Niestety te opinie nie napawają optymizmem. Natomiast mam wrażenie, że rewident potraktował ten odpis jako autentyczną stratę w 2024 r. poddając jednocześnie pod wątpliwość dalszą działalność spółki (wezwanie do niezwłocznego zwołania zgromadznia).
Sprawdźcie sobie w raportach skonsolidowanych pozycję Odpis wartości firmy - jednostki zależne. Oni przez ostatnie lata co rok odpisywali 1,065 mln zł tytułem amortyzacji wartości firmy NTV, co przeżerało zyski z działalności operacyjnej Alfa Concept. Gdyby nie sprzedali NTV, to amortyzowaliby jeszcze o tę kwotę do 2027 roku (wartość firmy amortyzuje się przez 60 miesięcy). A skoro sprzedali to musieli całość niezamortyzowanej jeszcze wartości firmy NTV odpisać na raz w tym lub poprzednim roku. Jako, że odpisali całość w 2024 to w tym roku ta amortyzacja nie będzie już obciążała zysku operacyjnego więc powinno być znacznie łatwiej o zysk netto.
To brzmi jako coś pozytywnego. Ale jak to się ma do opinii wydanych przez rewidenta?
"Istotna niepewność dotycząca kontynuacji działalności Na dzień 31 grudnia 2024 r. strata Spółki przewyższa sumę kapitału zapasowego i rezerwowego oraz jedną trzecią kapitału zakładowego, co oznacza spełnienie przesłanek określonych w art. 397 Kodeksu spółek handlowych. W związku z tym na Zarządzie spoczywa obowiązek niezwłocznego zwołania walnego zgromadzenia akcjonariuszy w celu rozważenia dalszego istnienia Spółki."
Czy rewident nie analizuje i nie bierze pod uwagę z czego wynikają poszczególne pozycje w raporcie i z czego wynika strata? Brzmi to jakby bezmyślnie popatrzył na olbrzymią stratę spółki i doszedł do wniosku, że dalsze funkcjonowanie spółki pozbawione jest sensu i tą opinię wydał.
Rewident wydał taką opinię bo tak nakazuje przepis ustawy. Ta przesłanka była już spełniona w raporcie za 2023 rok, opinia biegłego o tym informowała, a walne zdecydowało o dalszym istnieniu spółki. Także to nic nowego. Teraz muszą robić zysk aby zniknęła ta przesłanka, co bez balastu w postaci NTV powinno być łatwiejsze. W ogóle to te odpisy są skutkiem zakupu NTV po zawyżonej cenie. Stało się to dziwnym trafem niedługo przed przejęciem spółki przez nowy zarząd i akcjonariat.
Czysty przypadek oczywiście ;-) Nie analizowałem poprzednich raportów aż tak dokładnie, dzięki za tę informację i wszystkie rzeczowe, merytoryczne wpisy. Chylę czoła!