Ad.1 - obliczone i posiadające licencję na wydobycie pokłady węgla w LWB to 446M ton Policzę tylko po 50 PLN zysku na tonie co daje 22 300 000 000 PLN policz pol ile to daje na 1 akcję. OK ? Ad 2 Kopalnia i jej wyposażenie jest po odpisach Czyli wszystko jest nowe - Czyli WK x ilość akcji . Policzysz sam ? Ad.3 ok 1,5 MLD PLN odłozonych na koncie
Dodaj wszystko razem i podziel przez ilość akcji. Moje szacunki co do WK tj.180 PLN są chyba bardzo ostrożne .Nieprwdaż ?
Masz kalkultor Lol , bo jeśli nie to ja policzę ,a Wy tylko sprawdzicie ?
Roczne wydobycie w przedziale 7-8 m to bedą to wydobywać ponad 50 lat. Koleś policzył wartość bez kosztów maszyn i ludzi. Zobacz koszty własne produkcji to się zdziwisz.
Kolega Ad policzył koszty produkcji !
Wziął pod uwagę nie cene węgla, nie przychody, ale zysk operacyjny. Inaczej przychody minus mining cash cost. Przyjał wartość 50 zl zysku na tonie. Liczba, jak liczba zwykla prognoza, moze oparta na historycznej rentowności wieloletniego ROE przez kilka cyklów gospodarczych Kitchina. ROE wieloletnie Bogdanki to ok. 7.5% , a z dywidendami prawie 9% ( z pamieci, ale moge podac dokladniej). Mozna sobie sprawdzić co różne metody wyceny dochodowej daja na alphaspread.com.
Znajdziecie scenariusze worst, base, best ( hossa). I niektóre nawiązują blisko do tego 180 zl, które As wyliczał.
Można sobie wyliczać FCFF, FCFE, FCFF w/o Capex, Net income, a poza tym intrinsic, relative value. Można dobrac parametry historyczne lub wall street, albo dowolne, lub przyjąć to co zaproponowało alphaspread.
Wycena Asa jest równie solidna i możliwa jak i inne metody, zależy czy wróci moda na węgiel.
bo to ze pozamykano kopalnie w polsce i europie nie zmienilo tego ze energie i tak dalej sie pozyskuje z wegla tyle ze nie z wegla z kopaln polski i europy ale takze z calego swiata
KE ogłosiła zmiany w polityce Zielonego Ładu. Dlaczego ? Bo Niemcy mają dosyć płacenia po 39 Jewrocentów za 1kWh .To najdrożej na świecie. Jak może być konkurencyjny Mercedes, BMW czy MAN, skoro Chińczyk czy Hindus może zrobić o połowę taniej. Zielona histeria wyląduje w koszu ,albo zmiana koalicji rządzącej. Dojczland coraz bardziej spogląda w prawo.
Tu nie ma rzetelnej wyceny. AI podaje, że tylko JSW jest rentowna a reszta na dopalaczach z budżetu ledwie zipie. Jeżeli Kloska czy Ursula nie zarżną kopalni to zrobi to za 2 lata Sasin ten od podatku od nadmiernych zysków (coś jak POPIWek Balcerka, 1,6 mld. kary zapłacił JSW i przeżył). Bogdanka takiej kary nie przeżyje. Jest wyjście, w lubelskim są największe złoża bursztynu i PIG-PIB podaje miejsca i głębokość wydobycia do 28 m (odkrywki). Nie wiem czemu by nie przeskoczyć z łopatami w nowe złoża Siemień i Lubartów. Kopalnia to nie tylko węgiel.
Dnia 2025-08-07 o godz. 22:13 ~MC60 napisał(a): > Tu nie ma rzetelnej wyceny. AI podaje, że tylko JSW jest rentowna a reszta na dopalaczach z budżetu ledwie zipie. Jeżeli Kloska czy Ursula nie zarżną kopalni to zrobi to za 2 lata Sasin ten od podatku od nadmiernych zysków (coś jak POPIWek Balcerka, 1,6 mld. kary zapłacił JSW i przeżył). Bogdanka takiej kary nie przeżyje. Jest wyjście, w lubelskim są największe złoża bursztynu i PIG-PIB podaje miejsca i głębokość wydobycia do 28 m (odkrywki). Nie wiem czemu by nie przeskoczyć z łopatami w nowe złoża Siemień i Lubartów. Kopalnia to nie tylko węgiel.
JSW rentowna? Chyba dane sprzed 2-3 lat. Obecnie przepalane sa zapasy spolki, z 7 miliardow oszczednosci zostalo im pewnie cos kolo miliarda. Ostatnie wyniki tragedia, ale koksujacy mocno odbija na gieldach w Chinach wiec jest swiatelko w tunelu, plus zwiekszaja wydobycie. Bursztyn byl w strategii rozszerzenia dzialalnosci Bogdanki, tej ktora opublikowal jeszcze poprzedni prezes za PiS, ale od tamtego momentu cisza w tej sprawie. A przyszla wycena Bogdanki zalezy w glownej mierze od zapotrzebowania na surowiec w przyszlosci (popytu), a nie od tego ile Bogdanka ma wegla. Ile swietnych polskich kopalni zamknieto z istniejacymi zasobami? Krupinski, Makoszowy (perla, kopalnia bez metanowa z pokladami koksujacego!). Takze takie wyliczenia kompletnie nie maja sensu.
Dnia 2025-08-07 o godz. 22:13 ~MC60 napisał(a): AI podaje, że tylko JSW jest rentowna a reszta na dopalaczach z budżetu ledwie zipie. Jeżeli Kloska czy Ursula nie zarżną kopalni to zrobi to za 2 lata Sasin ten od podatku od nadmiernych zysków (coś jak POPIWek Balcerka, 1,6 mld. kary zapłacił JSW i przeżył). Bogdanka takiej kary nie przeżyje.
To tez wymaga sprostowania. Bogdanka nie jest na zadnej kroplowce od SP, poniewaz nie przystapila do uzgodnien umowy spolecznej i nie jest dotowana. I jest dalej rentowna! A co do skladki solidarnosciowej, to Bogdanka jej nie zaplacila i pewnie nie zaplaci w przyszlosci, poniewaz zostalo uznane ze zyski przez nia uzyskiwane w danym okresie byly standardowe, a nie nadzwyczajne - a to stanowilo meritum tej ustawy.
Nie wiem, jak mi powiesz ile wegla beda sprzedawali za 10-15 lat I ile bedzie wtedy kosztowal wegiel to moge podac wycene. Ja takiej wiedzy NIE POSIADAM.
Ja za to mogę - zaleznie ile kto zapłaci - ``wycenić`` akcje przyszłe na 9 albo na 90 złotych Co mi szkodzi? w tym Kraju odpowiedzialność za słowo jest zerowa.
Obecna wycena to 24 zł na akcję czy to się komuś podoba czy nie. Nie istnieje coś takiego jak wycena z pokładami nie wydobytymi. Idą bardzo złe czasy dla kopalni, stąd 24 zł pomimo dobrych wyników, a będzie jeszcze gorzej niestety.
Ale się Boś-niaki w kichę wpakowaliście ! Będzieta zbierać po kilka szt rocznie latami. Chyba że wcześniej wróci Jacek S. i zrobi Wam NABE. Ale najpierw wysadzi w powietrze wiatraki razem z Waszymi mocodawcami
Będziecie jeszcze gonić króliczka w drugą stronę, żeby Poznaniaki nie zostały z ręką w nocniku