Niekoniecznie :) zobaczymy na co pozwoli cssf w tej chwili nie można ustalić ilości akcji jaka ma V więc dla mnie squezze jest niemożliwy i taki powinien być komunikat
Dnia 2025-08-03 o godz. 13:35 ~Kolber napisał(a): > Niekoniecznie :) zobaczymy na co pozwoli cssf w tej chwili nie można ustalić ilości akcji jaka ma V więc dla mnie squezze jest niemożliwy i taki powinien być komunikat
Tylko w takim razie dlaczego nie zabezpieczyli /zablokowali akcji z emisji? Mają takie kompetencje. Zaczyna przykro pachnieć ta całą afera. Najlepiej chyba było by dla nas sprzedać akcje na przymusowym wykupie i dochodzić roszczeń z tytułu zaniżonej ceny w sądzie.
Sell out jest dobrowolny więc tutaj jest jednak spora różnica od squezzea. Moim zdaniem ta wycena pojawiła się po artykule z parkietu. Dziwny zbieg okoliczności byłby. Zatem jeżeli dobrowolny to żadne konsekwencje. Zobaczymy co będzie dalej ale według mnie jeszcze długo się squezze out nie odbędzie chyba że koniec wojny coś przyspieszy
Jeszcze druga sprawa jest taka ale nie mam tutaj pewności może być tak że nikt nie zgodzi się na sell out więc możliwe że to było zagranie na kupienie sobie czasu. Nie mam pewności czy zgłoszenie sell outu jest wiążące w przypadku niskiej ceny.
Wiążąca jest cena squezze out / tą cenę można zaskarżyć. Dopóki nie zostanie zaproponowana cena przymusowego wykupu pozostaje tylko przyglądać się grze ponad naszymi głowami. KPMG nie uwzględnił wyceny wartościowej ,trwa wojna i nijak oszacować dokładnie wartość , ponadto zaproponowana cena do sell out nie jest wiążąca. Zakończenie wojny w moich założeniach to min +20% do ceny zaproponowanej przez NAMSEN.
Ja coś wam powiem. W styczniu pojawia się espi o możliwym squezzie lub sell oucie. Od tamtej pory minelo pół roku nagle pojawia się artykuł w parkiecie o tym że akcjonariusze wyrazili chęć przystąpienia do sell outu. Dzień później pojawia się oficjalne espi i od razu wycena. Czy to jest zbieg okoliczności ? Akurat parkiet trafił praktycznie co do godziny z tym espi Kernela? Krótko to są jaja a nie sell out. Kupili sobie czas bo kto teraz kupi walor powyżej 19.5 ? Kupią ewentualnie ludzie wtajemniczeni w ta sprawę.
Coraz częściej używa się zwrotu to są jaja. Namsen na tyle gra na ile pozwala mu nadzór finansowy. Nie chce iść na zdrowy układ. Prawnicy pilnują aby się nie potknąć, lawirowanie Namsena na pograniczu prawa tego wymaga. Zakładałem ,że 19,45 stanie się podłogą / jednak kolejny raz zostało nam udowodnione ,że to są jaja.
Przesadzasz ;) Przecież bardzo często się zdarza, że mimo wezwania na jakiś walor handel odbywa się kilka % poniżej ceny wezwania. Zawsze znajdą się tacy, co potrzebują kasy na już i nie chcą czekać na wykup/wezwanie.
Dnia 2025-08-04 o godz. 07:00 r0bby napisał(a): > Przesadzasz ;) Przecież bardzo często się zdarza, że mimo wezwania na jakiś walor handel odbywa się kilka % poniżej ceny wezwania. Zawsze znajdą się tacy, co potrzebują kasy na już i nie chcą czekać na wykup/wezwanie.
Kolego to jest ewidentna manipulacja na kursie i tym właśnie powinien zająć się KNF. Spokojnie , zlecenia nie są anonimowe. Akcjonariat który został na Kernelu nie akceptuje ceny 19,45 / a tym bardziej poniżej. Sam do tego doprowadził Namsen , że zamiast polubownie się dogadać wybrał sale sądowe.