 (2 stycznia). Dodajac do tego nieznaczna marze, abe finansuje sie najtanszym dlugiej wsrod swojej konturencji a i podejrzewam jest w gronie liderow wsrod wszystkich spolek. Uwzgledniajac spadek zadluzenia na koniec polrocza o ok. 40% (nie pamietam dokladnie) implikuje to bardzo niskie koszty odsetkowe a zatem wiekszy zysk z tego tytulu w kolejnych kwartalach w porownaniu z analogicznymi okresami lat ubieglych.
jednego nie rozumiem, pko sypie ok ale dlaczego nie dogadali sie ze spolka nie opchneli im tego do umorzenia? wszyscy byli by zadowoleni, a tak od 14 zl robia spadki
w ramach skupu mogą zbierać podczas sesji nie więcej niż 50% średniego dzienego wolumenu. skupu nie widać, więc może zarząd uznał,m że gotówka sie przyda na iny cel (np. przejęcie). pko też nie "sypie" zbytnio. gdyby sypali ulicy na podaży stałyby codzień jakies grubsze batony, a tu poza kilkoma wiekszymi wymianami ruchu nie widać. drobnica tez juz przestała oddawać i papier wygląda na mocno wyprzedany. o ile fund nie zacznie wystawiać batonów nawet niewielki popyt może ładnie ruszyć kursem.
Zgadzam się z przedmówcą takie obroty nagle z zaskoczenia a kurs idzie w górę czyli są kupujący zresztą c/wk jest na poziomie 0.7 podczas gdy konkurencja z tej branży (IT dystrybucja) ma ten wskaźnik już 1-1.2. AB ma co nadrabiać! ASBIS ma zbliżone c/wk ale w tym roku stawiam na AB ponieważ działają głównie w Polsce a nasza gospodarka ma się nieźle natomiast ASBIS działa na terenie wielu gospodarek dotkniętych kryzysem (Ukraina chyba największy spadek pkb ok 15% w tym roku spośród krajów na rynakch których działa ASBIS) i tu większe wzrosty mogą być w 2010...
Tak myślę.. Siedzę na AB od stycznia 2009 szkoda ze nie wszedłem wtedy na większą kwotę ...
Obroty niby większe, ale zwracam uwagę na dwie transakcje - jedna za 40000 papiera a druga 30000, fajnie zakończyliśmy wzrostem , może cos się z tego urodzi,
pozdro
będzie ok. na 7zł była podobna kiszonka i warto było przeczekać. gdyby nie info o pko już by było dawno po korekcie. realna wartość spółki w przeciwieństwie do kursu ciągle rośnie: http://www.ab.pl/prasa_read.html?id=9332
pozdro