Informacja dotycząca zamiaru ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki FABRYKA SPRZĘTU I NARZĘDZI GÓRNICZYCH GRUPA KAPITAŁOWA FASING S.A. PAP 04.08.2025 16:28:45
Działając na podstawie art. 77a ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych („Ustawa”), Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie, będąc podmiotem pośredniczącym, zawiadamia o zamiarze ogłoszenia, na podstawie art. 73 ust. 1 Ustawy, publicznego wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. z siedzibą w Katowicach: 1) firma (nazwa) wzywających: (1) KARBON 2 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, (2) Anna Bik; 2) liczba akcji, na którą ogłoszone będzie wezwanie: 1.232.231 (słownie: jeden milion dwieście trzydzieści dwa tysiące dwieście trzydzieści jeden); 3) dane podmiotu pośredniczącego: Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A., ul. Marszałkowska 78/80, 00-517 Warszawa; 4) cena, po jakiej wzywający zamierzają nabywać akcje 12,50 zł (słownie: dwanaście złotych 50/100) za jedną akcję.
Wartość księgowa od 2021 roku, gdy było ostatnie wezwanie zwiększyła się o ponad 20%, a cena w wezwaniu o blisko 3%, typowe wyłudzenie - praktyka rodzinna?
To wezwanie to typowe badanie cierpliwości mniejszościowych – cena 12,50 zł nie ma nic wspólnego z realną wyceną. Spółka od lat zarabia, wartość księgowa tak jak piszesz wzrosła o ponad 20% od ostatniego wezwania, a majątek (w tym nieruchomości w Katowicach) sam w sobie przewyższa tę ofertę. Rynek pokazuje, że nikt nie sprzedaje – obroty minimalne. Dlatego nie zdziwi mnie, jeśli Karbon będzie musiał wrócić z wyższą ceną, bo w obecnej formie nic nie zbiorą.
w mojej opinii wezwania na spółki zdrowe przynoszące rok rocznie niemałe zyski powinny być zakazane poniżej wk. Powinni wprowadzić, aby ktoś przypadkowy nie sprzedał 100 za 10zł i, żeby nie ośmieszać po prostu GPW.
Z rozmów na walnym wiem, że byli i tacy co by po 30 puścili, ale mam nadzieje, że ich już tu nie ma. Większość to stary i świadomy akcjonariat, który wie co ma, a takie wezwanie to naplucie mu w twarz.