12 mln oznacza ze marze w istocie jeszcze nie rosną no ale to i tak 100% lepiej niż w q2. Być może marze będą utrzymywać ię na tym poziomie a może nie ale jeśli przychody rosną po 50% to mimo wszystko zysk idzie razy 2. Ok nie zkałdam ze II półrocze przychody będą plus 50% tylko z plus 40% i wynik nie będzie razy 2 za II półrocze tylko z 50% lepszy - cóż i tak jest lepiej iż BOSIOwe syfy i namarzy netto nie ma 1,% tylko prawie 1,3%.
Faktycznie zostałem wgnieciony w fotel po q2 bo tylko 1000% lepiej niż rok temu w q2 - cóż liczyłem na szybkie 40 ziko przy 150% no ale co się odwlecze to się nie uciecze. W końcu do Asbis jak nie teraz to następnym razem.
Marze wiecznie w dół nie będą schodzić na ten moment było 6,7% ver 7,5% z zeszłego roku czyli 0,8% marzy w dół a okazało się że mimo tego wynik jest razy 2. Na teraz jeśli wskoczą na 7,1% i utrzymają tempo wzrostu przychodów 50% r/r to nawet mogą zrobić w II półroczu 70 mln ale może przychody wzrosną o 30% i będzie tylko albo aż 50% lepiej r/r. Zobaczymy skalę przyrostu w lipcu będziemy wtedy gadali.
Patrząc na to że ze q2 był zazwyczaj najgorszy z przychodami i marzami szansa ze wskoczy na 7% i przy wzroście przychodów o 30% to dalej wychodzi że wynik może być super r/r. A jak będzie te 8% marzy na koniec to szał.
Zawsze można kupić CIG wyceniany na 500 mln z wynikiem 1 mln netto za q1 i w przepływach 10 letnich gotówki na minusie bo Rudy obieca kolejne marchewki :)
chlopie przestan juz pleść swoje kocopoły, jak zawsze twoje mega optymistyczne pseudoprognozy sie nie sprawdzily, a ty jak zawsze wychodzisz i mowisz - "no moze sie pomylilem ale nastepny miesiac/kwartal/polrocze/rok to juz bedzie P E T A R D A" XD ja obstawiam 80mln zysku w 2H i 100 w calym roku, potem jak sie nie sprawdzi to powiem - kurde, tego sie nie spodziewalem XD
Konsensus tworzony jest na podstawie prognoz biur maklerskich zebranych wcześniej przez PAP. Są one dostępne w pełnej wersji Serwisu Ekonomicznego PAP Biznes. Baza konsensusów PAP zawiera prognozy wyników kwartalnych i rocznych dla ponad 200 spółek notowanych na GPW. (PAP Biznes)
Stary być może na przestrzeni kwartału II plus 50% BOS zmienił swoje postrzeganie i faktycznie ostatnie reko było nie aktualne tylko po prostu nie zdąrzyli nowego reko zapodać ale już mierzyli w 14 mln za q2.
Rekomendacja BOS jest z 10 czerwca przy 22 ziko na 27 ziko więc po wynikach kwietniowychn mieli świadomość że idzie mocno w gorę co nie było żadnym dla mnie zaskoczeniem bo bez Serwerów szło już do góry z uwagio na niskie bazy z zeszlego roku i naturalny szybki rozwój pozostałych rynków. Więc jeśli teraz zmienili zdanie no cóż szkoda że 10 czerwca byli tak krótkowzroczni - tylko u nich ten pesymizm i co roczne błaźnienie się jest już tendencyjne.
No ale nie oprzeszkodziło to im jak widać zawyżać tabelkę konsensusu na q2 :( mimo ze 10 czerwca sądzili ze pyknie 2 razy mniej - to teraz są zaskoczeni ze nie pyklo 2,5 raza w q2.