ps5 usa pozycja 120 xbox poza top1000 pc poza top 500. Myślę ,że nikt nie spodziewał się aż takich słabych metryk sprzedażowych. To jest poziom The Alters , czyli gierki , która w miesiąc sprzedała nieco ponad 250tys. sztuk. Przypomnę: tu break even jest w okolicach 1.5mln sztuk.
The Alters to gra do której trzeba usiąść będąc gotowym na intelektualne wygibasy, a nie każdy dziś ma na to czas. Cronos to gra akcji przy której do decyzji o zagraniu wystarczy tylko to, ze masz ochotę zagrać w klimatyczną grę. No taka różnica. Wracając do The Alters to mam zamiar kupić i zagrać, ale muszę mieć na to odpowiedni mental natomiast do Cronosa wskakuję od razu w dowolny luźny wieczór.
Dnia 2025-08-04 o godz. 12:01 ~Jack napisał(a): > The Alters to gra do której trzeba usiąść będąc gotowym na intelektualne wygibasy, a nie każdy dziś ma na to czas. > Cronos to gra akcji przy której do decyzji o zagraniu wystarczy tylko to, ze masz ochotę zagrać w klimatyczną grę. > No taka różnica. > Wracając do The Alters to mam zamiar kupić i zagrać, ale muszę mieć na to odpowiedni mental natomiast do Cronosa wskakuję od razu w dowolny luźny wieczór.
a jednak sprzedaż idzie dokładnie tak samo. Widać nie jesteś reprezentatywny. Zresztą wystarczy posłuchać recenzji gry, tych , którzy byli na pokazie. Kluczowa mechanika, czyli combat jest na bardzo słabym poziomie. Zdążą poprawić? Raczej nie. Widać,że muszą się spieszyć, bo kasy brak a bank się upomina . W takich okolicznościach ciężko o sukces. Obym się mylił, ale widzę tu zjazd na pojedyncze złotówki..
Jakich recenzji??? No chyba że masz na myśli tzw wrażenia z pierwszych 2 godzin gameplayu, które dla gier typu horror nie są raczej wyznacznikiem dalszych 18 godzin gry. To tak jakby ktoś krytykował FarCry za słaby gameplay, w przypadku gdy mógł bawić się grą tylko przez 2 godziny będąc w jakimś początkowym bunkrze i zanim trafi na otwartą wyspę.
Dnia 2025-08-04 o godz. 12:08 dimmu3 napisał(a): > Break even 1,5 miliona sztuk? Dawaj wyliczenia, bajkopisarzu.
koszt gry 100mln zł - było wielokrotnie mówione, koszt marketingu 35mln. Przychód z kopii steam ok.100zł przychód z kopii konsole ok. 140zł Jak wiemy gry tego typu schodzą na przeceny 40-50 % już w roku debiutu, dlaczego liczę 70% z pełnej ceny, co nam daje 70zł ze steama na przestrzeni roku i ok.98zł z konsol. Szacuję sprzedaż na konsolach 2 x wyższą niż na steam . Przy 1mln kopii na wszystkich 3 konsolach mamy 98mln zł. Przy 500tys. na PC mamy 35mln. Łącznie 1.5mln sztuk i zwrot kosztów. Private D i bank pierwsi w kolejce. Problem polega na tym,że nie ma szans na taki wynik, bo to wynik zbliżony do Dead Space, a wiemy ,że Cronos nie ma startu do tego tytułu. Zakładam połowę tych wolumenów . Zaspokojenie banku i Private division. Natomiast Bloober zostaje z niczym, tzn.robi dalej jako wyrobnik dla większych.
A jaką sprzedaż zakładasz na rynku chińskim gdzie sprzedaż gry będzie mocno wpierana przez Tencenta który jest znacznym udziałowcem Bloobera a także właścicielem platformy sprzedaży gier WeGame z około 300 milionami zarejestrowanych użytkowników oraz liczbą około 30 mln aktywnych użytkowników tej platformy dziennie? Pokusisz sie?
PD już jest spłacone. Sprzedaż Konsole-steam to będzie 4:1, podobnie jak jest to w przypadku SH2R. Jaki bank woła o spłatę krechy pół roku po jego udzieleniu xD?
Sam jestem nieco rozczarowany dotychczasowym zainteresowaniem Cronosem i mam lekkie obawy. Zobaczymy co przyniesie premiera.
Co jednak kieruje Tobą przy wypisywaniu bzdur, to nie wiem.
Konsole/Steam 4:1 przy SH2? No niezłe haluny macie. Z wyników sprzedaży wynika, że co najwyżej 2:1 przy dobrych wiatrach :) Żyjecie nadzieją, że nowe IP małego polskiego studia będzie na PS5 schodzić jak ekskluzywne gry Sony :)
W momencie kiedy było info z Konami o sprzedaży 3mln kopii SH2R, szacunki na steam wachały się między 600 a 800tys.sprzedanych kopii. Halunów już nie miewam, bo od dłuższego czasu żyję se na trzeźwo
W lutym szacowano koszt gry na 80M, skąd wziąłeś 100? Kredyt nie wiadomo w jakiej kwocie wykorzystany. Take Two współfinansowało tworzenie gry przez 3 lata. Myślę, że część z tych 80 milionów zapłacił TT a zwrot otrzymał tylko częściowy. Umowa z nimi opiewała na 100M lub więcej, a na spłatę + marketing + wydanie Bloober wziął 12M $, załóżmy nawet, że to było 50M PLN, no to widać, że koszt dewelopmentu poniesiony przez Bloobera jest tylko częścią z tych 80M.
Kluczowe będzie co pojawi się w opiniach graczy, bo po dotychczasowym gejmpleju nie poznasz tego, co jest kluczowe w produkcjach Bloobera - historii. Takiej gry nie kupuje się dla walki, lecz dla atmosfery i tajemnicy, a te są póki co tylko w niewielkiej części ujawnione.