Użyłem analizy głębokiej w GPT 5, wskazałem różne źródła i sytuację z rozmowami w sprawie zawieszenia wojny, wnioski następujące:
"... Biorąc pod uwagę mieszane sygnały, rekomendowany scenariusz bazowy to konsolidacja wokół 12.5 –15 zł z ewentualnym przetestowaniem poziomów oporowych na 16–18 zł przy pozytywnych informacjach."
Coś w tym jest :)
"Pierwsze przecieki dotyczące ram porozumienia rozejmowego na Ukrainie uzgodnionego między Amerykanami a Rosjanami są więcej niż niepokojące ponieważ zakładają, że Rosji ma przypaść cały obwód donbaski łącznie z terytoriami które obecnie są pod kontrolą Ukraińców."
To sprzed godziny.
Przy około 16-17 złotych pisałem kilka razy, że w razie ogłoszenia rozejmu kurs zleci o 1/3 i częściowo się to zrealizowalo.
Następny target to okolice 10-11 złotych i obrona luki.
Człowieku o jakim porozumieniu piszesz? Że co Ukraina ma się wycofać z ziem których jeszcze rosja nie zdobyła? Czujesz co by się działo jakby jakąkolwiek władza w Polsce zgodziła się oddać jakąś ziemie gdzie jeszcze jest nasza co by gadała jedna czy druga opozycja? To są śmiechy. A po drugie to jeśli do tego dojdzie będzie rozejm a tu trzeba się zbroic na przyszłość. Poczytajcie dziś artykuł o pgz, na dziś to firma wydmuszka
Poczytaj trochę a przekonasz się, że to nie są śmiechy. Ruskie chcą całych regionów w granicach które nie są obecnie okupowane w całości. USA są ZA. W związku z tym Żeleński napisał protest. Tyle że on nie ma za wiele do gadania bardzo nawet nie siedzi przy stole negocjacyjnym.
Myślę że sie wszyscy jeszcze zdziwimy. Trochę mierzymy Ukr nasza miarą. Nam sie nawet w głowie nie mieści że można sie postawić USA. Szczerze mówiąc to trochę zazdroszczę Ukr jakości klasy politycznej. Naprawdę w bardzo trudnym położeniu sa w stanie uzyskać bardzo dużo. Porównajcie sobie z II RP i 39r.
Wyobraź sobie co by się stało gdyby wojna dotyczyła Polski, a rządziliby pismatołki, byłoby to samo co w 1939 r uciekliby. Jakby nie było grunt już sobie zabezpieczyli za granicą daleką od Rosji np Ziobro. Po to były im potrzebne dziesiątki mln zł, a nie kieszonkowe jak za poprzednich rządów Tuska, gdzie przyczepili się za zegarek Nowaka wartości 50 tyś zł. Romanowsk stan konta 114 MLN ZŁ !!!
Niestety problem nie sprowadza sie tylko do tego czy PiS czy PO. Przypominam o plecaczku ewakuacyjnym Kamysza :). Ogólnie chodzi o slabosc naszego państwa i decyzyjność elit. Kilka przykładów. Nie wiemy co spadło w przewodowe dopóki amerykanie nam nie powiedzieli. Nie jesteśmy w stanie skutecznie bronić granic, narażamy życie i zdrowie naszych żołnieży zabraniając użycia broni i nadsyłając na nich prokuratora!!! w przypadku użycia siły. Nie mamy agentury na wschodzie nikt się tam z nami nie liczy. Nie potrafimy stworzyć lokalnego formatu obronnego wobec słabości nato. Topimy pieniądze na obronność kupując broń za granicą. Dlaczego nie mamy fabryk amunicji czołgów. Nie mamy produkcji rakiet przynajmniej żeby mieć możliwość samodzielnego ich wystrzelenia na Moskwę lub Leningrad. Jak nam dadzą jakiś kredyt to sobie za niego kupujemy na zachodzie jachty ekspresy itp. Rząd zajmuje sie dystrybucja pieniądza i wydaje im sie ze na tym polega rzadzenie na tym sie uwłaszcza. Niezależnie czy to pis czy po. Pieniadz rozdaje sie łatwo a inwestowanie idzie ciężko bo trzeba mieć kompetencje i można już wtedy nie rządzić jak będą efekty, patrz cpk, elektrownia j.
Tylko co ma ukraina do naszego zapotrzebowania i produkcji pociskow. Krótkoterminowo moze to powodować co najwyżej jakąś okazję do zakupów akcji. Wszystko wskazuje na to że PGM bedzie pierwsza PL firma z możliwościami produkcyjnymi 155mm.
Dnia 2025-08-09 o godz. 18:23 ~Optymista napisał(a): > Użyłem analizy głębokiej w GPT 5, wskazałem różne źródła i sytuację z rozmowami w sprawie zawieszenia wojny, wnioski następujące: > > "... Biorąc pod uwagę mieszane sygnały, rekomendowany scenariusz bazowy to konsolidacja wokół 12.5 –15 zł z ewentualnym przetestowaniem poziomów oporowych na 16–18 zł przy pozytywnych informacjach." > > Coś w tym jest :)