Pięknie...Tym bardziej że ostatnio średnio trafiłem z innymi zakupami, ale Newag nie zawiódł. Dzisiaj próbuje dokupić, ale nie moge. Nie chcą sprzedawać:)
@Fenomenolog obstawia tak jak Ty @Verso. Tylko co to oznacza dla spółki? I półrocze 850 mln + powiedzmy: III kw 530 mln + IV kw 450 mln = 1830 mln to super wynik na koniec 2025, ale wcale nie uzasadnia takiego optymizmu z ostatnich tygodni. A to może oznaczać, że II półrocze 2025 będzie jeszcze lepsze niż nasze optymistyczne prognozy. Jak zwykle czas pokaże, ale to chyba będzie mega rok i mega zyski firmy i akcjonariuszy. Czyżby 100 zł jeszcze w tym roku?
III kwartał - przychód 520, netto...nie podejmuję się prognozy, strzelam 60 milionów? Zapewne IV kwartał będzie przychodowo lepszy niż II czyli ok. 580 mln.
Zeszły rok marża zysku netto 7,6%.
Ten rok z kolei mamy już w Q1 i Q2 14% i 16%, widać zwiększenie efektywności, kontrakty są bardziej opłacalne.
Zakładając, że będzie 520mln przychodu w Q3 stawiam minimum na około 70mln zysku
Panie i Panowie Pamiętacie, że po I półroczu hamowałem euforię, bo było doskonale, ale nie genialnie. Firma z wynikami się rozkręca z każdym kwartałem i moim zdaniem właśnie III kw. będzie tym prawdziwym gamechangerem. Znaczy na koszty stałe to prawie zarobiło pierwsze półrocze a teraz przychody (po odjęciu normalnych kosztów produkcji) będą szły głównie w zyski. Ja obstawiam zysk netto tylko za III kw. na poziomie 80-90 mln, bo wydawano bardzo zyskowne lokomotywy. Kiedyś tyle, co w III kw. to było marzenie za cały rok. A jeszcze przed nami zyski z IV kwartału. Po tym roku 100 zł jest moim zdaniem w zasięgu ręki. Kosmos! Potem dwa kolejne tłuste lata.
Nie jest to rekomendacja, ale trudno się nie cieszyć będąc akcjonariuszem takiej prawdziwej perełki.